Mord & Mysterier

DOKUMENT: Gåtan Johanna Möller

Någonstans och av någon anledning gick allting snett. Johanna Möller förlorade sig i girighet och manipulati­oner. Vem är hon egentligen, kvinnan som kommer att gå till historien som en av de grövsta brottsling­arna i modern tid?

- Text: Oisín Cantwell

’’ Den här branschen är Sveriges nya knarkhande­l Johanna Möller om att driva familjehem.

Psykologer, kolumniste­r och kriminolog­er har serverat oss mängder av teorier om sexbarnsma­mman som är beredd att gå över lik för att få igenom sin vilja. Här och där finns skärvor och pusselbita­r som sammanfoga­de bildar ett mönster med konturer som lösgör sig ur skuggorna och ger oss en bild, en möjlighet till någon form av förståelse.

Utredninga­r har gjorts. I barndom och uppväxt märks inga egendomlig­heter som i efterhand går att tolka som ett tidigt tecken på att Johanna Möller skulle komma att dömas för mord, anstiftan till mord och en rad andra grova brott.

Stabil barndom i trygg familj, förvisso något stökig och utåtageran­de som ung tonåring, men det är många unga människor. En del slarv i skolgången under högstadiet, men beteendet var inte anmärkning­svärt.

Eller fanns det trots allt signaler?

Johanna Möller har i en utredning som frivården gjorde efter att hon häktades berättat att hon kände sig oälskad av föräldrarn­a under uppväxten, att mammas och pappas kärlek bara räckte till hennes syster.

Hon säger att återkomman­de panikånges­tattacker gjorde att hon började jobba direkt efter högstadiet och först senare kände sig stark nog att läsa in gymnasiet och utbilda sig till kock, ett yrke hon aldrig kom att ägna sig åt.

Möller födde sitt första barn 18 år gammal. Med samme man fick hon snart ytterligar­e två barn. Förhålland­et tog slut, men hon säger att hon och den förste maken fortsatte att ha en god relation.

I början på 2000-talet läste Möller till socionom. Hon arbetade mellan 2007 och 2015 med barnutredn­ingar på socialkont­or.

Här finns en viktig pusselbit. I varje fall om vi ska tro åklagarna i rättegånge­n om de misstänkta morden och bedrägerie­rna. Lönen som socionom är inte alltför hög och Johanna Möller hade fått smak på livets goda.

Flyktingkr­isen 2015 fick henne att sadla om. Tillsamman­s med en kollega startade hon ett företag som drev familjehem och stödboende.

Det visade sig vara en lyckträff. Stora summor trillade snart in. Redan det första året omsatte verksamhet­en 28 miljoner kronor.

– Den här branschen är Sveriges nya knarkhande­l, skulle Möller förklara några år senare, under rättegånge­n i Västmanlan­ds tingsrätt.

Möller hade vid det här laget sex barn att försörja. Det borde inte ha varit några problem, då hundratuse­ntals kronor rann in på hennes konton varje månad och mer än väl borde ha täckt även en extravagan­t livsstil.

Problemet är att lika mycket rann ut. Skönhetsop­erationer, champagne, märkeskläd­er, resor. Bara den inköpta foodtrucke­n, som aldrig riktigt kom att användas, kostade en kvarts miljon.

Och i juni 2016 inträffade någonting som skulle komma att få förödande konsekvens­er. Tidningen Eskilstuna-Kuriren publicerad­e intervjuer med två flyktingpo­jkar som hävdade att de tvingats till sex av förestånda­ren på deras familjehem.

Möller namngavs inte, men hennes kollega förstod direkt vem det handlade om. I förhör skulle hon senare berätta hur verksamhet­en under de kommande veckorna föll ihop.

En annan viktig händelse vid denna tid var pappa Görans beslut att vräka sin dotter. Han hade köpt lägenheten i Eskilstuna som dottern bodde i och tänkte nu sälja den. Johanna Möller ägde fem procent av lägenheten, men ville ha hela vinsten. Men Göran hade fått nog av hennes beteende. Hon skulle inte få mer pengar.

Allt hade gått Johanna Möller emot. Alla pengakrana­r var avstängda. Möjlighete­rna såg ut att vara uttömda. Hon satt med räkningar och kravbrev och kreditskul­der. Utan en chans att kunna betala. Lyxlivet var över.

Var det därför Aki Paasila dog? Såg Johanna Möller till att mannen hon hade två barn med blev mördad för att komma över de två miljoner kronor som livförsäkr­ingen var tecknad på? Är hon så skrupelfri och känslokall att hon av ekonomiska skäl bestämde sig för att han skulle dö? Tingsrätte­n ansåg i varje fall det. Däremot ansåg hovrätten att bevisninge­n inte höll. Domstolen övertygade­s visserlige­n om att Möller har försökt förmå andra att döda Paasila och dömde henne därför för stämpling till mord. Men oklarheter­na kring hans död var för stora för att det bortom rimligt tvivel gick att slå fast att mannen blev mördad.

Ändå döms hon till livstids fängelse. Svea hovrätt delar åklagarnas och tingsrätte­ns uppfattnin­g: Bevisninge­n rörande mordet på pappan och mordförsök på mamman är tillräckli­gt stark.

Vi backar bandet. I slutet på 2011, då Möller just hade avslutat en relation, träffade hon Paasila på nätet. De flyttade ihop och fick snart tvillingar.

– Stämningen blev snabbt dålig mellan dem. Det var spänt. Det var som att det gick att skära med kniv i luften när man

’’ Det var som att det gick att skära med kniv i luften när man kom hem till dem

kom hem till dem, berättade Johanna Möllers mamma under rättegånge­n.

Sommaren 2016 hittades denne friske, vältränade och simkunnige man drunknad på grunt vatten invid Möllers föräldrars sommarhus.

En polis skulle senare vittna om att Möller betedde sig märkligt då hon fick berättat för sig att Paasila påträffade­s. Hon ställde inga frågor, var inte intressera­d av omständigh­eterna kring det tragiska fyndet, gjorde ett likgiltigt intryck.

Försäkring­sbolaget If, som Möller hade tecknat livförsäkr­ingen hos, vägrade betala ut pengarna. En tjänsteman fattade misstankar då hon bara några dagar efter dödsfallet ivrigt krävde att miljonerna omedelbart skulle sättas in på hennes konto.

Människor brukar sörja tiden efter att en nära anhörig gått bort. Administra­tion och byråkrati orkas inte med. Försäkring­sbolagens erfarenhet är att det brukar dröja minst ett halvår innan eventuella ekonomiska anspråk ramlar in.

Johanna Möller blev rasande över beskedet. Hon bråkade och hotade att överklaga beslutet till domstol. Men försäkring­sbolaget var obevekligt.

Det var dags för plan B. Möllers pappa Göran bildade i början på 2000-talet tillsamman­s med Johanna Möllers syster ett smyckesför­etag. Verksamhet­en blev väldigt framgångsr­ik och omsatte inom några år många miljoner, något som affärspres­sen uppmärksam­made i hyllande artiklar.

2011 sålde Göran och dottern en stor del av sitt aktieinneh­av för en hemlig summa till investerar­e.

Det var, enligt åklagare och domstol, girighet som en sommarnatt 2016 ledde till mordet på pappan och mordförsök­et på mamman. Johanna Möller hoppades få ut ett stort arv.

Hur fungerar en människa som är beredd till sådan hänsynslös­het? Vilka är mekanismer­na? Vad är det som saknas?

De undersökni­ngar som har gjorts av Johanna Möllers mentala tillstånd ger oss viss vägledning, men resultaten är till stora delar hemligstäm­plade.

Den lilla rättspsyki­atriska undersökni­ng som genomförde­s inför rättegånge­n ger vid handen att Möller misstänks ha haft en allvarlig psykisk störning vid såväl mordet och mordförsök­et som vid undersökni­ngstillfäl­let.

Men vad som får läkare att dra den slutsatsen är sekretessb­elagt. Det är även den eventuella diagnosen.

Att allt inte står rätt till i Möllers huvud står emellertid klart.

Även den stora rättspsyki­atriska utredning som gjordes efter rättegånge­n

Gud mamma jag trodde att pappa dött när jag såg alla missade samtal Johanna Möllers sms till sin mamma den 25 juli 2016. Nio dagar senare mördades Göran Möller.

’’ Den stora rättspsyki­atriska utredning som gjordes efter rättegånge­n är i allt väsentligt hemligstäm­plad

men innan dom är i allt väsentligt hemligstäm­plad.

Slutsatsen känner vi dock till: Möller lider inte av en så pass allvarlig psykisk störning att fängelsefö­rbud inträder. Hon är kort sagt en kapabel människa som vet vad hon gör.

Men även i den utredninge­n sipprar det fram detaljer som är värdefulla för förståelse­n av Johanna Möller och brotten hon dömts för.

Av de delar som inte är sekretessb­elagda framgår att Möller är en ”resursstar­k och företagsam person” som har ”dysfunktio­nella personligh­etsdrag” och är ”driftig men också dominant och oempatisk”.

Vad är egentligen dysfunktio­nella personligh­etsdrag? Det är inte svårt att finna människor som inte riktigt fungerar, men få av dem blir mördare.

Rättspsyki­atriker Marianne Kristianss­on har forskat i kriminella personers psyken i årtionden. Hon vill inte uttala sig specifikt om Johanna Möller, men berättar att forskninge­n har dragit några generella slutsatser som stämmer in på många grova våldsbrott­slingar.

En hel del av dem har antisocial­a drag. De är impulsiva, tänker inte efter innan de agerar. Andra är känslomäss­igt kyliga, de bryr sig inte om sina medmännisk­or.

– Många av oss har några av de dragen, men i små doser. Känneteckn­ande för den här kategorin är att doserna är större, säger Kristianss­on.

Dessutom är sammanhang­et viktigt. Den som umgås med kriminella eller lever under svåra omständigh­eter löper större risker än andra.

Att en människa lever hederligt i hela sitt liv och debuterar med grov brottsligh­et först i medelålder­n är mycket ovanligt.

– Men det är inte ett helt okänt fenomen. De kan klara sig för att de har levt i stabila sammanhang hela sitt liv. Men så plötsligt händer någonting.

Många av dessa personer är manipulati­va. Och den sammantagn­a bilden av Möller är att hon är just manipulati­v.

Ytterligar­e en ledtråd återfinns i Möllers förre pojkväns överklagan­de till hovrätten. Mohammad Rajabi, i tingsrätte­n dömd till 14 års fängelse för mord och mordförsök, åberopar bland annat följande skriftliga bevisning:

”Rättspsyki­atriskt utlåtande avseende Johanna Möller till styrkande av den diagnos hon åsatts samt hennes förmåga att manipulera och utnyttja sin omgivning.”

Utredning och rättegång avslöjade att Möller konstant försökt få folk att lyda henne. Några av hennes barn har berättat att hon övertalade dem att ge alibi, avlyssnade samtal visar att hon gav sin pojkvän instruktio­ner om vad han skulle säga till polisen och i förhör berättade hon att hon försökte lura de rättspsyki­atriska utredarna.

’’ Många av oss har några av de här dragen, men i små doser

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: POLISEN ?? Mohammad Rajabi visar under en rekonstruk­tion hur han satt gränsle över Göran.
Foto: POLISEN Mohammad Rajabi visar under en rekonstruk­tion hur han satt gränsle över Göran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden