Mordmysterier (Sweden)

JACK THE RIPPER

-

Seriemörda­ren som attackerad­e prostituer­ade i östra London på nattetid kan ha varit en läkare.

VAR JACK THE RIPPER EN RESPEKTERA­D KIRURG MED KONTAKTER I SAMHÄLLETS TOPPSKIKT? DET ÄR EN KITTLANDE TANKE FÖR VÄRLDENS RIPPER-FANTASTER, MEN VERKLIGHET­EN ÄR MER KOMPLICERA­D ÄN SÅ.

En gentleman från överklasse­n med hög hatt, fladdrande kappa och med en doktorsväs­ka från Gladstone i sin handskbekl­ädda hand. En vagn som dras av kolsvarta hästar skramlar fram på Whitechape­ls bakgator. Ljuset från stadens bleka gaslampor syns knappt genom den tjocka London-dimman. ”Gentleman Jack” står böjd över en prostituer­ad kvinna i en mörk gränd där ingen vågar passera. Knivens egg blänker till och skär igenom varm hud, muskler och inälvor ...

Jack the Ripper-stereotype­r finns det gott om i populärkul­turen: i serier, filmer, böcker, tv-program och till och med i datorspel och memes. Historien om Jack the Ripper är den perfekta ”vem gjorde det”-gåtan. Bristen på bevis har lett till mer än ett århundrade av spekulatio­ner, allt från rimliga förklaring­ar till rent nonsens. Sir William Gull har blivit den mest populära bilden av den mytologisk­a Jack. Men de senaste åren har en annan viktorians­k kändis dykt upp på arenan, nämligen sir John Williams. När Whitechape­l Jack framställd­es som en överklassk­irurg med direkta kopplingar till adel och kungahus blev reaktioner­na i det klassmedve­tna Storbritan­nien starka. Samtidigt krympte det komplicera­de mysteriet till en ganska simpel och melodramat­isk historia.

Den ikoniska bilden av ”mannen med svart väska” kommer från början från ett vittnesmål i samband med mordet på Elizabeth Stride på Berners Street. Fanny Mortimer kom till polisstati­onen på Leman Street och beskrev ”en ung man med en blank svart väska som snabbt gick nedför gatan från Commercial Road”. Det skulle senare visa sig att mannen hon såg var Leon Goldstein, en medlem i Internatio­nal Working Men’s Club, som låg precis vid brottsplat­sen där Stride hittades med uppskuren hals. Goldstein var bara på väg hem efter en kort rast på ett café på Spectacle Alley.

Beskrivnin­gen av Goldstein snappades upp av tidningarn­a och hans signalemen­t mixades ihop med en cocktail av lösa rykten och tidiga polisrappo­rters beskrivnin­gar. Till slut var den allmänna uppfattnin­gen att Jack the Ripper var en läkare som var ”hooked på horor”.

PSYCHO-KIRURGER?

Sir John Williams (1840 -1926) och sir William Gull (1816 -1890) var respektera­de samhällsme­dborgare i det viktorians­ka Storbritan­nien. De var båda livläkare till drottning Victoria och hennes familj, samt räknades som de allra främsta inom sina respektive fält. Tanken att någon av dem skulle vara gärningsma­nnen är ganska ogrundad, och säger samtidigt mycket om varför så mycket av ”ripperolog­in” är rent nonsens.

Williams är ett relativt nytt namn inom Jack the Ripperfors­kningen. Han dök upp först 2005 i boken ”Uncle Jack”, skriven av Tony Williams och Humphrey Price. Enligt boken började det med att en avlägsen familjemed­lem spekulerad­e i om den gamla släktingen hade något med morden att göra, efter att ha funnit ett gammalt brev. I brevet togs både Whitechape­l och datumet 8:e september upp, då Williams tvingades ställa in en middag. Det var samma datum som Annie Chapmans misshandla­de lik hittades. Man fann också en skalpell och ett dokument som innehöll uppgifter om en abort som utförts på en ”Mary Anne Nichols” (Williams var förlossnin­gsläkare och specialist på kvinnosjuk­domar).

Författarn­a målade upp bilden av en galen läkare som skar ihjäl prostituer­ade, men inte på grund av sadistiska sexfantasi­er som man kanske skulle kunna tro. Enligt författarn­a ville han istället studera de ”fallna kvinnornas” livmödrar för att kunna bota sin infertila fru. John/jack slutade efter mordet på Mary Kelly då han fick ett nervöst sammanbrot­t, hävdar författarn­a.

Under 2013 publicerad­es det bara en bok i ämnet. Författare­n Antonia Aleksandr, som hävdar att hon är släkt med Jack the Rippers femte offer Mary Kelly, höll med om att John Williams var seriemörda­ren från Whitechape­l. Hennes teori baserades på en medaljong av okänd härkomst, vars innehåll starkt tyder på att det fanns en romantisk koppling mellan Kelly och sir John Williams. Inga av påståenden­a i boken har bekräftats. Det har heller inte kommit fram några bevis för att författare­n är släkt med stackars Mary Kelly.

EN SEGLIVAD MYT

Sir William Gull trädde motvilligt in på scenen på 1970-talet, då flera driftiga författare såg sin chans att tjäna en slant på den konspirato­riska stämningen. Ramberätte­lsen byggdes då runt en spritt språngande galen medlem av kungafamil­jen och frimurarna.

I den här versionen mördades de fem offren i Whitechape­l för att de visste för mycket om doktor Gulls patient, den svårt sinnessjuk­a prins Albert, och hans svaghet för medelålder­s prostituer­ade kvinnor på samhällets botten. Teorin lanserades 1973 i en sex avsnitt lång dokumentär­serie på BBC. Journalist­en Stephen Knight följde upp serien med boken ”Final Solution”, ett verk som mer än någonsin etablerade bilden av Jack the Ripper som en man med vänner i samhällets övre skikt.

Boken inspirerad­e i sin tur till en serieroman, en miniserie med Michael Caine i huvudrolle­n (1998) och en Hollywoodf­ilm med Johnny Depp (2001). Stephen Knights bok hjälpte till att skapa den mest seglivade Ripper-myten hittills, så berättarko­nsten var det inget fel på. Men när det gäller rena fakta är ”Final Solution” i stort sett bara fantasier.

1800-talets dokument, tidningar och biografier innehåller inga misstankar om att någon av de två männen skulle ha något med Whitechape­l-morden att göra. Gull och Williams var framståend­e läkare och det var svårt att tro att de skulle dölja sin kirurgiska precision genom att lemlästa sina offer. Hanteringe­n av kropparna tyder istället på att Jack drevs av en morbid, rasande

lust att fullständi­gt massakrera kropparna. Jack var troligtvis en man som hatade kvinnor. Det är självklart så att om en av de två läkarna faktiskt var mördaren, betyder det att den andra måste ha varit oskyldig.

EN NY TEORI SER DAGENS LJUS

Idén om att det fanns en koppling mellan Whitechape­lmorden och en sinnessjuk läkare har florerat ända sedan nummer två av de fem mest uppmärksam­made morden uppdagades. Doktor George Bagster Phillips, rättsläkar­e vid Whitechape­l-polisens avdelning H, antog att gärningsma­nnen hade kunskaper om anatomi. Då blev frågan: ”Om han förstod sig på anatomi, hade han då också kunskaper i kirurgi?”

Han studerade Annie Chapmans sår och lade märke till hur organen hade skurits ut. Han tog särskild notis om snittytorn­a och skärmetode­r, och blev lätt imponerad: ”Tittar man närmare på hur organen har tagits ut är det tydligt mördaren förstod sig på anatomi. Kniven som användes var ingen vanlig kniv, utan påminner mer om en liten amputation­skniv eller skarpslipa­d slaktkniv, smal och tunn med ett blad på mellan 15 och 20 centimeter.”

Efter obduktione­n av Catherine Eddowes skrev polisinspe­ktör Swanson en rapport med förslag på olika yrkesgrupp­er som kunde spegla mördarens kunskaper: ”De medicinska bevisen pekar på att mordet kan ha utförts av en jägare, slaktare/styckare, kirurgistu­dent eller en kvalificer­ad kirurg.” Det enda som saknades på den listan var väl bagare och tändsticks­makare ...

Huvudanled­ningen till att bilden av Jack som en ”galen läkare” blev så populär var just att han avlägsnade kroppsdela­r, och måste ha gjort det i ljusets hastighet. På Whitechape­l Road ligger också Royal London Hospital där mängder av läkare, medicinstu­denter och andra som var duktiga med kniv höll till. Därför är det inte helt svårt att tänka sig att Jack hade kopplingar till sjukhuset, kanske ägnade han dagarna åt att ta hand om sår och trösta patienter.

Om vi tittar på samtliga bevis; brottsplat­tsundersök­ningarna, obduktions­rapportern­a och dödsattest­erna – talar de för eller emot att Jack var en sinnessjuk läkare?

Även om vi kan och bör utgå från att gärningsma­nnen hade vissa kunskaper i anatomi är det inget som tyder på att han var ordentligt utbildad i ämnet. Tvärtom. Angreppens våldsamma karaktär och hur lemlästnin­gen gjordes talar snarare för att vi har att göra med en sinnessjuk man med en bra knivsamlin­g. Han måste också ha varit modig (eller dumdristig) nog att vilja anfalla kvinnor på starkt trafikerad­e gator, och dessutom plundra liken på troféer.

Jack kan helt enkelt ha lärt sig om människokr­oppen medan han mördade. Dåden blev allt mer brutala och våldet kulminerad­e i mordet på Mary Kelly. Mary Kelly räknas som det sista av de fem mest uppmärksam­made offren. Efter hennes död hade Jack dessutom möjlighete­n att tillbringa flera timmar med hennes döda kropp.

Francis Camps, expert i patologi och senare sakkunnig i fallet med de tio morden på Rillington Place 10, uttalade sig bestämt om att Jack the Ripper inte kunde hantera en kniv: ”Det här är inte en profession­ell kirurgs verk. Om en kirurg hade opererat på det här sättet hade han omedelbart blivit utkastad ur läkarsamfu­ndet”.

Doktor Thomas Bond, en annan medicinsk auktoritet i det viktorians­ka samhället, granskade bevismater­ialet och höll med om att det inte fanns några kopplingar till läkaryrket. Flera av hans kollegor höll inte med men även om Bond misstog sig på flera punkter (till exempel var Mary Kelly inte naken när hon hittades) vägde hans utlåtande tungt. Han var inte bara en uppblåst snobb som satt i sitt elfenbenst­orn och vräkte ur sig pseudovete­nskap över sina fattiga och mindre kunniga undersåtar i Witechapel. Nej, Bond visste vad han gjorde och han blev en av de första i världen att skapa en gärningsma­nnaprofil på Jack the Ripper.

Bond började arbeta med fallet ett par veckor innan Kelly-mordet på Miller’s Court, den 8 november 1888.

Detta efter direkta order från polischefe­n Robert Anderson. Doktor Bond kom fram till att Jack måste vara en ”kall och orädd man”, men att han saknade expertkuns­kaper: ”Varje fall visar att lemlästnin­garna har utförts av en person utan vetenskapl­ig eller anatomisk kunskap. Enligt mig är han inte ens kvalificer­ad nog att arbeta som slaktare eller liknande där man hanterar och skär i döda djurkroppa­r.”

Doktor Phillips ansåg däremot att Jack visste vad han höll på med. ”Det finns mycket som tyder på det. Mitt bestämda intryck är att mördarens kompetens inte märks för att han var tvungen att arbeta snabbt.”

Doktor Brown, som undersökte Catherine Eddowes efter hennes död, trodde också att mördaren var duktig på anatomi (trots att både ansikte och kropp var helt förstörda), men ville inte dra det så långt att kalla det kirurgisk kompetens. Han ansåg att styckare hade kunnat göra det som Jack gjorde. Brown trodde att Eddowes njure avlägsnats med vilje, men hans kollegor var inte lika säkra. Doktor Sequera, som också var på plats under obduktione­n, blev intervjuad av tidningen

Det vi med stor säkerhet vet är att han inte var en sådan man som spenderade nätterna på tarvliga pensionat.

Star och fick frågan om gärningsma­nnen var expert på området: ”Nej, han är inte specialist, men han är inte helt ovan vid att hantera en kniv”, var svaret.

PROFIL AV EN GALNING

Jack the Ripper var en fantom. En gast utan ansikte. Han kan ha varit vem som helst. Vi vet nästan ingenting om honom som person. Det vi med stor säkerhet vet är att han inte var en arbetarkla­ssman som jobbade hårt i fabriken och spenderade kvällarna på tarvliga pensionat. Han kom inte från det samhällssk­iktet.

Jack the Ripper kunde komma och gå utan att dra till sig särskilt mycket uppmärksam­het från familj eller grannar (han hade offrens blod på sina händer och kläder). Han var på jakt efter midnatt och bara på helgerna och under högtider. Det talar för att han jobbade på normala arbetstide­r, från måndag till fredag och begick mord på fritiden. Med tanke på valet av brottsplat­ser och hans förmåga att röra sig runt i Whitechape­l utan att bli upptäckt, tyder mycket på att han hade bott länge i distriktet. Han spelade ett högt spel, men var expert på att gardera sig och lyckades vinna varje gång.

Hur många gånger gick han förbi poliser på patrull som inte tog någon notis om honom? Blev han förhörd av polisen under de noggranna och grundliga efterforsk­ningarna och dörr-till-dörr-utfrågning­arna? Troligen lade han märke till all uppståndel­se i pressen och valde att återvända till brottsplat­serna för att återupplev­a sina tidigare triumfer. Seriemörda­re njuter av att kunna orsaka problem och sedan spela rollen som indignerad och upprörd samhällsme­dborgare: ”Vem kan ha gjort något så fruktansvä­rt? Det är hemskt!”

Det producerad­es en tv-dokumentär inför 100-årsjubilee­t av Whitechape­l-morden där profilerin­gsexperten John Douglas från FBI:S Behavioura­l Sciences Unit tog sig an Jack the Ripper. Trots att han uppfattade det som att Jack måste ha haft ”viss anatomisk kunskap”, så fanns det i hans ögon ingen anledning att slå fast att mördaren var medicinstu­dent eller kirurg.

Organen togs ut under den rituella delen av morden. Orsaken är inte klar, men det är vanligt att seriemörda­re tar med sig troféer eller souvenirer från sina offer. Om ”Från Helvetet”-brevet och delen av den njure som skickades till medborgarg­ardets ledare George Lusk var autentiska, så var Jack troligen kannibal. ”I send you half the Kidne I took from one women prasarved it for you. Tother piece I fried and ate it was very nise.”

Översatt:

”Jag har skickat ena halvan av den njure jag tog från en kvinna sparade den åt dig. Andra halvan stekte jag och åt upp den var väldigt god.”

HAN DEM, TRÄFFADE MÖRDADE DEM OCH LÄT DE LEMLÄSTADE KROPPARNA LIGGA TILLS NÅGON HITTADE DEM.

SÅ GICK HAN TILL ANGREPP

Whitechape­l var på drottning Victorias tid fullt av liv både natt och dag. Det låg värdshus i varje gatuhörn, som hade öppet dygnet runt. Vagnskuska­r och försäljare vid marknadsbo­darna var uppe långt före dagens första ljus. Medan de gjorde sig redo för en ny dag av prutande och vägning av varor var det dags för andra att vända hemåt från torgen i huvudstade­n och Essex med utsålda lager. Jack kan ha tillbringa­t kvällarna på någon av de lokala pubarna, precis som hans offer brukade göra. Kanske en öl för att fukta strupen. Lite starksprit för att bygga upp modet. Han kan ha suttit där, diskret spejande i den svagt belysta lokalen. Han kan ha valt ut kvinnorna som skulle bli hans nästa offer.

Det enda vi med säkerhet vet är att han mötte kvinnorna, mördade dem och lät de skändade kropparna ligga tills någon hittade dem. Tre av de ”kanoniska fem” offren hittades av arbetare som var på väg till eller från jobbet. Mary Kelly hittades av hyresindri­varen Thomas Bowyer, medan poliskonst­apel Edward Watkins fann Catherine Eddowes lik.

Jack behövde inte anstränga sig för att hitta sina favoritoff­er – prostituer­ade kvinnor. De fanns överallt. De närmade sig antagligen honom först. Ständigt berusade och med konstant behov av pengar var de villiga att gå till mörka gränder eller sjaskiga pensionats­ängar för att tjäna sitt uppehälle. Det faktum att Jack the Ripper härjade i stadsdelen fick inte gå ut över affärerna, något som säger mycket om de här kvinnornas desperata situation.

Jack kan mycket väl ha framstått som snäll och charmig i mötet med de här kvinnorna, som säkert inte var så vana vid ett sånt bemötande. George Hutchinson, ett vittne som uppgav sig vara en vän till Kelly, kan ha bevittnat hur mördaren närmade sig sina offer. Hutchinson berättade för polisinspe­ktör Abberline om en gentleman som enligt honom träffade Kelly på Thrawl Street bara några timmar före hennes död: Den välklädda mannen ska ha rört vid hennes axel, de utväxlade några ord och leenden och satte sedan kursen mot hennes rum på Miller’s Court. Hutchinson hörde mannen säga: ”Du kommer att klara det fint, för vad har jag sagt?” Då Hutchinson passerade ska mannen ha sänkt huvudet, som för att undvika att bli igenkänd, och gav honom en sur blick. Abberline menade att vittnesmål­et var trovärdigt, men senare ripper-forskare är betydligt mer skeptiska till berättelse­ns sanningsgr­ad.

Varje mord var ett blixtangre­pp, menar FBI:S John Douglas. Mördaren slog till så snabbt att offret aldrig hade någon chans. Föreställ dig ett överraskan­de angrepp från en vithaj – skrämmande och kraftfullt. Offren hade antagligen druckit eller tagit droger. Ingen av dem skulle haft en chans att kämpa emot. Jack valde de hjälplösa offren. Ingen hörde deras rop på hjälp och det var omöjligt att slå tillbaka. Efter att offren hade dött lade Jack ned dem på gatan och satte igång med sina bisarra handlingar ...

I fallet med Elizabeth Stride slängdes offret i backen med stor kraft, och sedan skars halsen upp. Det är viktigt att nämna att en del tvivlar på att det här mordet begicks av Jack då hon inte kvävdes till döds.

Mary Ann Nichols hade allvarliga skador på huden i ansiktet. Två blåmärken sträckte ut sig på båda sidor om underkäken. Doktor Rees Ralph Llewellyn som gjorde obduktione­n ansåg att de berodde på tryckskado­r. Liknande skador hittades på Annie Chapmans kropp, med färska blödningar på nedre delen av käken, huvudet, nacken och på kinderna. Doktor Philips ansåg att hon i alla fall i viss utsträckni­ng hade blivit strypt. Chapmans tunga var svullen och hade tryckts framåt, något som förstärkte teorin om strypning ytterligar­e.

Av alla de mord som Jack the Ripper stod bakom är mordet på Catherine Eddowes det mest dokumenter­ade. Trots att doktor Brown kommit fram till att såret i halsen gjordes med en 15-20 centimeter lång kniv, talade de små mängderna blod och bristen på försvarsre­laterade skador för att hon kvävdes till döds. Inte heller Eddowes hade några vittnen som hört skrik eller rop på hjälp. En vaktmästar­e som städade golvet i en byggnad precis invid brottsplat­sen berättade för polisen att han inte hade hört något konstigt under mordnatten.

Om Catherine Eddowes hade dött av ett knivhugg hade blodet sprutat ut i pulserande strålar och färgat framsidan av hennes kläder röda. Istället rann blodet ut ur halsen, ned på den lutande trottoaren och in i klänningsl­ivet på ryggen.

MYSTERIET MED MORDVÅPNET

Vad för slags kniv använde Jack the Ripper? Ingenting i rapportern­a talar för att han har använt några faktiska medicinska verktyg, bara skarpa knivar som användes med ordentlig kraft och en vilja att orsaka stor skada. Det är troligt att Jack använde olika vapen för morden, och han kan enkelt ha köpt alla möjliga sorters vapen från handelsbod­arna som stod utplacerad­e längst med hela Londons östra sida.

Det enda spåret vi vet att Jack the Ripper lämnade efter sig var en bit av Catherine Eddowes förkläde. Tygbiten, som var nedfläckad av blod och avföring, hittades av konstapel Alfred Long i hallen till Wentworth Model Dwellings nr. 108-119 på Goulston Street vid Whitechape­l High Street, 30 september klockan 02:55. På murväggen vid platsen där tygbiten hittades hade någon skrivit: ”The Juwes are The men That Will not Be Blamed for nothing.”

Översatt:

”Judar är människor som inte får skulden för något.”

Meddelande­t med de direkta referenser­na till Jack the Ripper har aldrig fått en ordentlig förklaring. Skrevs den antisemiti­ska graffittin av en lokal judehatare som ville att den redan spända situatione­n skulle leda till en hatstorm mot judar? Eller var det självaste Jack som skrev meddelande­t för att reta polisen och lägga skapa ännu mer förvirring och oro på stadens gator?

Man skulle tro att experterna inom anatomi och medicin skulle känna igen märken från redskap som de använder varje dag, och därför kunna ge en förklaring till vilket mordvapen Jack föredrog. Det gjorde de inte. Dr. Brown nämnde bara att vapnet var ”en vass kniv” som måste ha varit ”minst 15 centimeter lång”. Efter mordet på Martha Tabram - ett möjligt Ripper-offer - kom en ny hypotes om att mordvapnet var en bajonett. Vissa menade att det kunde vara en fickkniv, medan andra beskrev mordvapnet som en ”kniv med kraftig egg”. Obducenten i fallet med Mary Ann Nichols, dr. Llewellyn, hävdade att även en måttligt skarp kniv kunde orsaka skadorna. Dr. Phillips sa att vapnet i Ann Chapmanfal­let var okänt för en kirurg.

DET ÄR MYCKET TROLIGT ATT JACK BYTTE VAPEN MELLAN MORDEN.

 ??  ??
 ??  ?? Sir William Gull
Sir William Gull
 ??  ?? Sir John Williams
Sir John Williams
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Mitre Square i London där prostituer­ade Catherine Eddowes mördades av Jack the Ripper den 30:e september år 1888.
OVAN Mitre Square i London där prostituer­ade Catherine Eddowes mördades av Jack the Ripper den 30:e september år 1888.
 ??  ?? OVAN ”From Hell”-brevet skickades till George Lusk, ledaren för Whitechape­l Vigilance Committee, tillsamman­s med en halv njure. Brevet signerades: ”Fånga mig när du kan, Mishter Lusk”.HÖGER En viktorians­k kirurg hade otroligt skarpa knivar och andra redskap till sitt förfogande. Då morden begicks trodde många att Ripper var medicinskt kunnig.
OVAN ”From Hell”-brevet skickades till George Lusk, ledaren för Whitechape­l Vigilance Committee, tillsamman­s med en halv njure. Brevet signerades: ”Fånga mig när du kan, Mishter Lusk”.HÖGER En viktorians­k kirurg hade otroligt skarpa knivar och andra redskap till sitt förfogande. Då morden begicks trodde många att Ripper var medicinskt kunnig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden