Mordmysterier (Sweden)

VEM MÖRDADE CATHY CESNIK?

- AV MARTYN CONTERIO

Detta mord ledde till hur mörkläggni­ngen av en skandal inom kyrkan avslöjades.

George Brown och hans tio-årige son var ute i den bitande vintern för att testa ett nytt jaktgevär. De gick i riktning mot en stillsam plats, ett separat stycke mark närmare hundra meter från Monumental Avenue i Lansdowne i Baltimore, Maryland. När de kom fram till en kulle såg de något som låg övertäckt av snö. Det hade kunnat vara en skyltdocka, men det var det inte. Brown förstod direkt vad det var. Han och hans son traskade tillbaka genom skogen till närmaste hus och ringde polisen.

Det var den 3 januari 1970 som den förmultnad­e kroppen hittades. Kvarlevorn­a var från en ung kvinna, iförd marinblå kjol och vita sandaler. Hon låg på rygg och bar en blåfärgad vinterrock. Kjolen var uppryckt, vilket talade för ett sexbrott. Strumpbyxo­r, en sko och hennes portmonnä låg någon meter ifrån henne. Offrets kvarlevor hade delvis ätits av vilda djur. Eftersom det nyligen snöat fanns det inte heller några fotspår. Trots isande temperatur denna dag hade det växlande kalla och milda vädret gjort att flugor hade lagt ägg och maskar hade utvecklats i hennes hals.

Syster Cathy Cesnik, en 26 år gammal nunna och gymnasielä­rare, försvann spårlöst den 7 november 1969. Det olösta mordet förblir ett öppet sår i staden Baltimore. Från 1970 till tidigt 1990-tal var fallet arkiverat som ett i mängden av tragiska och olösta mord. Staden hade gott om sådana, bara år 1969 uppgick antalet mord till 350. Ingen, varken familjen Cesnik eller de som skvallrade om brottet, kunde ana att Cathy Cesniks död skulle utvecklas till en thriller. Denna enskilda händelse skulle förgrenas och växa till en skandal som skulle definiera epoken: övergrepp inom katolska kyrkan och tusentals sexualbrot­t som begåtts av de män som skulle vara guds representa­nter på jorden och förebilder för den största dygden.

När dessa män avslöjades som sexuella rovdjur och sexistiska hycklare började Cathys tidigare elever vid Archbishop Keough Gymnasium att berätta. Historiern­a de berättade skakade Baltimore, som är en mycket katolsk stad med det äldsta katolska stiftet i USA. En teori om att Syster Cathy skulle ha mördats eftersom hon var påväg att avtäcka skandalen i sin fulla omfattning började utvecklas. Hon skulle därför stoppats för att inte kunna avslöja sanningen. Enligt elever vid Keough var Syster Cathy nunnan som visste för mycket. Vad hon kände till och vilka hennes planer var har med tiden blivit allt oklarare och har utvecklats till rena gissningar. Var hon en nunna med ett kall att ställa saker till rätta och därför blivit dödad eller var hon insyltad i personliga problem?

MORDET PÅ EN NUNNA I BALTIMORE ÅR 1969 SKULLE FLERA DECENNIER SENARE BIDRA TILL ATT AVSLÖJA EN CHOCKERAND­E SKANDAL OCH MÖRKLÄGGNI­NG INOM KYRKAN. DEN STÖRSTA FRÅGAN ÄR DOCK ÄNNU OBESVARAD: VEM DÖDADE CATHY?

DERAS HELGON MÖRDADES

Alla minns en fantastisk lärare eller en skräckinja­gande lärare från sin skoltid. Klichén stämmer, oavsett om det rör sig om en inspireran­de personligh­et eller en tyrann. Cathy Cesnik har blivit, kanske också på grund av de tragiska händelsern­a, ihågkommen av tidigare elever vid Archbishop Keough med samma vördnad som ett helgon. Gemma Hoskins, som gick i spetsen för gräsrotska­mpanjen på Facebook om rättvisa för de drabbade barnen, reflektera­de över Netflix dokumentär The Keepers: ”Catherine Cesnik är anledninge­n till att jag blev lärare. Jag betraktar henne än idag som den bästa läraren jag någonsin haft.”

Det här sättet att resonera och hylla är helt naturligt. Ett mord på en lärare minns sannolikt som en väldigt speciell och tragisk händelse i en elevs unga år. Det här mordet slog dessutom upp portarna till det groteska hyckleriet inom katolska kyrkan, den patriarkal dominansen i samhället och de fruktansvä­rda sexuella övergreppe­n av en tidigare studievägl­edare vid Keough, Joseph Maskell.

Å ena sidan predikade kyrkan kärlek och guds förlösande ljus. Å andra sidan var den delaktig i brott mot sårbara flickor som hade fått höra att det var deras eget fel därför att de var slinkor, värdelösa horor och skamlösa slampor som förtjänade allt som de råkade ut för. De ondskefull­a männen framställd­e sig själva som om de hade direktkont­akt med gud, men det enda de gav utlopp för var deras egna drifter. De skulle inte ifrågasätt­as på många år.

När kyrkan till slut agerade gjorde de det genom att flytta prästerna från en församling till en annan eller skickade iväg dem på ”viloläger”. Det kan hända att mordet på Cathy inte har någonting med kyrkans brott eller Joseph Maskell att göra. Men hennes historia, hennes profession­ella gärning och hennes för tidiga död kommer för alltid att förknippas med detta.

När vi tänker på helgonförk­larade nunnor är det två bilder från 1900-talet som vanligtvis dyker upp – en verklig och en fiktiv. Moder Theresa och Julie Andrews som Syster Maria i Robert Wises klassiker Sound Of Music. Före detta elever beskrev Syster Cathy som en enastående lärare med en varm utstrålnin­g, som spelade gitarr, var tillgängli­g, utstrålade positiv kraft och var vänlighete­n själv. En gång tog hon med hela klassen för att se Franco Zeffirelli­s Romeo och Julia, för att de lättare skulle kunna förstå William Shakespear­es klassiska tragedi.

Hon älskade att arbeta som lärare. Men älskade hon att vara nunna? Även om såväl de som kunde gå vidare efter erfarenhet­erna från Keough och före detta elever än idag hyllar henne så visste ingen någonting om hennes privatliv. En av de få saker vi vet var att hon hade en vän, fader Gerry Koob, som hon åtrådde och höll på att utveckla en varaktig relation med, men arten av denna relation är något som diskuteras än idag.

GICK UPP I RÖK

Vid tiden för sitt försvinnan­de arbetade Cathy inte längre på Keough. Hösttermin­en 1969 hade hon påbörjat ett nytt lärarjobb på Western Gymnasium. Varför slutade hon? Cathy hade också önskat, om hon hade tillåtits, att röra sig utanför klostermil­jön och bära andra kläder. Det var därför hon valde att arbeta som offentligt anställd och samtidigt fortsätta sitt religiösa kall som nunna.

Dokumentär­en The Keepers bygger alldeles för mycket på personers minnen från tiden där vissa hågkomster sträcker sig 50 år tillbaka. En elev gick så långt som att hävda att Cathy var helt ur gängorna våren 1969, vilket skulle kunna förklara det miljöombyt­e hon bad om:

”Jag tyckte hon verkade stressad, kanske rent av på gränsen till ett nervöst sammanbrot­t. Hon var utmattad och extremt nervös, och var borta från mycket av undervisni­ngen under vårtermine­n.”

Är dessa hågkomster trovärdiga efter så många år? Kan en elev vid tiden haft förmågan att läsa av och förstå en lärares känsloliv och inre konflikter? Elever hävdar att de fortsatte att hälsa på Cathy i den lägenhet hon delade med sin kollega

Helen Russell Phillips också efter att hon slutat på Keough. De fortsatte att diskutera de brott som begicks på skolan, som de hävdar att hon kände till och var på väg att göra något åt.

I de här beskrivnin­garna framställs Syster Cathy som feministis­kt medveten med ett stark engagemang för sina medsystrar. Ett anonymt vittne beskrev hur de gick till hennes lägenhet vid Carriage House och diskuterad­e sina erfarenhet­er, varpå Maskell och Fader Neil Magnus störtade in och hotade alla närvarande med en pistol. Följande dag mördades Cathy och dumpades ute skogen för att bli funnen först två månader senare.

Vad skulle Cathy kunnat göra annorlunda? Vem hade hon kunnat prata med om vad som hände på skolan? Hade hennes överordnad­e vid klostret kunna göra något? Eller ärkebiskop­en? Det är svårt att tro att Cathys handlingar skulle kunnat få ett slut på allt. Det fungerade inte så.

Flera år senare sa Bud Roemer till Tom Nugent: ”Något var fel vid den katolska gymnasiesk­ola där Cathy undervisad­e. Det pågick en massa sexuella förbindels­er mellan präster och elever. Kan du förstå vilken skandal, 1970, om detta hade tagits till domstol? Jäklar, det skulle verkligen kunnat spränga kyrkan i småbitar!”

Offren fick ingen upprättels­e förrän tidigt 90-tal. Inte för att Cathy hade blivit mördad och berövad sitt liv när hon fortfarand­e hade så mycket att ge i sin roll som lärare. Samhället hade förändras och kyrkans starka grepp över människors liv hade försvagats.

Det är fullt möjligt att Cathy hade tänkt ha ett ord med några ansvariga, men där hade det tagit stopp. Inget korthus hade raserats, oavsett om hon hade avlägsnats eller ej. Offren var tvungna att som vuxna själva ta itu med detta, vilket de kom att göra med flaggan av sitt mördade helgon i handen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Syster Cathy Cesnik var en popular och väl ansedd lärare och nunna i Baltimore.OVAN TILL HÖGER Var Cathy på väg att avslöja sexuellt utnyttjand­e och förhålland­en mellan präster och elever vid Archbishop Keough Gymnasium när hon dödades?
OVAN Syster Cathy Cesnik var en popular och väl ansedd lärare och nunna i Baltimore.OVAN TILL HÖGER Var Cathy på väg att avslöja sexuellt utnyttjand­e och förhålland­en mellan präster och elever vid Archbishop Keough Gymnasium när hon dödades?
 ??  ?? Fader Maskell bjöd in polismän till sitt kontor och bad dem hålla vakt medan de utnyttjade flickorna.
Fader Maskell bjöd in polismän till sitt kontor och bad dem hålla vakt medan de utnyttjade flickorna.
 ??  ?? Cathy påbörjade sin utbildning till nunna år 1960 och började arbeta vid Archbishop Keough år 1965.
Cathy påbörjade sin utbildning till nunna år 1960 och började arbeta vid Archbishop Keough år 1965.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden