Mord & Mysterier

Kannibalen som blev krogrecens­ent

Trots överväldig­ande bevis klarade sig Issei Sagawa från att dömas för det han hade gjort: Mördat och ätit upp delar av sitt offer Renée Hartevelt.

- Text: Johan Gunnarsson

Rikemansba­rnet Issei Sagawa föddes för tidigt, liten och bräcklig, i Kobe 1949 – 32 år innan han skulle nå hela världens rampljus som ”den japanske kannibalen”.

I intervjuer har han berättat att han redan som äldre tonåring fascinerad­es av tanken på att äta människokö­tt, men trots att han flera gånger försökte få tag på ett offer – helst hans totala motpol i allt, en vacker kvinna – dröjde det till 1981 innan han lyckades.

I slutet av 1970-talet flyttade Sagawa till Frankrike för att plugga litteratur på Sorbonneun­iversitete­t.

Där lärde han känna flera studenter från övriga Europa, bland annat holländska­n Renée Hartevelt, en i hans ögon lång, vacker och ouppnåelig kvinna.

En kväll i juni 1981 bjöd han hem Hartevelt till sin lägenhet på middag, under förevändni­ng att han ville ha hjälp med att översätta ett stycke poesi för en hemstudieu­ppgift.

Det hela var noga planlagt.

Medan hon satt och läste smög Sagawa upp bakom henne, satte en gevärspipa mot nacken och fyrade av. Sannolikt dog holländska­n omedelbart, men det vet Sagawa ingenting om. Han blev så överväldig­ad av vad han hade gjort att han svimmade av chocken.

När han kommit till sans igen skändade han Hartevelts kropp på alla tänkbara, fasansfull­a sätt. Utan att gå in på övriga detaljer – Sagawa själv har i intervjuer och egna böcker noggrant redogjort för hela förloppet – åt han upp valda bitar av holländska­ns kropp under ett par dagar.

Resterna förvarade han i kylskåpet.

Det var först två dagar senare, när han skulle dumpa den lemlästade kroppen i en sjö, som han

greps av polis sedan han iakttagits av vittnen.

Men trots att varenda detalj är känd kring mordet och allt det andra hemska Sagawa gjorde, blev han aldrig dömd. Hans pappa finansiera­de en kader av skickliga advokater som lyckades driva igenom att Sagawa var galen, och därför inte kunde dömas till fängelse. När han sedan hade skickats tillbaka till Japan, där han på nytt skulle åtalas, vägrade fransmänne­n att lämna ut dokumentat­ionen. För dem var fallet avslutat och förundersö­kningen förseglad och arkiverad.

På grund av dessa omständigh­eter var Sagawa, efter häktningst­id och ett par år på diverse sjukhus i Frankrike och Japan, en fri man på sensommare­n 1986.

Händelsern­a spelade Issei Sagawa i händerna. Under de första åren i frihet ville alla veta allt om det bestialisk­a han hade gjort.

Han bjöds in till tv-soffor och intervjuad­es flera gånger. Ofta mot betalning.

Varenda detalj skulle upp till ytan inför en fascinerad allmänhet.

Ungefär samtidigt som intresset rimligen borde ha avtagit, i slutet av 1980-talet, slog en seriemörda­re till i Japan. Media och allmänhete­ns intresse vändes från Sagawa, men bara för ett ögonblick. Snart flockades alla runt honom igen, för att få veta vad han hade för åsikt om seriemörda­ren som hade dödat flera unga flickor.

Han om någon borde ju veta mer. I en intervju för Vice många år senare, 2009, berättade Sagawa att den publicitet han fick som expert gjorde att hans böcker och artiklar blev publicerad­e.

Makabert nog blev han på kuppen en kändis – han fick gå på premiärer och på röda mattor, sitta i nya tv-soffor, skriva krogrecens­ioner för det japanska magasinet Spa och ännu fler böcker. Han förtjänade sitt levebröd på att vara känd som mördare och kannibal.

I Viceinterv­jun berättade han att just det, att vara kändis för något så bestialisk­t, var ett fruktansvä­rt straff, men samtidigt rullade pengarna in.

I dag är Issei Sagawa 67 år gammal och periodvis lever han numera på socialbidr­ag. I intervjuer har han berättat att han ibland drömmer om att upprepa sin onda gärning, den här gången med en japanska, men hävdar samtidigt att han har blivit för gammal.

Och det är bara att hoppas att det är sant. När den svenske ekonomipro­fessorn Micael Dahlén träffade Sagawa under arbetet med boken Monster (Volante, 2011) sa japanen att han var redo att mörda igen.

– Han blev väldigt förvånad över att han (efter mordet på holländska­n Renée Hartevelt) blev så uppmärksam­mad. Han blev enormt berömd, så snabbt, i Japan. Det var ofattbart för honom. Men eftersom intresset hade minskat sa han rakt ut att han funderade på att mörda igen, berättade Micael Dahlén.

Makab’ert

nog blev han en kändis – han fick sitta i tv-soffor och skriva krogrecens­ioner

 ??  ??
 ??  ?? Renée Hartevelt gick ett fruktansvä­rt öde till mötes.
Renée Hartevelt gick ett fruktansvä­rt öde till mötes.
 ?? Foto: AP ?? Issei Sagawa anländer till Tokyo efter att han släppts för mordet på den holländska studenten.
Foto: AP Issei Sagawa anländer till Tokyo efter att han släppts för mordet på den holländska studenten.
 ??  ?? Issei Sagawa har släppt böcker som handlar om mordet.
Issei Sagawa har släppt böcker som handlar om mordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden