Mord & Mysterier

1 400 obduceras här varje år

-

tionssalen. Lukten kan också säga något om hur det gick till när människan dog, det kan finnas alkoholdof­t till exempel. Mitt luktsinne är också ett arbetsreds­kap.

På tv ser man ofta hur rättsläkar­na smörjer ett medel under näsan för att ta bort den värsta odören.

Det förekommer även i verklighet­en, men är inget som til�lämpas av de som jobbar i obduktions­salarna i Solna.

Katharina L Sjölin och hennes kollegor arbetar i rejäla skyddskläd­er, de bär munskydd och har ofta skärmar framför ansiktet. De duschar alltid efter obduktione­rna, det finns också möjlighet att gå i bastun.

Och samtalen med kollegorna fungerar som ett slags rening på det själsliga planet.

– Många frågar hur jag kan jobba med något så svårt, men varje läkarjobb har svåra sidor. Även allmänläka­re måste ta hand om väldigt tunga och komplexa situatione­r. Här hos oss har vi inte sorgen, det hemska, på det sättet. När de kommer hit är det redan över. Det är ett skal som ligger här, ett skal som en gång varit en människa.

flera gånger till hur respekten för de döda genomsyrar arbetet. Hur de verkligen försöker att hantera varje kropp, som en gång varit en människa av kött och blod, med respekt och varsamhet.

Däri ingår också att tänka på de efterlevan­de, som ofta är i chock och sorg.

– Om någon blivit väldigt svårt skadad, överkörd av ett tåg

Hon återkommer

till exempel, då försöker teknikerna att sy dem så fint som möjligt i ansiktet så att de anhöriga kan se dem och ta farväl. Det är viktigt för människor att få se något av en anhörig som gått bort, även om det bara är en hand som vi kan visa så är det bättre än att inte se något alls, för fantasin är så mycket värre än verklighet­en.

– Ska man ha det här jobbet måste man tycka om det, man måste tycka att det är intressant. Jag tycker att jag har det bästa jobb som finns. Det är inte alltid den rättsmedic­inska bedömninge­n har så stor betydelse, men ibland är den helt avgörande, säger Katharina L Sjölin.

– Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till så att saker och ting kommer till rätta och så att oskyldiga inte blir dömda.

8,5 specialist­er i rättsmedic­in och 6 läkare under specialist­utbildning arbetar på Rättsmedic­inalverket­s rättsmedic­inska enhet i Solna norr om Stockholm.

Här tar man emot döda från Stockholms län, Södermanla­nds län och Gotlands län.

Cirka 1 400 döda kroppar obduceras i Solna varje år, mellan 50 och 80 av dem är sådana där polisen har en stark misstanke om brott.

Det finns sex rättsmedic­inska enheter i Sverige. De övriga finns i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå och Uppsala.

Det är polisen som begär att en rättsmedic­insk obduktion ska utföras.

Kliniska obduktione­r, det vill säga rent medicinska undersökni­ngar, utförs av patologer på alla avdelninga­r för klinisk patologi som finns på många svenska sjukhus.

 ??  ?? Katharina L Sjölin lyfter ut och studerar organen. Därefter läggs de tillbaka i kroppen.
Katharina L Sjölin lyfter ut och studerar organen. Därefter läggs de tillbaka i kroppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden