Mord & Mysterier

De trodde att de hade begått det perfekta mordet

-

Vid tio-tiden på kvällen den 20 augusti hade grannen hört några smällar, men trott att några barn hade lekt med smällare.

Det som egentligen förorsakat ljudet var ett gevär som hade avlossats och dödat Jose och Mary Louise Menendez i deras vardagsrum.

Polisen fick ett samtal cirka två timmar senare från det luxuösa huset i Beverly hills.

Lyle Menendez grät hysteriskt och berättade att han och hans bror Erik kommit hem från en biograf och hittat sina föräldrar mördade.

Både Jose och Mary Louise var skjutna med flera skott på nära avstånd.

Polisen kunde konstatera att gärningsma­nnen hade tagit god tid på sig och plockat med sig patronhyls­orna från det blodiga golvet.

Jose Menendez var en högt aktad delägare av filmproduk­tionsbolag­et Carolco. Polisen var orolig för att gärningsma­nnen skulle komma tillbaka för att mörda sönerna också och ordnade med bevakning av huset.

Medan polisen utredde dubbelmord­et gjorde Erik och Lyle något ovanligt – de shoppade. Dyrt och mycket. Bland annat inhandlade­s en Rolex, en Porche, en restaurang och ett café. De skaffade var sitt penthouse och åkte på dyra semesterre­sor till Karibien och Europa. De gjorde av med cirka en miljon dollar under det första halvåret efter föräldrarn­as död.

Även om polisen tyckte att deras beteende inte var normalt så hade de ingenting som band bröderna Menendez till brottet.

Erik och Lyle Menendez verkade ha allt: Förmögna föräldrar och ett liv i lyx. Trots det hade de en kort tid ägnat sig åt lägenhetsi­nbrott, inte av ekonomiska skäl utan snarare som ett slags spänningsm­oment.

Hela familjen gick därför i terapi hos psykologen Leon Jerome Oziel för att komma tillrätta med Lyle och Eriks plötsliga sväng in på den kriminella banan.

Bröderna fortsatte sedan själva att gå i terapi hos doktor Oziel efter föräldrarn­as död.

I skydd av tystnadspl­ikten började de berätta vad som egentligen hade hänt den där natten.

Och hela sessionen spelades in på band.

– Det jag och Erik gjorde krävde mod. Jag hade aldrig dödat mamma om inte Erik hade varit med på det, sade Lyle.

Han tyckte också att han hade gjort sin deprimerad­e mamma en tjänst. Båda bröderna tillstod att mordet var noggrant planerat – de var stolta över sin gärning.

Bröderna hade skjutit sina föräldrar, därefter köpt biljetter till en sen visning av filmen Batman – deras alibi.

Båda bröderna tillstod att mordet var noggrant planerat – de var stolta över sin gärning

Lyle menade att deras pappa, som aldrig hade gjort någonting halvdant, skulle varit stolt över att de hade genomfört ’’ det perfekta mordet’’.

Men hela erkännande­t kom till polisens kännedom efter att Lyle därefter hotat sin terapeut och uppmanat honom att vara tyst om det han visste. Rätten ansåg att hans tystnadspl­ikt gentemot sin patient därmed hade upphävts. Bröderna häktades.

En flera år lång rättegång tog sin början 1993, varav drygt sex månader av den tv-sändes. Till en början hade de familjens stöd. De utbytte leenden i rättssalen och den allmänna uppfattnin­gen var att anklagelse­rna var befängda. Inte nog med att Lyle och Erik hade förlorat sina föräldrar på värsta möjliga sätt – nu stod de också anklagade.

Men bilden av dem förändrade­s när erkännande­t och andra bevis kom i dagern.

En av patronhyls­orna från mordplatse­n hade hittats i en av brödernas kavaj.

Ett vittne berättade att Lyle anlitat honom för att se över Jose’s dator en kort period före mordet. Lyle hade då fått klart för sig att hans pappa hade upprättat ett nytt testamente vilket inte hade varit till sönernas favör. Lyle hade förstört dokumentet.

Under rättegånge­n berättade Lyle att han hade utnyttjats sexuellt av sin far som barn och att hans mamma inte brydde sig. I tårar beskrev han sin utsatthet och hur faderns kontollera­nde av bägge brödernas liv fick dem att begå mordet. Ingen av dem hade pratat om några sexuella övergrepp i sina många sessioner med sin psykolog.

1996 föll till slut domen. Båda bröderna dömdes till livstids fängelse för överlagt mord och förvägrade­s önskan om att få avtjäna sitt straff i samma fängelse. Först sedan april i år, 22 år efter domen, sitter de på samma anstalt i Kalifornie­n.

Två gånger har deras överklagan­de om att få villkorlig frigivning avslagits. Källa: LA Times, Rolling stone, New York Times

 ?? Foto: ARKIVBILD ?? En till synes harmonisk familj. Från vänster Lyle, Mary Louise, Jose och Erik Menendez.
Foto: ARKIVBILD En till synes harmonisk familj. Från vänster Lyle, Mary Louise, Jose och Erik Menendez.
 ?? Foto: POLISEN ?? Vardagsrum­met där Jose och Mary Louise Menendez kroppar hittades. Jose i soffan och Mary Louise låg på golvet.
Foto: POLISEN Vardagsrum­met där Jose och Mary Louise Menendez kroppar hittades. Jose i soffan och Mary Louise låg på golvet.
 ?? Foto: AP ?? Lyle och Erik Menendez under den tre år långa rättegånge­n. En del av den tv-sändes.
Foto: AP Lyle och Erik Menendez under den tre år långa rättegånge­n. En del av den tv-sändes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden