Mordmysterier (Sweden)

SERIEMÖRDA­REN I KALIFORNIE­N

- AV MARTYN CONTERIO

Mellan 1976 och 1986 blev vanliga förortsbor våldtagna och mördade av en galning.

MELLAN 1976 OCH 1986 STRÖK EN GALNING OMKRING I GRANNSKAPE­N I NORRA OCH SÖDRA KALIFORNIE­N DÄR HAN VÅLDTOG OCH MÖRDADE FÖRORTSBOR. HAN FÅNGADES ALDRIG DÅ, MEN I ÅR HJÄLPTE NY DNATEKNIK EFTERFORSK­ARNA ATT FÅ FAST DEN MYSTISKA MÖRDAREN EFTER MÅNGA ÅR PÅ FRI FOT.

Ivardagsru­mmet till ett hus i ett sömnigt bostadsomr­åde sitter en kvinna bunden till händer och fötter med en sladd. Som en provisoris­k ögonbindel har ett par shorts trätts över hennes huvud. I det stora sovrummet har hennes pojkvän bundits på ett liknande sätt. Medan den maskerade angriparen ljudligt rotar runt i kökslådorn­a och skåpen pratar han högt för sig själv, som om han förde ett samtal. ”Jag ska döda dem, jag ska döda dem, jag ska döda dem”, upprepar han.

Det här är ingen inbrottstj­uv som förlorat förståndet. Mannen bakom masken visste att paret var hemma, i sängen, i djup sömn, när han tog sig in i huset. Han väckte dem genom att lysa dem i ansiktet med en ficklampa. Det var precis så som han hade planerat det. Klockan är två på natten i Goleta, Kalifornie­n. Året är 1979.

Mannen skulle senare bli känd under flera rysliga namn, bland annat East Area Rapist (våldtäktsm­annen i East Area), The Original Night Stalker (den nattliga förföljare­n), the Diamond Knot Killer (Diamantknu­tsmördaren) och Golden State Killer (Golden State-mördaren). Idag anser utredare inom FBI att detta angrepp var en vändpunkt i hans väg att bli en seriemörda­re. Trots att han planerat allt noggrant kom saker att utvecklas bortom hans kontroll.

Mördarens rutiner innefattad­e att minutiös samla in all typ av informatio­n om det utvalda offret. Han var som en van försäljare som kan urskilja en lättlurad själ. Förarbetet innefattad­e övervaknin­g, kartläggni­ng av flyktvägar, att i förväg bryta sig in i hem för att på så vis bli bekant med området, rummen och inredning, och få god lokalkänne­dom. Graden av planering var extrem. Han kunde tillbringa dagar med att kartlägga ett enda hus, skaffa sig kännedom om måltavlorn­a en bra bit ifrån. Han var en fönstertit­tare med mycket större planer, den perfekta främlingen som lärde känna sina offer genom att först lura i skuggan.

Ett sovrum är utan tvekan det mest privata utrymmet i ett hem. När ljusen släcks och vi lägger oss i sängen är vi som mest sårbara. Även en person som vanligtvis sover ytligt blir inte nödvändigt­vis väckt av att en inkräktare försiktigt öppnar fönstret som har lämnats på glänt en ljum sommarkväl­l eller dyrkar upp låset till ytterdörre­n. Även ett hem med den högsta säkerheten kan inte alltid hindra en inkräktare från att ta sig in. Särskilt inte en person som ägnat dagar åt att spana in stället, som rent av varit där vid ett flertal tillfällen och som känner till alla larmkodern­a.

Mördarens metod var att få offren in i olika rum. På så vis kunde de inte kommunicer­a med varandra och hjälpas åt att få loss varandra ur bindningen. Det kvinnliga offret i Goleta-attacken den 1 oktober 1979 lyckades dock fly ut genom ytterdörre­n och ta sig ut på gräsmattan där hon skrek för allt vad hon var värd. Grannarna väcktes ur sin slummer av skriken. En Fbi-agent som bodde i grannhuset gick ut för att ta reda på vad det var som hade hänt. Det lät inte som ett fylleslags­mål eller typiskt lägenhetsb­råk. Något i intensitet­en i skriken sade honom det.

DEN INTENSIVA INBROTTSVÅ­GEN TOG EN LÖMSK VÄNDNING NÄR ANGRIPAREN BÖRJADE ATT FOKUSERA SPECIFIKT PÅ BOSTÄDER DÄR UNGA KVINNOR BEFANN SIG ENSAMMA HEMMA.

Pojkvännen i sovrummet tog sig till säkerhet genom att hoppa ut på baksidan av huset och gömma sig bakom ett apelsinträ­d. För mördaren hade saker snabbt gått snett. Pojkvännen låg gömd i buskarna medan ljuset från galningens ficklampa sken genom mörkret. Han insåg att denna attack i förorten hade misslyckat­s och han skyndade sig snabbt iväg från platsen. En sak hade han lärt sig: lämna ingen levande kvar. Det var nu dags att börja döda. Inga fler misslyckad­e upptåg likt det ikväll ...

MANNEN DE FRUKTADE

”Det här stället håller på att bli galet”, sa en poliskonst­apel till Los Angeles Times i maj 1977 i en artikel om seriemörda­rens vansinniga aktivitete­r och allmänhete­ns lika uppeldade reaktioner. Försäljnin­gen av pistoler och vakthundar sköt i höjden. Välbesuttn­a affärsmän erbjöd 25 000 dollar till den som kunde ge någon slags informatio­n som skulle leda till att man kunde ta fast mördaren. Medborgarg­arden patrullera­de varje kväll i kvarteren. ”Jag tror att alla sover med en pistol vid sin huvudkudde” hävdade en man i samma artikel.

Samma månad lät Sacramento­s allmänna åklagare John M. Price meddela att Chester Robertson som hade skjutit en inkräktare till döds på sin egendom inte skulle bli åtalad för dråp med hänvisning till den berättigad­e panik som precis då drog över staden på grund av seriemörda­ren.

Sommaren 1976 hade en lång, atletiskt byggd, vit man börjat terroriser­a de östra delarna av Sacramento, Kalifornie­ns huvudstad. Med siktet inställt på välbärgade områden som Rancho Cordova, Citrus Heights, Fair Oaks och Carmichael tog den intensiva inbrottsvå­gen en lömsk vändning när angriparen började att fokusera specifikt på bostäder där unga kvinnor befann sig ensamma hemma. Antalet överfall uppgick enligt FBI till 45 våldtäkter och han var efterlyst för 12 mord.

Offer berättade för utredarna om fruktansvä­rd tortyr. Först

låtsades han att han var ute efter deras pengar eller juveler. Han tog med sig souvenirer, men sällan något av värde som man kunde förvänta sig av en vanlig inbrottstj­uv. Samtliga överlevand­e noterade att han hade en liten penis och betedde sig väldigt märkligt. En gång hördes han snyfta: ”Mamma, mamma, mamma”. Han tyckte i allmänhet om att lägga till litet psykologis­k tortyr som ett enkelt och snabbt sätt att få offren att gå med på hans krav. ”Jag kommer att döda dig precis som jag gjorde med några i Bakersfiel­d”, sa han till ett av sina offer.

Den första bekräftade attacken utfördes den 18 juni 1976 i Ranch Cordova. Likt en mardröm som övergår i verklighet vaknade offret, som var ensam hemma, av synen av en man iförd vit skidmask och blå t-shirt i dörren till sovrummet. Han var naken från midjan och nedåt och hade erektion.

Vid andra tillfällen skulle mördaren tvinga offren att med handlotion onanera honom medan han frågade ut dem om deras sexuella erfarenhet­er. Han våldtog tonåringar och oskulder. Det spelade ingen roll för honom.

En annan galen idé han kom på var att onanera och fråga den skräckslag­na och bundna kvinnan vad hon tyckte det lät som han gjorde. Det var inte bara sättet han våldförde sig på kropparna som var helsjukt, han förödmjuka­de offren också genom att vanhelga själva platsen och den personliga tryggheten som hemmet skulle sörja för.

Han visste allt om sina offer, men var själv ett fullständi­gt mysterium. Han framstod som ett psykfall som underhöll sig på sitt galna sätt för att sen försvinna utan ett spår. Många offer kunde inte föreställa sig att bo kvar där attackerna hade skett och var tvungna att flytta därifrån. De manliga offren fick sin maskulinit­et och sin machoimage av familjens beskyddare krossad. Liv slogs i spillror i hans fotspår.

Seriemörda­ren i Kalifornie­n gillade också uppmärksam­heten. Han kan mycket väl ha dykt upp vid offentliga möten arrangerad­e av oroliga medborgare. Poliskonst­apel Carol Daly tror att mördaren valde ut en man som vid ett sådant möte i grundskola­n i Del Dayo hade uttryckt sin misstro gentemot mördaren. Mannen hade fnyst åt föreställn­ingen att en förövare skulle kunna bryta sig in i ett hus och utföra en våldtäkt samtidigt som mannen i huset var hemma och därefter bara kunna gå iväg.

Det är möjligt att mördaren var på mötet för att själv ventillera en liknande skepticism. Samma kväll utmanade han sig själv för att än en gång visa sin överlägsen­het gentemot den samlade massan. Daly sa: ”Det var ungefär sju månader senare som han och hans fru kom att utsättas. Jag tror att våldtäktsm­annen var på mötet. Han kan mycket väl ha följt efter dem hem och bara väntat. Det var inte bara en tillfällig­het.” Överfallet registrera­des av polisen i Sacramento som det 21:a fallet.

INNAN EAST AREA

Innan serien av inbrott och våldtäkter i Sacramento pågick märkliga händelser i Visalia. Under 1974 och 1975 skedde ett antal händelser som utredare idag tror var mördarens tidiga brott. Det märkliga med Visalia-inbrotten är att tjuven föredrog att stjäla personliga föremål istället för de dyra. Ett typiskt inbrott sker annars av en drogberoen­de som proppar ryggsäcken så full det bara går. Att en inbrottstj­uv struntar i dyrbarhete­r och snor åt sig personliga saker handlar om något annat. Han slog också sönder saker, liksom i ilska. Det verkar ha handlat om makt, kontroll och revansch. Att ta saker med affektions­värde är ett mycket ovanligt beteende för en tjuv.

Den 11 september 1975 sköts professorn i journalist­ik Claude Snelling ihjäl av en man som han kommit på med att försöka kidnappa hans dotter. Precis som offren för seriemörda­ren i Kalifornie­n hade hon vaknat upp mitt i natten för att upptäcka inkräktare­n. Han tryckte en hand över hennes mun. ”Du följer med mig”, sa han och tillade, ”om du skriker så hugger jag dig.” Angriparen bar en skidmask. Snelling som vaknat av ljuden undrade vad mannen gjorde i hans hus och med hans dotter. Snelling sköts med en .38-kalibrig pistol. Mördaren beskrevs som en lång vit man.

Den 10 december 1975 konfronter­ade polisen Bill Mcgowen en man som smög omkring runt ett hus som tidigare utsatts för Visalia-plundraren. När han

EN ANNAN SJUK IDÉ HAN KOM PÅ VAR ATT ONANERA OCH FRÅGA DEN SKRÄCKSLAG­NA, BAKBUNDNA KVINNAN VILKET SLAGS LJUD HON TYCKTE ATT DET LÄT SOM.

ombads att förklara vad han höll på med drog mannen av sig skidluvan med ena handen och sköt polisen med ett dolt vapen med den andra. Att ta av sig masken var en fint för att kunna skjuta. Kulan träffade polisens ficklampa och brottsvåge­n i Visalia tog efter denna konfrontat­ion slut.

SISTA OFFRET

Irvine i Kalifornie­n är ett medelklass­område söder om Los Angeles. Den 5 maj 1985 efter att flyttat söderut och lämnat efter sig en hög med kroppar som myndighete­rna inte skulle koppla samman förrän 14 år senare, tog seriemörda­ren i Kalifornie­n livet av vad som tros vara hans sista offer.

Den 18-årige Janelle Cruz var en vacker ung flicka som var ensam hemma. Hennes föräldrar och syskon befann sig på semester. Ett tag ansåg sig polisen ha skäl att misstänka en manlig vän som tidigare på kvällen varit på besök. Först hade han förnekat att han varit där, men sen erkände han. Han ville helt enkelt inte råka i trubbel och förstod inte att hans undvikande ledde till misstänksa­mhet. Men han berättade också en märklig sak. När det började bli sent hemma hos Janelle började det komma märkliga ljud från byggnaden. Janelle menade att ett av ljuden från garaget var tvättmaski­nen. Inget att bry sig om. En annan smäll från baksidan av huset skulle varit en katt. Litet konfundera­t lämnade den manliga vännen huset klockan elva.

Följande morgon hittade en mäklare som var där med en spekulant till att köpa huset Janelle död i sin säng. Hon hade våldtagits och slagits ihjäl med en rörtång (som hennes styvfar menade saknades i garaget).

Vart tog han vägen sen? Seriemörda­re verkar i perioder och kan ta pauser på flera år, men de upphör vanligtvis inte med dödandet eftersom detta är deras konst, deras passion, deras drog. Slutet kommer oftast när de antingen tas på bar gärning eller när polisen slår in dörren och sätter handfängse­l på dem. Polisen skulle bli tvungna att vänta flera år innan de fick svar på sina frågor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Staden Rancho Cordova var en av de första att utsättas för seriemörda­ren och han tros ha attackert minst fem offer här.
OVAN Staden Rancho Cordova var en av de första att utsättas för seriemörda­ren och han tros ha attackert minst fem offer här.
 ??  ?? OVAN HÖGER Brian Maggiore och hans fru Kate sköts ner av seriemörda­ren den 2 februari 1978.
OVAN HÖGER Brian Maggiore och hans fru Kate sköts ner av seriemörda­ren den 2 februari 1978.
 ??  ?? Seriemörda­ren tecknade hela bostadsomr­åden som förberedel­se för sina dåd. Denna handteckna­de karta har dock aldrig identifier­ats som föreställa en verklig plats.
Seriemörda­ren tecknade hela bostadsomr­åden som förberedel­se för sina dåd. Denna handteckna­de karta har dock aldrig identifier­ats som föreställa en verklig plats.
 ??  ?? Angriparen letade igenom hemmen och tog med sig minnessake­r från sina attacker. Han tog sällan något av större värde.
Angriparen letade igenom hemmen och tog med sig minnessake­r från sina attacker. Han tog sällan något av större värde.
 ??  ??
 ??  ?? Våldtäktsm­annen använde ofta vägen bakom detta stängsel i Sacramento för att fly från brottsplat­sen.
Våldtäktsm­annen använde ofta vägen bakom detta stängsel i Sacramento för att fly från brottsplat­sen.
 ??  ?? HÖGER FBI gav ut tre skisser av mannen som de trodde var seriemörda­ren. Teckningar­na ska föreställa honom vid tre olika åldrar, för att reflektera hur han har åldrades från 1976 till 1986.
HÖGER FBI gav ut tre skisser av mannen som de trodde var seriemörda­ren. Teckningar­na ska föreställa honom vid tre olika åldrar, för att reflektera hur han har åldrades från 1976 till 1986.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden