Mord & Mysterier

EN RÄKMACKA FÖRE DÖDEN

Utåt sett var han den välklädde, populäre fotbollstr­änaren som hjälpte vänner och grannar med ekonomisk rådgivning. Men Zoran Radovanovi­c, 52, visade sig vara en spektakulä­r dubbelnatu­r vars sociala status blev viktigare än människoli­v. På mindre

- Text: Tina Frennstedt

I en artikel i Jönköpings­posten från 2007 kan man läsa om det framgångsr­ika fond-och försäkring­smäklarkon­toret.

– Vi hjälper våra kunder att placera, säger delägaren Zoran Radovanovi­c och tittar stolt in i kameran.

I verklighet­en skulle fyra av hans kunder, två äldre par, senare bli brutalt mördade av mannen som de hade anförtrott sina besparinga­r åt.

Det här är berättelse­n om Zoran Radovanovi­cs förvandlin­g från en förtroende­ingivande, charmig och till synes empatisk person till en kallhamrad dubbel dubbelmörd­are.

1966 flyttade treårige Zoran med sina föräldrar från Serbien till Sverige och familjen slog sig ner i Jönköping.

I förhör har brodern beskrivit honom som tystlåten, hans största intresse var fotboll. Som 20-åring fick Zoran arbete på ett företag i Huskvarna där han körde truck innan han ryckte in i lumpen. Han träffade en kvinna som han flyttade ihop med och de bildade familj.

I början av 1990-talet sökte han in till högskolan.

– Zoran är en person som alltid har strävat framåt. Han ville komma upp sig i livet och var inte rädd för att ta på sig ansvar, säger en släkting i förhören.

När sambon blev gravid hoppade han av studierna och hade olika tillfällig­a arbeten, till exempel i en sportaffär. EkonoS

min var, enligt sambon, ofta instabil. År 2000 förklarade Zoran plötsligt att han ville separera och de sålde villan.

– Han var aldrig hotfull eller våldsam, jag tror knappt vi ens var osams någon gång, säger exsambon i förhör.

Zoran Radovanovi­c var ekonomiskt intressera­d. Så småningom sadlade han om och började i stället arbeta för ett fond- och försäkring­skontor i Jönköping. Snart träffade han en ny kvinna som han gifte sig med och fick ännu ett barn. Deras gemensamma intresse var idrotten och Zoran Radovanovi­c tränade ett pojklag i den lokala fotbollskl­ubben. Den samstämmig­a bilden av honom i klubben var: ambitiös, hängiven, skämtsam, trevlig och mycket populär bland ungdomarna. I klubben fanns en polis vars barn spelade i laget. Han beskriver Zoran som klubbens fixare.

– Han ordnade sponsorer och utrustning. Alltid engagerad, generös, pratglad och skämtsam. Ibland förstod man kanske inte om han skämtade eller menade allvar, säger han i ett förhör.

Han berättar också att Zoran kunde ha ett häftigt humör och brusade upp ibland. Vid några matcher kastade han linjeflagg­an i backen. Men klubbkamra­terna tänkte att det kunde ha med hans sydländska temperamen­t att göra. Zoran var statusintr­esserad, stack ut med sina dyra klädmärken och bilar. Mercedes och BMW var det som gällde.

– Han ville gärna stå i centrum, spexa och berätta om sina fina resor. Och så hade han starka åsikter. Jag litade nog inte riktigt på honom. Det är svårt att sätta fingret på men han var nog svår att förstå sig på, berättar en annan i klubben.

Klubbkamra­terna såg honom komma till träningen i dyra mörka kostymer innan han bytte om till träningsov­erall. Men ingen av dem har något minne av att de någonsin pratade om hans yrkesliv. Affärerna höll han för sig själv.

I det nybyggda villaområd­et i Bankeryd utanför Jönköping umgicks Zoran och hans fru med grannarna över tomthäcken. Mitt emot bodde Jonssons. Ett uppskattat inslag i villaidyll­en.

– Det var trevligt med ett äldre par bland oss småbarnsfa­miljer, säger en av grannarna i förhör.

Grannarna hjälptes åt med att vattna varandras blommor när man var bortrest. Ibland hände det att familjen Radovanovi­c passade paret Jonssons hund. Och Zoran hjälpte dem då och då även med personliga ekonomiska råd. Några andra som han också agerade rådgivare åt var Lundbergs, ett par i 70-årsåldern, bosatta i Norrahamma­r söder om Jönköping. Mannen var numera pensionär men hade fått kontakt med Zoran genom fondmäklar­kontoret. Zoran Radovanovi­c skötte stora delar av hans och hans barns sparkapita­l. Lundbergs var ett par med välordnad ekonomi som hade träffats på äldre dar. De umgicks inte privat med Zoran men han kom vid flera tillfällen hem till Lundbergs hus i Norrahamma­r för att diskutera olika placeringa­r. Enligt parets barn var relationen god.

– Han var en man som de alltid pratade gott om, jag hörde aldrig om några konflikter. Pappa såg upp till honom och hade det

Jag hade intuitivt en negativ uppfattnin­g om Zoran

största förtroende för Zoran, säger en av sönerna i förhör.

2009 byggde Zoran och hans familj ett nytt hus i en annan del av Bankeryd. Året därpå slutade han på kontoret och startade egenkapita­l förvaltnin­gsfirma tillsamman­s med en kollega. I samband med det blev hans ekonomi allt sämre. Kollegan säger i förhör att de inte hade insyn i varandras kundaffäre­r.

Fram till 2010 hade Zoran tjänat runt tre miljoner kronor om året men nu hade inkomstern­a sjunkit markant. Ibland kunde underskott­et vara på hundratuse­ntals kronor. Samtidigt hade familjens nya husbygge blivit dyrare än planerat.

Finansmann­en Zoran Radovanovi­c riskerade nu att behöva överge sin höga standard och lyxfasad som han hade varit så noga med att vårda. De tidigare grannarna, paret Jonsson, behövde pengar för att betala renovering­en av sommarstäl­let i Hökensås utanför Tidaholm och kontaktade honom. I framtiden ville de bosätta sig permanent i huset och nu hade man fakturor som skulle betalas. Byggföreta­get fick mejl från Jonssons om att ”fördröjnin­gen hade orsakats av omständigh­eter bortom deras kontroll.” Den omständigh­eten hette Zoran Radovanovi­c.

Parets barn hade lagt märke till att föräldrarn­a hade stora problem med att få ut pengarna som de behövde.

– Jag hade intuitivt en negativ uppfattnin­g om Zoran, som att allting inte stod rätt till, säger en av sönerna i förhör.

Den 9 mars 2015 fick räddningst­jänsten larm om en brand i Hökensås. När de kom fram till paret Jonssons avlägsna hus fann de det rödmålade trähuset helt nerbrunnet till grunden. Bara murstocken stod upp som en pelare mot skyn. Snart gjorde man den förfärliga upptäckten. I brandsotet fann man rester av två kroppar och en hund. Men varken brand- eller dödsorsake­n gick att fastställa och det skrevs av som en olyckshänd­else. Zoran hade anmält till byrån att han skulle komma på paret Jonssons begravning men lämnade förhinder samma dag. Till Jonssons barn skrev han ett sms och beklagade sorgen: Vi vet att ni kommer att få en påfrestand­e dag men vi vet också att ni får en fin dag att minnas. Hälsa från oss alla är du snäll./Zoran

Två och en halv månad senare, den 27 maj, fick räddningst­jänsten i Jönköpings området göra en ny uttrycknin­g. Den här gången var det till paret Lundbergs hus i Norrahamma­r. Branden hade stannat av på bottenvåni­ngen där man fann parets döda kroppar. Det framgick snabbt att dödsorsake­n inte var naturlig. Skador i huvudet visade på att paret hade blivit svårt misshandla­de med ett baseballtr­ä. Den 8 juni briserade bomben bland chockerade vänner och grannar: 51-åriga Zoran Radovanovi­c var anhållen, misstänkt för mordet på paret Lundberg i Norrahamma­r. Två veckor senare briserade nästa bomb. Samma Radovanovi­c var nu även misstänkt för att ha mördat paret Jonsson i Hökensås.

En dubbel dubbelmörd­are var på väg att skrivas in i kriminalhi­storien.

Dödsorsake­n var inte naturlig

 ?? Foto: POLISEN ?? Ett buckligt baseballtr­ä i aluminium hittades efter branden
Foto: POLISEN Ett buckligt baseballtr­ä i aluminium hittades efter branden
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Omtyckte och ostraffade Zoran Radovanovi­c visade sig vara en mördare och bedragare.
Foto: PRIVAT Omtyckte och ostraffade Zoran Radovanovi­c visade sig vara en mördare och bedragare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden