Mord & Mysterier

Killarna kanske valde att försvinna

-

gick något väldigt fel: Hög fart, vattenplan­ing på den plaskvåta vägbanan, föraren hade inte en chans och innan de hunnit fatta vad som hände var de redan på väg att sjunka ner i det mörka vattnet och allt var för sent. Snart syntes bara några bubblor, sedan hördes bara ljudet av regnet som trummade mot ytan…fyra unga män var som raderade från jordens yta.

Eller också gick det inte alls till så.

’’Hymme’’ kan ha försvunnit på sina egna vägar, kanske stack han verkligen till Australien, där en svensk sjöman sa sig ha mött honom året efter?

Killarna i PV:n kanske också valde att försvinna av någon anledning, eller så råkade de inte ut för en olycka utan för ett brott. Hade de retat upp fel personer? Hade försvinnan­det rent utav ett samband med det spektakulä­ra ”grodmansrå­net” som skedde samma dag i Göteborg? Bankrånarn­a, som senare greps, flydde ut i Säveån klädda i grodmansdr­äkter.

’’sågs’’ killarna och deras PV överallt, det kom rapporter från Jokkmokk i norr till Köpenhamn i söder. Men ingen av pojkarna kom någonsin hem igen.

Ramona Thorgeirss­on, 65, är Gay Karlssons lillasyste­r. Hon var 16 år när hennes bror försvann.

– Vi stod varandra nära och det var hemskt när det hände, hemskt att inte veta var han var någonstans. Tankarna på vad som kan ha hänt har jag än i dag, jag tänker ofta på honom. Något har ju hänt med dem, men vad, det är ett frågetecke­n.

Systern har tappat hoppet om

Åren efter försvinnan­de

att få ett svar på vad som hänt.

– Man vill ju tro att han ska finnas i livet, men det gör han inte. Då hade han hört av sig till oss, det är jag säker på. Nu har det gått så lång tid, så jag tror aldrig att det här kommer att få någon lösning, säger hon.

Det senaste året har två liknande fall klarats upp i USA. Tre skelett i ett rostigt bilvrak i sjön Lake Foss i Oklahoma gav den sorgliga lösningen på ett gåtfullt försvinnan­de från 1970 då två pojkar och en flicka körde i väg i en bil och försvann spårlöst. I en å i South Dakota hittades en bil med två 17-åriga flickor som varit försvunna sedan 1971. Men de fyra killarna som försvann i Göteborg sommaren 1965 är fortfarand­e borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden