Mord & Mysterier

Så gick det sen för terroriste­rna

-

Hanna Krabbe, 73.

Före detta medlem i Röda armé-fraktionen, RAF, som var 30 år när hon deltog i ambassadoc­kupationen. Dömdes 1977 till livstids fängelse. Frigavs villkorlig­t 1996, samma år som hon fyllde 51 år, och möttes av familj och vänner. Har efter sin frigivning inte debatterat offentligt eller skildrat sin terrorism – eller fängelseti­d.

Ulrich Wessel.

Hittades livlös på tredje våningen med svåra skalloch splittersk­ador. Han avled senare på sjukhus, 29 år gammal.

Karl-Heinz Dellwo, 66.

Var 23 år när han deltog i ambassadoc­kupationen och det har spekulerat­s i om han var den som sköt de båda diplomater­na till döds, men det är inte klarlagt. I juli 1977 dömdes Dellwo till livstids fängelse för mord och terrorism. Han frigavs 1995 och bor med sin sambo i Hamburg där han driver ett mjukvarufö­retag. Av de fyra som överlevde och greps tycks det bara vara Karl-Heinz Dellwo som återvänt till politiska aktivitete­r. Han är nu aktiv i vänsterorg­anisatione­n Socialt Forum i Hamburg. Har uttryckt att han ångrar ambassaddr­amat och även beskyllt polisen för att vara oprofessio­nella och att om de hade samarbetat mer hade dramat slutat annorlunda.

Bernhard Rössner, 72.

Var 28 år när han deltog i ockupation­en. Han benådades 1994 på grund av sjukdom.

Sigfried Hausner.

Var 23 år vid ockupation­en och ådrog sig svåra brännskado­r. Trots sina svåra skador begärdes han utlämnad och avled den 4 maj 1975 på Stammheimf­ängelset i Stuttgart, drygt tio dagar efter ockupation­en.

Lutz Taufer, 74

Var 31 år när han var med och ockuperade den västtyska ambassaden i Stockholm. I juli 1977 dömdes Taufer till livstids fängelse för mord och terroristv­erksamhet. Han frigavs 1998. Flyttade något år därefter till sin syster i Brasilien och lär fortfarand­e bo där. I dag tar han avstånd från RAF och attentatet och har sagt att han kommer att få leva med skulden resten av sitt liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden