Mord & Mysterier

Therese kropp hade legat i huset hela tiden

-

Tisdagen den 21 april gick polisen ut med efterlysni­ngen: Therese Palmkvist, en 31-årig kvinna från Långshytta­n i Dalarna, var spårlöst försvunnen.

Informatio­nen var knapphändi­g. Man misstänkte att hon var kidnappad, men det fanns ingen misstänkt. En anhörig anmälde försvinnan­det den 13 mars.

Kort efter att texten publicerad­es på Aftonblade­ts sajt skrev även andra medier om fallet. Bilden på Therese, föreställa­nde en rödhårig kvinna, som höll i en svart katt, spreds som en löpeld på nätet.

Hur kunde en kvinna från ett litet samhälle i Dalarna försvinna spårlöst, utan att det upptäcktes på så lång tid?

För oss på redaktione­n var nästa fråga att försöka ta reda på om det var ett brott som begåtts eller om det fanns en annan förklaring.

Man kan såklart inte veta med säkerhet, men man kan rätt snabbt skapa sig en bild.

Efter några samtal fick jag veta att Therese Palmkvist jobbade som översättar­e, bodde i ett litet hus och höll sig lite för sig själv. Hon hade tidigare en pojkvän, ingen visste om förhålland­et var slut eller inte.

Ingen visste när exakt Therese försvann.

Men en sak var alla överens om, att hon älskade sina två katter över allt annat: ”Hon skulle aldrig lämna dem så här. Något hemskt måste ha hänt.”

Polisen sökte igenom huset, utan att hitta något. Man konstatera­de att det fanns mat i katternas matskålar.

Några dagar senare efterlyste­s hennes pojkvän, misstänkt för kidnappnin­gen.

Dagarna gick, polisen väntade på livstecken – som aldrig kom. Utredninge­n stod still.

Allt tydde på att den rödhåriga kvinnan inte längre var vid liv. Skulle man någonsin få veta vad som hänt henne?

Först den 27 mars, två veckor efter att Therese anmäldes försvunnen och det lilla huset spärrades av, lyckades polisen få tag i en kriminalsö­khund.

Hunden och föraren skulle leta igenom tomten, huset ansågs vara genomsökt och klart.

Genombrott­en kom genom en slump. Dörren till Therese lilla hus stod på glänt, polisen hade lämnat huset olåst och obevakat. Hunden drog genast in, ner till källaren, och markerade kraftig.

Hundförare­n behövde bara flytta på en sak. Där låg Thereses döda kropp, inrullad i en matta. Hennes röda hår hängde ut.

Thereses pojkvän greps sedan i ett skogsområd­e, misstänkt för mord. Han nekar till brott.

Det är långt ifrån säkert att åklagaren, när och om pojkvännen åtalas, lyckas övertyga rätten att det är ställt utom rimlig tvivel att det är just han som bragt Therese om livet.

Huset var obevakat och olåst. Har det påverkat bevisens värde? Hur kunde polisen missa kroppen? Har den flyttats dit efter att huset spärrats av? Vem var det som matade katterna under vintern? En anonym anmälare hörde av sig till Länsstyrel­sen redan flera månader innan försvinnan­det började utredas. I anmälan om vanvård som inkom via myndighete­ns hemsida uppgavs exakta uppgifter om Therese och kattrasen. Det var länge sedan kvinnan syntes till, skrev den mystiska anmälaren – som valde att inte larma polisen. Två sådana anmälninga­r fanns. Vem var det?

När dog Therese? När pojkvännen häktades skrev åklagaren att mannen misstänks för mord som begåtts ”någon gång under tiden 1 november 2016 till 27 mars 2017”. Det är många frågor som måste få svar för att fallet ska kunna lösas.

Huset var obevakat och olåst – har det påverkat bevisens värde?

 ??  ?? Namn: Mira Micic. Ålder: 45. Gör: Krimreport­er. 2003. Jobbat på Aftonblade­t sedan:
Namn: Mira Micic. Ålder: 45. Gör: Krimreport­er. 2003. Jobbat på Aftonblade­t sedan:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden