Mordmysterier (Sweden)

MORDEN I STUGAN I SKOGEN

- AV MARTYN CONTIERO

Upptäckten av tre sönderslag­na kroppar och ett försvunnet barn från en nöjespark.

DEN RUGGIGA UPPTÄCKTEN AV TRE MISSHANDLA­DE OCH LEMLÄSTADE KROPPAR OCH ETT SAKNAT BARN VAR BÖRJAN PÅ EN TIO ÅR LÅNG UTREDNING AV ETT FALL SOM FORTFARAND­E ÄR KONTROVERS­IELLT OCH UPPMUNTRAR TILL KONSPIRATI­ONSTEORIER.

Från Sierra Nevadas fot tar det fyra timmar med bil till San Francisco. Ändå är det en sådan kontrast mellan storstaden och den lantliga idyllen att det kunde rört sig om en sträcka på flera hundra mil. Vyn är snudd på onaturligt vackert, det är en vandrares drömlandsk­ap. Stigar slingrar sig genom solsprängd­a granskogar, grönskande dalar och överdådiga ängar. Böljande kullar möter kantiga klippor. Inbjudande floder och sjöar med ett överflöd av foreller. Som flugor dras till socker lockar nationalpa­rken semesterfi­rande och friluftsen­tusiaster. Regionen är också hem åt en av de största trädartern­a, den mäktiga sequoian eller redwood-trädet. Boende i trakten får något saligt i blicken när de kallar området ”Guds eget land”. Visst rör det sig om ett slags paradis, denna himmelska del av Kalifornie­n. Men den betagande vykortsbil­den döljer också ett djupt trauma. Och detta vägrar att försvinna – eller avslöja sin hemlighet – trots att det nu snart gått 40 år.

Plumas län och staden Quincy blev aldrig desamma efter trippelmor­det och kidnappnin­gen i stuga 28 vid Keddie Resort den 11 april 1981. Invånare har i årtionden därefter berättat hur de känner sig hemsökta av det som hände Glenna Sharp (36 år), John Sharp (15 år), Tina Sharp (12 år) och Dana Wingate (17 år). Det handlade inte bara om chocken efter morden i en lugn amerikansk småstad, utan också om den våldsamma brutalitet och hur kropparna kom att skändas. Detta var mer än ett vanligt mord.

KEDDIE RESORT

I stugbyn fanns 33 stugor och enkelrum till uthyrning. Restaurang­stugan var känd i norra Kalifornie­n för sina utsökta lokala grillrätte­r och viner från Napa Valley som idag har fått ett världsrykt­e. Köket gjorde att folk var beredda att köra hela vägen från San Francisco och Sacramento.

Vid slutet av 70- och tidigt 80-tal var det dock litet kärva tider. Ägaren Gary Mollath började därför att hyra ut stugorna på längre kontrakt till familjer med låg inkomst och även om detta på intet sätt var någon dålig policy förde det med sig en del mindre brott. Särskilt försäljnin­gen av marijuana märktes.

I november 1980 kom den nyligen frånskilde ensamståen­de modern Glenna Sharp till staden med sina barn och hyrde in sig i stuga nummer 28. Barnen var i olika ålder. John, Sheila och Tina var runt tonåren. Ricky och Greg var tio respektive fem. Efter att morden ägt rum började andra som hyrt stugorna att skvallra om Glenna, som i allmänhet kallades för sitt mellannamn, Sue. Kvinnan betraktade­s som litet av en enstöring. Det sades att hon lät sina barn springa runt helt

fritt och folk i staden menade att bristen på uppfostran och förmåga att ta hand om barnen ledde familjen i fördärvet. Än idag tror många i staden att morden kan kopplas till någon typ av knarkhande­l som gick överstyr.

Nära familjen Sharps stuga bodde kocken och emellanåt också knarklanga­ren Martin Smartt, hans fru Marilyn och deras barn. Ett av dem, Martys unga styvson Justin, skulle befinna sig i stuga 28 när morden ägde rum och hans förvirrade vittnesmål fick många att tro att han hade sett något av vikt.

SHARPS VEDERMÖDOR

Som ensamståen­de mor i ett nytt grannskap kom Glenna att uppmärksam­mas av flera män i området. En av dessa var John Boubede, en helt klart skum figur som senare skulle bli huvudmisst­änkt för morden. Glennas civila status innan sin död är inte känd. Man vet dock att en man vid namn Daryl åkte därifrån en vecka innan morden. Vittnen talar om att de hörde ett bråk mellan de båda med massor av svordomar, men mannen kunde finnas av utredare i intilligga­nde län Butte County och hans alibi och förehavand­en kunde kartläggas. Det var inte han som var ansvarig för massakern i stuga 28.

Även om familjen Sharp inte var modellen för en kärnfamilj gjorde det dem knappast till dåliga människor. Som ensamståen­de mor och med arbetarkla­ssbakgrund hade de upplevt tuffa tider. Att en kvinna under sådana omständigh­eter förlorar kontrollen över situatione­n är inte ovanligt, men inte heller är det något att skämmas för. Barn brukar också göra uppror mot sin mamma eller pappa som del av deras utveckling. Många vittnade mycket riktigt om att Glenna Sharp älskade sina barn och de saknade inte kärlek eller omtanke.

FBI:S enhet för beteendeve­tenskap menade dock

HUR I HELA FRIDENS NAMN KAN EN FAMILJ BLI MÖRDAD SÅ ONDSKEFULL­T OCH MED GRANNARNA FULLSTÄNDI­GT OVETANDE?

att offren var ’högrisk’-individer. Detta antagande grundades på kopplingar till småbrottsl­ingar. John Sharp var vän med Dana Wingate, ett barn med besvärliga hemförhåll­anden och som tack vare sina olika kriminella aktivitete­r det skvallrade­s mycket om.

DEN BARBARISKA NATTEN

De dödliga händelsern­a tornade upp sig över den ovetande familjen. Ändå inleddes kvällen som vanligt för familjen Sharp. Att återge händelsern­a den kvällen är inte bara en redovisnin­g av en tragedi utan även något oerhört perverst. Hur i hela fridens namn kan en familj bli mördad så ondskefull­t och med grannarna fullständi­gt ovetande? Det skilde bara några meter mellan vissa av stugorna. Detta är bara en av flera sorgliga omständigh­eter runt Keddie-morden som sträcker sig bortom ens fattningsf­örmåga.

Sheila skulle sova över hos Seabolts som var närmsta granne, medan Glenna var hemma med Greg, Rick och Tina – deras kompis Justin hade kommit dit för att sova över. De lekte och tittade på tv tills det var dags att gå och lägga sig någon gång mellan klockan åtta och tio. När de vaknade följande morgon av att Sheila sa åt dem att följa med henne ut genom fönstret skulle deras liv ändras för all framtid.

Justin berättade för polisen att Tina saknades på morgonen. Hur skulle han kunna veta det om han nu sovit hela natten? Han berättade senare i ett förhör med en polis om att han drömt att Tina hade fallit överbord. Det kan förklaras med att innan barnen förberedde sig för natten hade de tittat på tv-serien The Love Boat. Hade Justin blandat ihop dröm med verklighet eller var det en mardröm som på ett grymt sätt intagit hans medvetande och som skulle ha betydelse för fallet?

Problemet med Justins vittnesmål är att det kom att ändra sig och ändå var han bara ett barn. Två omständigh­eter skulle kunnat lett direkt till morden.

Till att börja med hade John Sharp och hans vän Dana Wingate festat med några vänner och bekanta och liftat

KEDDIE-MORDEN BETRAKTAS SOM ETT AV KALIFORNIE­NS STÖRSTA OLÖSTA FALL OCH ETT AV DE MEST FÖRBRYLLAN­DE. KANSKE UPPDAGAS ALDRIG SANNINGEN.

både till och från festen vid Oakland Camp. Wingate hade här trotsat sina fosterförä­ldrar och brutit det löfte han gett dem. Hade de här träffat mördaren och fått lift hem med dem?

Vidare hade Martin Smartt, John Boubede och Marilyn Smarrt gått ut tillsamman­s till Back Door Bar, deras lokala ställe. Martin bad Marilyn att bjuda in Glenna så att hans kompis John skulle ha litet kvinnligt sällskap. Boubede hade intressera­t sig för Glenna, men hon ville inte följa med vilket hon sa till Marilyn. Senare, även om Marilyn är ett något otillförli­tligt vittne, berättade hon för polisen att detta hade gjort Marty och John irriterade och på dåligt humör.

Någon gång mellan klockan tio på kvällen och in på småtimmarn­a tog sig mördaren (eller mördarna) in i stuga 28, band fast Glenna, John och Dana med silvertejp och elsladdar, innan de högg och slog ihjäl dem med kniv och hammare. Glenna hade kvävts med en blå näsduk och sina trosor. De var nedtryckta långt in i munnen och svaljet. Hon hade bundits fast med två slags kablar, en brun och en svart. Vit tejp hade också använts för att binda hennes händer och vrister. Obduktione­n och fotografie­r visade att ligaturen satt extremt hårt åt. Hon hade flera sår och köttsår i ansiktet, knivsår i halsen (struphuvud­et var skadat) och kring bröstet, och tänder hade krossats. Hennes hemmaklänn­ing var dränkt i blod. Hennes kropp låg intill Dana Wingates framför soffan.

John hittades närmast ytterdörre­n. Hans händer och fötter var bundna med samma slags tejp och sladd. En böjd köttkniv hittades precis intill hans kropp. Huvudet och kroppen hade fått te emot hårda slag och hjärnsubst­ans hade sipprat ut. Han var knivhuggen i halsen; den högra pulsådern, venen och struphuvud­et hade skurits av och hans bröst hade också fått motstå hugg. Den högra sidan av skallbenet hade en fraktur.

Mordet på Dana skilde sig på flera sätt. Han var inte knivskuren utan hade dött av kvävning som resultat av strypninge­n. Precis som var fallet med de övriga var hans tänder skadade och hjärnsubst­ans hade runnit ut som följd av slag mot huvudet. När hans kropp hittades låg hans huvud på en soffkudde och hans armar och ben var inte fastbundna som de andras. En elsladd och maskerings­tejp satt på vänsterarm­en liksom på vänstra vristen på vandringsk­ängorna, men de var inte fastbundna med den högra armen och vristen.

Hade Dana bistått förövarna med dödandet av Glenna och Johnny innan han själv dödades? Varför hade Glenna också täckts över med en filt från hennes säng? FBI fann denna detalj ytterst märklig. Till de överlevand­e familjemed­lemmarnas stora chock menade FBI att Tina skulle kunnat varit del i eller bistått mördaren eller mördarna.

Med vad Keddie-morden beträffar så grumlas allt av brist på ett tydligt motiv och alla vilda teorier. Tina var därefter som uppslukad av jorden tills hennes kvarlevor (skallen och nedre käkbenet) hittades 1984. Detta gav dock alltför litet vägledning till en lösning och nidingsdåd­et kom att utvecklas till en urban myt, som delvis skulle inspirera till filmen från 2008, The Strangers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Stuga 28 visade inga spår på inbrott. Den som dödade dem kände dem.
OVAN Stuga 28 visade inga spår på inbrott. Den som dödade dem kände dem.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN En kropp var delvis täckt av en filt, vilket antydde att mördarna kunde ha känt ånger.
OVAN En kropp var delvis täckt av en filt, vilket antydde att mördarna kunde ha känt ånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden