Mord & Mysterier

Tills döden skiljer oss åt

Det unga paret stod vid altaret och lovade varandra evig trohet. Men bara åtta dagar senare fick bruden nog av livet som gift – och knuffade sin make utför ett stup: – Det var ett ögonblick av total chock och panik, berättade Jordan Linn Graham, 22, ef

- Text: Jon Forsling

Den 29 juni 2013, i en liten kyrka i Kalispell, Montana, USA, stod två personer framme vid altaret.

Cody Johnson, 25, och Jordan Linn Graham, 22, såg ut som själva sinnebilde­n av ett ungt, förälskat par, och med darrig stämma lovade de prästen evig trohet till varandra.

De hade varit tillsamman­s i ett drygt år, men trots att de utåt sett verkade lyckliga hade deras förhålland­e inte varit friktionsf­ritt. Cody Johnsons vänner hade ibland reagerat på hans nya flickväns lynnighet och heta temperamen­t:

– När Cody berättade att han tänkte fria till Jordan var jag inte positivt inställd till det. Jag pratade med honom och bad honom att tänka över sitt beslut, berättade vännen Cameron Fredrickso­n senare för CBS News.

Vigselcere­monin

avslutades med att Cody och Jordan försäkrade sin familj och sina vänner att älska varandra tills döden skiljde dem åt.

Ingen som befann sig i kyrkan kunde ana att detta skulle ske – bara åtta dagar senare.

Måndagen den 8 juli skulle Cody Johnson ha anlänt till sitt arbete. När han inte gjorde det hörde oroliga arbetskoll­egor av sig till hans nyblivna fru.

Till synes oberörd förklarade Jordan Linn Graham att ”några vänner till Cody” hade dykt upp oannonsera­t i deras hem föregående dag. Hon påstod att Cody hade följt med dem ”i en mörkfärgad bil”. Det sista hon hade sett av honom var när han vinkade farväl till henne från baksätet av bilen.

Den märkliga berättelse­n köpte henne tid, men i takt med att dagarna gick blev frågeteckn­en allt större. Jordan började utveckla sin berättelse: den 10 juli påstod hon att hon hade fått ett mejl från en viss ” Tony”, som skrev att hon aldrig skulle få se Cody igen. Hon visade mejlet för polisen, som senare kom fram till att Jordan hade skapat en fiktiv mejladress och skickat mejlet till sig själv från sin styvfars dator.

Dagen därpå blev

hennes berättelse ännu mer besynnerli­g. Jordan begav sig då till en av Montanas vackraste platser: Glacier National Park. Där vandrade hon omkring till synes planlöst i den bergiga terrängen under en populär utkiksplat­s – och ”hittade” plötsligt liket efter sin make i botten av en ravin.

’’ Oroliga kollegor hörde av sig till hans nyblivna fru

Cody Johnson låg med ansiktet före i ett vattendrag; hans kropp var illa tilltygad, och han såg ut att ha varit död i flera dagar

Jordan Linn Graham larmade parkperson­alen och ledde dem till kroppen. När en av parkvakter­na kommentera­de att det var en märklig plats att råka hitta någon på sa hon att just den platsen var ett ställe som Cody alltid hade velat se innan han dog. När han sedan försvann hade hon känt på sig att det var hit han begav sig.

Vid det här laget

hade polisen blivit övertygade om att Jordan Linn Graham låg bakom sin makes död. När personalen på Glacier National Park dessutom letade fram en film från en övervaknin­gskamera, som visade hur Cody och Jordan gemensamt gick in i parken den 7 juli, föll den sista pusselbite­n på plats.

Polisutred­are började pressa henne i förhör, och den 16 juli valde Jordan att erkänna och berättade hur allt hade gått till.

Söndagen den 7 juli – åtta dagar efter deras bröllop – hade Cody och Jordan tagit bilen till Glacier National Park för att vandra i det vackra bergslands­kapet. Cody Johnson hade tagit initiativ till den romantiska utflykten, men vad han inte visste var att hans fru redan hade börjat ångra deras äktenskap:

”Det känns som att mitt jobb är att tillfredss­tälla honom, även om jag själv är miserabel”, skrev hon i ett sms till sin bästa vän, Kimberly Martinez, några dagar efter bröllopet.

Strax innan Jordan åkte till Glacier National Park med Cody Johnson messade hon väninnan igen: ”jag kommer snart att prata med honom”.

Sen la hon till:

’’ Om du inte hör något mer från mig på hela dagen har något hänt

”Helt allvarligt, om du inte hör något mer från mig på hela dagen har något hänt”.

Efter en lång

promenad anlände paret till en klippavsat­s som låg sextio meter över marken. Då började Jordan berätta för Cody att hon ångrade deras äktenskap. Cody blev arg, och de stod snart och skrek på varandra. I frustratio­n grep han tag i hennes arm. Hon slet sig loss, och placerade båda sina händer på hans överkropp.

Sen knuffade hon ut honom från klippavsat­sen, med all sin kraft:

– Allt gick så snabbt. Han tog tag i mig och jag ville få bort honom från mig. Jag känner inte att jag mördade honom. Visst, jag knuffade honom, men det var en olycka, sa hon i ett av de första polisförhö­ren.

För att undgå att åtalas för överlagt mord gick Jordan med på att erkänna sig skyldig till dråp. I mars 2014 föll domen: 30 år bakom lås och bom. Jordan Linn Graham forslades iväg till ett fängelse i Montana, och Cody Johnsons vänner andades en lättnadens suck.

– När jag hörde att han var död kände jag på mig att Jordan låg bakom det. Eller att hon kände till vad som hade hänt och var involverad på något vis, sa hans gode vän Cameron Fredrickso­n till CBS News.

Under rättegånge­n försökte en gråtande Jordan Linn Graham förklara varför hon tog beslutet att knuffa sin make till en säker död:

– Jag har inget svar på varför jag inte agerade annorlunda, sa hon.

– Det var ett ögonblick av total chock och panik. Jag har ingen annan förklaring.

 ??  ??
 ??  ?? Av Jordan och Codys bröllopsfo­to att döma såg de ut att vara lyckliga tillsamman­s.
Av Jordan och Codys bröllopsfo­to att döma såg de ut att vara lyckliga tillsamman­s.
 ?? Foto: AP ?? Jordan Linn Graham dömdes till 30 års fängelse.
Foto: AP Jordan Linn Graham dömdes till 30 års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden