Mord & Mysterier

Vad drabbade expedition­en?

Nio unga skidåkare gav sig ut på en expedition i de ryska Uralbergen. Vad som hände sedan är ett mysterium. Att de gick en fasansfull död till mötes vet vi – men sättet de dog på har aldrig kunnat förklaras.

- Text: Jon Forsling

Ijanuari 1959 bestämde sig en grupp studenter vid Uralbergen­s Tekniska högskola för att ge sig iväg på en expedition i den gigantiska ryska bergskedja­n. Sju män och två kvinnor gav sig iväg under ledning av den erfarne expedition­sledaren Igor Djatlov.

Målet var att ta sig fram till det ensligt belägrade berget Otorten; en strapats som skulle ta minst fem dagar. Men den 20 februari 1959, när gruppen hade varit borta i nästan en månad, skickades en räddningse­xpedition ut för att leta reda på dem.

Efter sex dagars sökande hittade de något som var lika fasansfull­t – som oförklarli­gt.

Först fann man gruppens sista läger, vid sluttninge­n av berget Cholat-Siachl. Deras kläder och utrustning var kvar, men något hade fått dem att överge sitt tält genom att riva upp det inifrån och fly i panik. Fotspår i snön som ledde bort från tältet visade att flera av dem hade sprungit barfota i den trettiogra­diga kylan.

En dryg kilometer bort, under ett stort träd, låg kropparna av Jurij Krivonisjt­jenko, 24, och Jurij Dorosjenko, 21. De var klädda i bara kalsonger. I när- heten låg de lika tunt klädda kropparna av expedition­sledaren Igor Djatlov, 23, Zinaida Kolmogorov­a, 22, och Rustem Slobodin, 23. Alla tre såg ut att ha försökt återvända till tältet när de frös ihjäl; en obduktion visade att Slobodin även hade en fraktur på skallbenet.

Först två månader senare hittades de resterande fyra medlemmarn­a under en ravin. Och det som hade varit ett märkligt fall förvandlad­es plötsligt till något som helt saknade en förklaring.

Alexander Kolevatov, 23, såg ut att ha frusit ihjäl som de andra. Men de tre resterande kropparna hade alla utsatts för kraf- tigt våld. Nikolaj Thibeaux-Brignolles, 23, hade en krossad skalle; Ludmila Dubinina, 20, och Semen Zoltarjov, 38, hade krossade revben. Alla fyra var bättre klädda än sina kamrater; vissa hade tagit på sig kläder som tillhörde de första fem som hittades.

Det blev märkligare. Dubininas lik saknade både tunga och ögon. Vissa av kläderna visade spår av hög radioaktiv­itet. Ingen av kropparna hade utsatts för något påtagligt yttre våld; trots att två av offren hade krossade revben hade deras kroppar inga blåmärken. De sovjetiska utredarna kom fram till att en ”framtvinga­d okänd kraft” hade orsakat de inre skadorna – en term som bara ökade mysteriet. Den offentliga utredninge­n var hemligstäm­plad i fyrtio år, och när den gjordes tillgängli­g för allmänhete­n 1999 saknades flera dokument.

Det har gått 55 år, men döden vid Djatlovpas­set (det fick sitt namn efter händelsen av den förolyckad­e Igor Djatlov) i Uralbergen är ännu oförklarad. Teorier har luftats i en mängd böcker, och i filmer som Renny Harlins ” Devil’s Pass” 2013.

Men teorier är allt vi har.

’’ Något hade fått dem att överge sitt tält och fly i panik

 ??  ??
 ??  ?? Den näst sista bilden från rullen. Expedition­en verkar vara i fin form.
Den näst sista bilden från rullen. Expedition­en verkar vara i fin form.
 ??  ?? Jurij Judin blir omkramad av Ludmila Dubinina strax innan expedition­en går in i sin slutfas. Jurij stannade kvar i baslägret och klarade sig. Igor Djatlov tittar på.
Jurij Judin blir omkramad av Ludmila Dubinina strax innan expedition­en går in i sin slutfas. Jurij stannade kvar i baslägret och klarade sig. Igor Djatlov tittar på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden