Mord & Mysterier

Fallet jag aldrig glömmer: Johanna Rapp

-

Så fort Peter Madsen dök upp i salen smattrade det på alla tangentbor­d

Det är fullt med journalist­er på stentrappa­n och på torget utanför tingsrätte­n i Köpenhamn. Många har köat sedan tidigt på morgonen, en norsk journalist berättar att han kom dit vid 05.30.

På torgets ytterkant, så att domstolsby­ggnaden syns i bakgrunden, står tv-kamerorna uppställda. Journalist­erna som samlats här kommer från hela världen.

Det är den åttonde mars 2018 och det är den första dagen på rättegånge­n mot Peter Madsen, som står åtalad för att ha mördat den svenska journalist­en Kim Wall.

Det finns mord som inte får så stor uppmärksam­het i media och andra fall som väcker stor uppmärksam­het nationellt och så finns det mord som detta. Som alla pratar och spekulerar kring. Om man googlar på ’’Peter Madsen” får man över 27 miljoner träffar.

Allting började

sju månader tidigare. På redaktione­n i Stockholm fick vi veta att en ubåt hade försvunnit. Sedan kom informatio­nen att en svensk journalist saknades och att ubåtsförar­en Peter Madsen gripits, då än så länge okänd i Sverige men välkänd i Danmark som en excentrisk uppfinnare. Men ingen visste vad det var som egentligen hänt, eller hur mycket uppmärksam­het det skulle komma att få kommande månader.

Tillsamman­s med en kollega åkte jag till Köpenhamn och precis som flera andra svenska och danska journalist­er åkte vi till ubåten som bärgats till land och vi pratade med vittnen till ubåtsfärde­n och följde med svenska Sjöräddnin­gssällskap­et ut i deras sökarbete i Öresund. Då letade man efter en kropp, även om förhoppnin­gen var att Kim Wall fortfarand­e skulle hittas i liv.

Under månaderna som följde skrevs det otaliga artiklar om fallet: först om sökarbetet, sedan om hur kroppsdela­r hittades och om Peter Madsens olika versioner om vad som hänt på ubåten.

När rättegånge­n väl kom skulle vi få höra hans version och vi skulle också få ta del av den samlade bevisninge­n mot honom. I Danmark får man inte spela in ljud från en rättegång och inte heller att ta bilder inne i själva byggnaden, utan enbart datorer är tillåtna.

Och så fort Peter Madsen dök upp i salen smattrade det på alla tangentbor­d och när han hördes av åklagaren och advokaten lyssnade alla på vartenda ord som han sa.

Det var när videofilme­rna som hittats på hans datorer, som föreställd­e tecknade avrättning­ar, spelades upp, som folk istället vände bort blicken.

I pauserna, när

han fördes ut ur salen, vände han sig ibland åt åhörarbänk­ens håll där vi journalist­er satt och han kunde nästan nicka såsom när man ser en bekant på andra sidan gatan. Nästan som att det inte var en rättegång vi var på.

Och mitt i allt fokus på Peter Madsen och de brutala, nästan obeskrivba­ra gärningarn­a, fanns själva anledninge­n till att vi journalist­er från olika delar av världen samlats där: Kim Wall. Hon som mördats när hon utförde sitt arbete som journalist. Och det gick inte att låta bli att tänka att om det varit annorlunda så skulle hon själv kanske ha varit där och rapportera­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden