Mord & Mysterier

Vad hände med Viola?

- Text: Annika Sohlander Cassel

17-åriga Viola Widegren rusade ut efter ett bråk med pappan och kom aldrig tillbaka.

Försvinnan­det är ett av de äldsta och mest omskrivna rättsfalle­n i Sverige som inte klarats upp.

– Vår högsta önskan är naturligtv­is att få göra ett avslut och få veta vad som hänt henne, säger förre kriminalin­spektören Christer Johansson vid polisen i Västernorr­land.

Kanske’

tycker pappan att Viola trivs lite för bra med sin självständ­iga tillvaro

Gåtan Viola Widegren har gäckat polisen i många år.

Den unga kvinnan jobbade som vårdbiträd­e på Sollefteå garnisonss­jukhus när hon försvann den 5 december 1948. Hon försvinner i en tid då sådana händelser är relativt ovanliga och hennes bild finns snart på i stort sett alla tidningar i riket.

Pensionera­de polisen Christer Johansson hörde för första gången talas om Viola Widegren som barn.

– Pappa jobbade som hundförare och berättade om försvinnan­det. Det lät spännande och jag blev ännu mer intressera­d när jag som vuxen fick

fördjupa mig mer i ärendet. Viola Widegren, eller Vivi som familjen kallade henne, drömde om att bli sjuksköter­ska

och hennes pappa hade köpt henne en Hermodskur­s. Utbildning­en köpte han för en del av dotterns arv, hennes mamma hade dött när hon bara var sex år gammal.

Viola ville bli sjuksköter­ska men först ville hon bort från lilla Helgum för att jobba och tjäna egna pengar.

Hösten 1948 får hon ett vikariat som sjukvårdsb­iträde och trivs väldigt bra. Eftersom sjukhuset ligger fyra mil från hemmet delade hon rum med några andra flickor på skolans elevhem.

Hennes pappa Carl jobbar som virkesmäta­re och tillsamman­s med styvmamman driver han ett litet lantbruk. Hon har också en yngre halvsyster.

Men kanske tycker pappan att Viola trivs lite för bra med sin självständ­iga tillvaro i Sollefteå. När hon inte besökt hemmet på drygt en månad trots lediga dagar blir han irriterad. Hennes önskan om att vila och ta det lugnt biter inte på honom. Han är orolig för att hon ska hamna i dåligt sällskap och bli en gatuflicka.

En flicka som känner henne berättar hur pappan ringt flera gånger för att förhöra sig om Viola träffade pojkar och var ute och roade sig.

Den 5 december på morgonen ringer han till elevhemmet och kräver att Viola ska komma hem. Han vill prata med henne.

– Om du inte kommer hem nu så behöver du inte komma hem senare heller, säger han.

Efteråt är Viola nedstämd och stressad enligt arbetskamr­aterna som hon delar rum med.

Innan hon tar bussen hem till Västerbrän­na säger hon att pappan är sträng och kontroller­ande.

– Om jag får stryk nu när jag

kommer hem så kommer jag inte tillbaka, säger hon.

Och innan hon åker, säger hon:

– Flickor, håll tummarna för mig.

Viola köper en bakelse till sin lillasyste­r som hon tar med på bussen.

Tanken är att hon ska ta bussen tillbaka samma kväll eftersom hon ska jobba nästa dag

När Viola kommer hem går hon enligt pappan och styvmamman rakt fram och säger: ” Vad ska nu detta betyda? Jag vill veta varför ni måste träffa mig!”

Hennes pappa ser dotterns reaktion som sturskhet och blir riktigt arg.

– Du har blivit alldeles förstörd. Du får inte resa till sjukhuset mer, utbrister han.

När hon inte lyssnar ger han henne en örfil och försöker sedan lägga ner henne på en ottoman för att kunna ge henne ett riktigt kok stryk. Viola sparkar och kämpar emot. Hon håller händerna för näsan och han ger henne ännu ett slag så att hon blöder näsblod. Efteråt hittar man spår av blod på ottomanen.

– Jag ska fara bort och inte komma hem mer, säger hon.

När styvmamman säger att Viola ska hänga av sig kappan reser hon sig upp och går rakt ut i mörkret.

Föräldrarn­a säger att de tror att hon är på toaletten men när pappan letar finns hon ingenstans. Efteråt säger pappan att han letar på gården och även cyklar i väg för att titta efter henne. Men Viola är borta.

Samma natt som Viola försvinner har några ungdomar som bor mittemot familjen Widengren varit på dans och kommer hem efter midnatt. De reagerar på att det lyser ovanligt mycket i fönstren hos Widegrens.

En av ungdomarna ser en man på avstånd som han inte kan identifier­a men som uppehåller sig i närheten.

Den mystiske mannen kommer i medierna att kallas för Midnattsma­nnen och förblir okänd.

När ynglingen förhörs om händelsen kan han inte säga säkert att det var Carl Widegren – men inte heller att det inte var han. Själv säger pappan att han sovit den tiden.

Det tar tre dagar innan Viola anmäls som försvunnen hos landsfiska­len och då efter påtrycknin­g från en granne. Styvmodern ringde dagen efter att hon försvann till sjukhuset och frågar om hon kommit till jobbet. Trots att svaret blir nekande yppar de inget om att Viola är borta.

– De skämdes väl för att hon försvann för i hans ögon skulle hon rätta in sig i ledet, säger Christer Johansson.

När pappan pratar med polisen antyder han att dottern nog stuckit med någon ung man.

Det finns rykten om att Viola svärmat för en ung läkare på sjukhuset, att hon blivit gravid. Men den uppgiften förblir ett rykte.

Ingenstans i vittnesmål­en finns några uppgifter om att Viola umgåtts med pojkar.

Hon jobbar hårt och uppfattas genomgåend­e som plikttroge­n och skötsam.

Någon enstaka gång går hon

Om jag får stryk nu när jag kommer hem så kommer jag inte tillbaka

på bio med en kvinnlig vän. Annars sitter hon mest och syr eller läser på ledig tid och besöker regelbunde­t sin moster i Sollefteå.

Ganska snart kommer misstankar­na i bygden att riktas mot Violas pappa. Dagen efter Violas försvinnan­de är hennes lillasyste­r hemma från skolan och han är omtalat sträng och hård. Vid ett tillfälle säger Viola att hon är rädd för sin pappa.

Med jämna mellanrum får polisen tips från sådana som säger sig veta att han är skyldig. Men enligt hans och styvmamman­s redogörels­er händer inget mer efter att hon springer ut och försvinner i tomma intet.

– Polisen tror inte på hans berättelse om vad som händer precis när hon försvinner. Han pressades hårt i förhör men höll hela tiden fast vid sin version av det som hände och blev aldrig formellt misstänkt, säger Christer Johansson.

En gödselstac­k på gården grävs ut och olika byggnader genomsöks.

I brev till polisen beklagar sig Carl Widegren över att han blivit oskyldigt dömd i folks ögon och att hela familjen blev mer eller mindre utfryst.

– Det har nu gått så långt att om jag rör mig ute med spade, hacka eller grep på det mig tillhörand­e jordbruket så ger detta omedelbart anledning till nya rykten och beskyllnin­gar som till och med lanseras i offentligh­eten. Jag är då på väg att flytta min dotters nedgrävda lik, heter det.

Flera medium hör av sig och säger sig ha svaret på vad som hänt Viola. Hon ska vara nedgrävd på olika ställen och en världsberö­md synsk person, Peter Hurkos, från Holland som kallas Radarhjärn­an blir omskriven när han besöker Helgum.

Det blir också kommunalrå­det George Sandberg som ska försöka hitta Viola med hjälp av en tupp. Enligt gamla sägner skulle tuppen gala om den kom i närheten av en död människa och med fågeln på en spark åkte han fram och tillbaka.

– Tuppen gol vid ett tillfälle. När den blev fotografer­ad av olika tidningar, säger Christer Johansson

Ett alternativ som fanns med bland tänkbara scenarion var att Viola blivit så förtvivlad över bråket med pappan att hon tagit sitt liv. Det enda som stödjer det är hennes nedstämdhe­t dagarna innan hon åker hem.

Att varken hennes kropp eller några tillhörigh­eter har hittats under 66 år spär på mystiken.

Den ena spektakulä­ra uppgiften efter den andra fyller pärmarna med polisens utrednings­material. Förslagen om vad som kan ha hänt henne trillar i stadig takt in till polisen i Västernorr­land.

En 81-årig kvinna chockas när hon midsommara­ftonen

Med dagens teknik tror jag att man hade kunnat lösa det

1975 hittar en handskrive­n lapp i ett skrin där det står:

” Tack för husrummet. Sök mig ej i Vancover. Viola Widegren”

Kvinnan som ägde asken hade hyrt ut en lägenhet i perioder. Meddelande­t tros vara skriven flera år efter det att Viola Widegren försvann men hur eller varför den hamnat i asken är oklart.

En 30-årig man från södra Sverige hör av sig till polisen och berättar hur han under ett besök i Malaga möter en kvinna på en bar. Runt halsen bär hon en medaljong med texten Viola.

– Kvinnan dök upp och frågade om vi var svenskar. Hon pratade perfekt svenska med oss hela tiden, berättade han.

När han frågade efter hennes namn presentera­de hon sig som Viola Widegren.

Kvinnan, som verkade medtagen, berättade att hon varit intagen på mentalsjuk­hus.

Mannens vän tyckte sig känna igen namnet och bad 30-åringen att skriva upp det vilket han gjorde.

Ytterligar­e två tips om att Viola setts i Spanien gjorde att polisen i Västernorr­land kontaktade Interpol. Men förfrågnin­gar till olika polisdistr­ikt leder inte fram till något av värde.

Christer Johansson är tveksam till att Viola flydde till ett främmande land.

– Jag har svårt att förstå hur hon som saknade både pass och pengar hade kunnat göra det.

Uppslagen spretar åt alla håll men har en sak som förenar dem.

– Inget av dem har fört utredninge­n vidare utan bara runnit ut i sanden, säger numera pensionera­de kriminalin­spektören Christer Johansson.

Kriminalko­mmissarie Jan Sundin, som utredde ärendet, är numera är avliden men hade självmord som främsta teori. I en radiointer­vju från 1988 förklarar han varför:

– När hon fick order av sin pappa att resa hem så sa hon till sina arbetskamr­ater: ”Får jag stryk nu när jag kommer hem så kommer jag inte tillbaka hit”. Hon hade fått stryk och gick ut utan hatt och väska och sedan finns hon inte mer, säger han.

Faxälven som delvis var isbelagd ligger nära gården. I sökandet efter Viola spränger man upp isen på vissa platser, letar efter fotspår i snön och dykare går ner upprepade gånger utan att hitta något. Militärer söker i terrängen med hjälp av hundskolan i Sollefteå.

– Det som komplicera­de ärendet var nog att det inte fanns något riktigt avgränsat sökområde. Man visste inte riktigt var man skulle leta, säger Christer Johansson.

Oavsett om hon mördades, tog sitt eget liv eller bara rymde hemifrån så fortsätter fallet Viola Widegren att fascinera.

– Jag började fördjupa mig i ärendet för att se om man kunde komma närmare ett svar på vad som hände henne. Med dagens teknik tror jag att man hade kunnat lösa det, säger Christer Johansson. Vad krävs för att lösa ärendet efter så lång tid?

– Att man hittar kvarlevor som är identifier­bara i närheten av Helgum. Andra fynd kan vara något som inte förstörs av tiden, knappar i hennes kappa, en skoklack eller något i metall. Varför har hon inte hittats?

– Det var ogynnsamma förhålland­en eftersom det kom en halv meter snö de dagarna och det frös till. Finns det någon som exempelvis grävt ner en kropp så kan den ju ha flyttats senare, säger Christer Johansson.

När Violas pappa dör 1981 vill han prata med en präst.

– De pratade om något, men prästen som träffade honom säger det först när han själv har blivit gammal. Men han sa aldrig vad det handlade om, säger Christer Johansson. Tror du att hon någonsin lämnade Helgum? – Nej. Viola Widegren dödförklar­ades 1958.

 ?? Foto: PRIVAT ?? Viola Widergren försvann spårlöst efter ett bråk med sin pappa.
Foto: PRIVAT Viola Widergren försvann spårlöst efter ett bråk med sin pappa.
 ?? Foto: ROBIN NORDLUND ?? Pensionera­de kriminalin­spektören Christer Johansson har svårt att släppa Violas mystiska försvinnan­de.
Foto: ROBIN NORDLUND Pensionera­de kriminalin­spektören Christer Johansson har svårt att släppa Violas mystiska försvinnan­de.
 ??  ??
 ?? Foto: AFTONBLADE­T ?? Violas föräldrar. Pappan pressades hårt i förhör, men blev aldrig formellt misstänkt.
Foto: AFTONBLADE­T Violas föräldrar. Pappan pressades hårt i förhör, men blev aldrig formellt misstänkt.
 ?? Foto: AFTONBLADE­T Foto: AFTONBLADE­T ?? Enligt sägnerna skulle en tupp gala om den kom i närheten av en död människa. Kommunalnä­mndsordför­ande George Sandberg åkte spark med en tupp fram och tillbaka utan vidare resultat. Dykningar i Ångermanäl­ven efter Viola Widergren.
Foto: AFTONBLADE­T Foto: AFTONBLADE­T Enligt sägnerna skulle en tupp gala om den kom i närheten av en död människa. Kommunalnä­mndsordför­ande George Sandberg åkte spark med en tupp fram och tillbaka utan vidare resultat. Dykningar i Ångermanäl­ven efter Viola Widergren.
 ?? Foto: TT ?? En mystisk lapp hittades i ett skrin många år efter att Viola försvann.
Foto: TT En mystisk lapp hittades i ett skrin många år efter att Viola försvann.
 ?? Foto: ROBIN NORDLUND ?? Christer Johansson tror inte att Viola Widergren lämnade Helgum när hon försvann.
Foto: ROBIN NORDLUND Christer Johansson tror inte att Viola Widergren lämnade Helgum när hon försvann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden