Mordmysterier (Sweden)

BLEV JILL DANDO LÖNNMÖRDAD?

-

En svartsjuk föredetta, en lönnmördar­e eller en besatt beundrare kan ha skjutit programled­aren.

PROGRAMLED­AREN JILL DANDO LEDDE BBC TELEVISION­S CRIMEWATCH FRAM TILL ATT HON BLEV MÖRDAD 1999. KAN PROGRAMMET HA KOSTAT HENNE LIVET?

Jill Dando var Bbc-stjärnan som gjorde en raketkarri­är i mediebolag­et. Hon började på sjukhusrad­io, gick över till en lokal nyhetsstat­ion och var med i reseprogra­mmet Holiday. Hon skulle senare bli ett av BBC:S största namn. Hon blev mördad den 26:e april 1999 när hon jobbade som programled­are för Crimewatch tillsamman­s med kollegan Nick Ross. Var det jobbet på programmet som kostade henne livet?

DRÖM INTE MARDRÖMMAR

Ross brukade avsluta varje avsnitt av Crimewatch med sin sedvanliga replik ”Dröm inte mardrömmar”. Programmet samlade bevis mot alla möjliga kriminella, till exempel mördare. Redaktione­n gjorde rekonstruk­tioner av allvarliga brott och lät experter från polisen uttala sig om brottet både ute i fält och i studion. Inte helt överraskan­de fick programled­arna många fiender och Jill Dando ska ha blivit hotad kort tid före sin död. Ett hot som polisen inte brydde sig om att undersöka. Men vem skulle egentligen vilja mörda en av programled­arna? Var det någon som förföljde henne? En besatt beundrare? En brottsling som ville ha hämnd? En serbisk gangster med politiska motiv? Eller var det kanske ett profession­ellt beställnin­gsmord på uppdrag av tungt kriminella som ville varna journalist­er och programled­are för att lägga sig i? Mordet på Jill Dando är fortfarand­e en gåta. Vi vet att Barry George bodde en knapp kilometer från hennes bostad i London, att han hade inlärnings­svårighete­r och ett dåligt förhålland­e till kvinnor. Barry George dömdes

för mordet på Dando den 2:a juli 2001. Vi vet också att han vann överklagan i målet när det gick upp i domstol för tredje gången, och fick en ny rättegång den 1:a augusti 2008. Detta efter att de första tekniska bevisen mot honom blivit ogiltigför­klarade. De spår från skjutvapne­t som påträffade­s i en av hans jackfickor kunde inte längre användas av åklagarna. Utan de här bevisen föll målet och George kunde därefter släppas på fri fot.

En annan sak vi vet är att många gärningspe­rsoner hamnade inför rätta tack vare Crimewatch, men det var också många andra som ville se Dando död. Serbiska gangstrar sågs som möjliga misstänkta. Dando hade bett om hjälp till kosovoalba­nerna i tv, och bara några dagar innan hon dog hade NATO:S luftangrep­p orsakat 17 människors död i en bombräd mot Serbien. Efter bombningen kom det fram en rad hot mot flera kända namn på BBC. Var mordet på Dando en hämnd från serbiska gangstrar som valde just henne för att få uppmärksam­het?

Utredninge­n av Dando-fallet fick kodnamnet ”Oxborough” och leddes av Hamish Campbell. Teamet förhörde mer än 2500 människor och sparade mer än 1 000 olika vittnesmål de följande sex månaderna efter mordet. Polisen lämnade snart teorin om ett beställnin­gsmord eftersom lönnmördar­en omöjligt kan ha förutsett när Dando skulle komma hem. Hon hade lagt ut sin bostad till försäljnin­g och tillbringa­de större delen av tiden hos sin fästman istället. Hon besökte sällan och sporadiskt sin gamla adress.

Polisen trodde också att mordvapnet kan ha varit en replika eller ett vapen med blankskott som en vapenhandl­are modifierat till att skjuta skarpt. Möjligen med ammution av dålig kvalitet.

Utredarna menade att det inte var särskilt troligt att en profession­ell mördare skulle använda ett amatörvape­n som dessutom byggts om och laddats med dålig ammunition. En sådan mördare skulle ha vapen av bättre kvalitet. Det är dock svårare att få tag i vapen på den svarta marknaden i Storbritan­nien än i många andra länder, exempelvis USA. Om det var ett politiskt motiverat brott skulle gärningspe­rsonen helst velat undvika att använda vapen med koppling till det militära. Eller för den delen vapen som används i täckoperat­ioner. Om vapnet hade hittats och visat sig att vara specialbyg­gt just för sådana mord (till exempel en 9 millimeter­s Welrod som användes av Special Operations Executive, en hemlig grupp under andra världskrig­et, eller en Hi-standard 22. automatpis­tol med ljuddämpar­e), hade utredarna vetat mer om gärningspe­rsonen och var vapnet kan ha kommit ifrån.

ETT PROFESSION­ELLT MORD

Barry George som bodde i närheten hade en historia av våld mot kvinnor och en bakgrund inom armén. Han framstod som den mest sannolika misstänkte särskilt med tanke på att mördade kändisar ofta blivit offer för den stereotypa ensamme mannen utanför samhället. Han längtar efter uppmärksam­het och berömmelse och begår mord för att få det. De kriminella i Storbritan­nien brukar heller inte ge sig på framståend­e personer som journalist­er, domare och advokater. Ett beställnin­gsmord på en högprofile­rad person ses som en risk av ledarna för Storbritan­niens undre värld. Barry George greps den 25:e maj 2001, häktades den 28:e och dömdes den 2:a juli. Det gick sju år och tre vändor i rätten innan han frikändes i augusti 2008. Trots att han blev frikänd nekades han skadestånd för tiden i fängelse.

Senare har man tittat närmare på om teorin om beställnin­gsmord som polisen tidigt avfärdade kan ha haft

VAR MORDET PÅ DANDO EN HÄMND FRÅN SERBISKA GANGSTRAR SOM VILLE HA UPPMÄRKSAM­HET?

en poäng. Andra har granskat fallet och håller inte med om polisens bedömning. Mark Thomas-williams, som tidigare arbetade som polis och nu jobbar som grävande journalist, är en av dem som argumenter­ar för att mordet på Dando var ett beställnin­gsjobb.

Det gick rykten om att den jugoslavis­ka regeringen använde sig av lönnmördar­e innan upplösning­en av den jugoslavis­ka staten. Detta särskilt mot jugoslavis­ka medborgare som flyttat från landet och fortsatt att kritisera regimen. Det här rörde sig om planerade och väl utförda mord, vilket talade för att de utförts av proffs. Den opposition­elle journalist­en Slavko Curuvija mördades i Belgrad den 11:e april 1999, bara några dagar före mordet på Dando. Han dödades på nästan exakt samma sätt.

Mordet begicks i ett bostadsomr­åde men inga vittnen hade sett något misstänkt. Om vittnen hade hört ett skrik men inget skott hade det tytt på att en ljuddämpar­e eller ammunition med låg hastighet använts. Kanske användes båda två för att tysta ett annars högljutt skrik. Beskrivnin­gen av den möjliga gärningsma­nnen (ljushårig man på ungefär 1,80 och cirka 40 år gammal) kunde passa in på vem som helst. Mördaren lämnade inte något DNA eller vapen efter sig. Ingenting som kunde peka på någon misstänkt alls. Detta tyder på att gärningsma­nnen visste hur man undviker att lämna spår efter sig.

NEDHÅLLEN OCH SKJUTEN

Mordet var nästan identiskt med mordet på Slavko Curuvija och väl genomfört. Dando blev antagligen överfallen bakifrån, fasthållen med gärningsma­nnens högra arm och tvingad ned på marken. Sedan sköts hon med ett enda skott i huvudet. En del av bränslet till projektile­n togs bort för att dämpa ljudet. Mordet gick snabbt och mördaren lämnade området utan att dra till sig någon uppmärksam­het. Det är typiskt för en erfaren och profession­ell mördare snarare än en galen amatör som försöker bli känd. Gärningsma­nnen var snabb, kunnig och tvekade inte när det gällde.

Mordet på Jill Dando förblir olöst och idag har fallet lagts på is. Hennes journalist­iska arv lever dock vidare. Jill Dandos institut för kriminalve­tenskap startades av Crimewatch­s andra programled­are Nick Ross och Dandos fästman Alan Farthing. Institutet slog upp dörrarna vid Londons universite­t den 26:e april 2001, på dagen två år efter mordet.

I Dandos hemstad Weston-super-mare har Bbckollego­rna i trädgårdsp­rogrammet Ground Force anlagt en trädgård till minne av henne i Grove Park. Den öppnades den 2:a augusti 2001. Hennes tidigare arbetsgiva­re har också startat en minnesfond i hennes namn. Fonden finansiera­r varje år studier i tv-journalist­ik för en student under ett år vid Falmouth universite­t (dåvarande Falmouth konsthögsk­ola). Studenten Sophie Long fick det första stipendiet. Hon började precis som Jill Dando sin karriär på lokalnyhet­erna och är idag en framgångsr­ik reporter och nyhetsuppl­äsare på BBC.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Bbc-stjärnan Jill Dando var förlovad med Alan Farthing innan hon dog.VÄNSTER Barry George dömdes för mordet på Jill Dando men frikändes senare.HÖGER Jill Dando fick prisetBBC Personalit­y of the Year år 1997och var mycket populär bland tittarna.
OVAN Bbc-stjärnan Jill Dando var förlovad med Alan Farthing innan hon dog.VÄNSTER Barry George dömdes för mordet på Jill Dando men frikändes senare.HÖGER Jill Dando fick prisetBBC Personalit­y of the Year år 1997och var mycket populär bland tittarna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEDAN TILL VÄNSTER Nick Ross ledde BBC Television­s Crimewatch tillsamman­s med Dando. Han var med och startade Jill Dando Institute of Crime Science.
NEDAN TILL VÄNSTER Nick Ross ledde BBC Television­s Crimewatch tillsamman­s med Dando. Han var med och startade Jill Dando Institute of Crime Science.
 ??  ?? ÖVERST Både privatpers­oner och kollegor på BBC la ner blommor framför Television Center i London.
ÖVERST Både privatpers­oner och kollegor på BBC la ner blommor framför Television Center i London.
 ??  ??
 ??  ?? MITTEN Jill Dando Memorial Garden i hennes hemstad Weston-supermare.
MITTEN Jill Dando Memorial Garden i hennes hemstad Weston-supermare.
 ??  ??
 ??  ?? Advokat Michael Mansfield QC jobbade med flera uppmärksam­made fall och represente­rade George i rättegånge­n.
Advokat Michael Mansfield QC jobbade med flera uppmärksam­made fall och represente­rade George i rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden