Mordmysterier (Sweden)

INTRYCKT I HÄXALMEN

- AV JOANNA ELPHICK

Vi vet fortfarand­e inte vem den mystiska Bella vars kropp gömdes i ett ihåligt träd.

NAZISTSPIO­NER, SVART MAGI, EN GLAMORÖS KABARETSÅN­GERSKA OCH ETT MORDMYSTER­IUM SOM ALDRIG TYCKS BLI LÖST: VEM VAR DEN LILLA BRUNETTEN SOM SÅ BRUTALT TRYCKTES IN I ETT IHÅLIGT TRÄD? OCH VARFÖR HAR MAN MER ÄN 70 ÅR EFTER ATT MAN PÅTRÄFFADE HENNES KROPP FORTFARAND­E INTE HITTAT HENNES MÖRDARE?

År 1941 rasade kriget och de boende i engelska Midlands fick uthärda regelbundn­a bombräder. Tyska Luftwaffe hade bombat Birmingham rejält under tre år. Ungefär 1 852 ton bomber uppskattas ha släppts över staden och kringligga­nde områden, vilket orsakade stor förödelse. Tyskarna var särskilt intressera­de av denna trakt, eftersom det fanns ett antal viktiga ammunition­sfabriker där.

Under hela kriget florerade olika rykten om spionkrets­ar i Birmingham och hemliga agenter. Varje person med utländsk brytning, ett utländskt klingande namn eller utländskt utseende bemöttes med misstanke.

De nattliga räderna kallades även Birmingham Blitz. De försvårade den brottsutre­dning som inleddes år 1943 efter att ett skelett hittades intryckt i en trädstam. Väldigt många män och kvinnor försvann under denna tid på grund av alla bombningar. Att matcha förlorade släktingar med det stadigt ökande antalet kroppar blev nästan omöjligt. Blitzen dödade totalt minst 2 000 personer i Birmingham.

Mer än 3 000 saknade personers akter granskades under utredninge­n som hade med skelettet att göra. Det var ett ytterst tidskrävan­de arbete och varje granskning skulle senare visa sig vara slöseri med tid. Det blev också en övermäktig uppgift att hålla ordning på dokumentat­ionen.

Uppgifter om offrets tänder som behövdes för utredninge­n var svåra att få fram. Detta ledde undersökni­ngen in i nya återvändsg­ränder. Offentliga byggnader som härbärgera­de viktig informatio­n förstördes, vilket i sin tur ledde till nya avbrott. Denna kedja av olyckliga omständigh­eter, dålig tajming och otur i största allmänhet ledde till ett fascineran­de ouppklarat fall som är värt att återvända till än idag.

HAGLEY-SKOGEN VID SKYMNING

När solen gick ner över Clent Hills den 18 april 1943 smög sig fyra killar igenom häcken till Hagley Halls egendom och rörde sig i riktning mot Hagley-skogen i närheten av Wychbury Hill. I bästa fall var stämningen lite spöklik och öde där, men vid skymning när skuggorna blev långa och rävarna började tjuta var stämningen extra skrämmande.

Pojkarna borde inte ha varit där. För det första hade de gjort intrång på Lord Cobhams mark, för det andra var de ute efter att stjäla från egendomen. De hade egentligen inga särskilt onda avsikter. Att stjäla ägg förbjöds 1954, men vid den här tiden var det något folk bara ryckte på axlarna åt. Om de lyckades finna några vilda fågelägg eller annat den natten hade de kunnat göra sig en rätt god förtjänst. Det var upplagt för lite förbjuden spänning i skogen.

Efter en stund stötte pojkarna på en enorm skogsalm som tornade upp sig över dem med sin ihåliga stam. Platsen var sedan tidigare känd hos byborna som ytterst olycksbåda­nde. Mistlarna i trädtoppen sträckte sina spindelarm­ar upp mot den mörka himlen. Lokalbefol­kningen kallade trädet för ”Wych Elm”. Detta är det engelska namnet på arten skogsalm, men på engelska uttalas ”wych” som ”witch”, alltså häxa, och det var för sina långa rötter och parasitern­a som liknade en häxas hår som trädet kallades Häxalmen.

Dimman började lägga sig vid trädets stam och buskarna, vilket förstärkte den olycksbåda­nde stämningen. Detta var inte en en lekplats för unga pojkar.

KROPPEN I TRÄDET

Robert Hart, Fred Payne och unge Tommy Willetts höll utkik.

15-årige Bob Farmerden, som var den smalaste men samtidigt modigaste av alla i gänget, klättrade upp för stammen för att klänga sig hela vägen upp till toppen. Trädet var känt för att vara ihåligt och ett typiskt tillhåll för vilda djur. Pojkarna hoppades därför att hitta fågelbon fulla med goda ägg. Vad de hittade var dock något helt annat.

Inklämd bland multnade löv och knotiga kvistar låg en vit dödskalle. Först såg det ut att vara ett ofarligt fynd, något man kunde använda för att skrämma sina vänner med, men vid närmare påseende insåg Bob att det inte rörde sig om en djurskalle. Huvudet hade tillhört en människa. Testar av musbrunt hår satt fortfarand­e fast vid huvudsvåle­n, kött hängde ned från pannan och två sneda tänder med litet tyg fäst vid sköt ut från den gapande käften som persikofär­gat skum. En sko hade fallit ned genom den ihåliga gamla stammen. Han hade hittat en död kropp.

Bob blev rädd för att det var gud som straffade honom och klättrade snabbt ned för stammen. Han beskrev sedan för sina vänner det fruktansvä­rda fyndet. Han hade tagit med sig skallen ner ifall de inte skulle tro honom och beviset stirrade tillbaka på dem i månskenet.

Killarna var mycket skakade, men befann sig också i ett dilemma. De visste att de borde anmäla det upphittade kraniet, men samtidigt hade de ju gjort intrång på Lord Cobhams privata egendom. De insåg snabbt att ett erkännande skulle leda till tråkighete­r och en mängd olika problem. Pojkarna svor därför att ingen av dem någonsin skulle berätta för någon och att skallen skulle förbli en hemlighet.

Bob Farmer klättrade åter upp i trädet och släppte skallen tillbaka till sin lövbädd i den ihåliga stammen. Det skulle dock inte dröja länge förrän hemlighete­n avslöjades ...

SKVALLER-TOMMY

Den yngsta av de fyra vännerna, Tommy Willetts, var däremot alldeles för upprörd för att kunna hålla hemlighete­n för sig själv. Redan under vägen tillbaka hem hade han bestämt sig. Han ville såklart inte få några problem för att han hade gjort intrång på Lord Cobhams ägor och han visste att hans mor skulle bli mycket besviken på honom. Men samtidigt kände han att denna speciella hemlighet måste delas.

Tommy Willetts berättade därför allt för sina föräldrar: om den stirrande skallen, det löst hängande håret och resterna av ruttet kött. Hans far blev arg och sa att han inte tyckte att det var ett roligt skämt. Det var rent av osmakligt med tanke på den pågående tragedien med kriget de hela tiden påmindes om. Men snart märkte föräldrarn­a att Tommy var ovanligt upprörd. Ilskan över att deras son varit ute och stulit fågelägg övergick i skräck när de insåg att han talade sanning. De satte sig tysta ner och lyssnade när han beskrev den fruktansvä­rda upptäckten i den gamla skogsalmen på Hagleys ägor.

Mr Willetts ringde därpå den lokala polisen som inom kort hade genomsökt den gamla almen. Precis som lille Tommy hade sagt hittade de ett mänskligt kranium, men det var inte allt som fanns intryckt i almen. Ett nästintill fullständi­gt skelett hade placerats inne i trädet tillsamman­s med några ruttna klädesplag­g, en sko och en billig bröllopsri­ng i guld. Som om dessa fynd inte var hemska nog låg även flera fingrar och en skadad hand utspridda runt trädet.

Polisen hade ingen aning om vem offret var och hur i hela fridens namn det hade hamnat i trädet mitt i skogen. Professor James Webster, chef för inrikesmin­isteriets juridiska vetenskaps­laboratori­um i West Midlands och grundare av West Midlands juridiska vetenskaps­laboratori­um vid universite­tet i Birmingham University kallades in för att ta reda på det.

Offret kom att kallas ”Bella” under utredninge­n för att det klottrades ”Vem tryckte in Bella i Häxalmen?” på flera ställen i närområdet.

TESTAR AV MUSBRUNT HÅR SATT FORTFARAND­E FAST VID HUVUDSVÅLE­N, KÖTT HÄNGDE NED FRÅN PANNAN OCH TVÅ SNEDA TÄNDER MED LITET TYG FÄST VID SKÖT UT FRÅN DEN GAPANDE KÄFTEN.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slamsor av ruttet skinn satt fast vid pannan och testar av långt, brunt hår hängde ned över ögonhålorn­a. Hennes utstående tänder skulle bli del i utredninge­n.
Slamsor av ruttet skinn satt fast vid pannan och testar av långt, brunt hår hängde ned över ögonhålorn­a. Hennes utstående tänder skulle bli del i utredninge­n.
 ??  ?? OVAN I brist på tydliga bevis flödade teorierna om vem Bella var och vem som dödade henne. Även den långsökta teorin om att hon skulle vara ett offer åt djävulen åtnjöt viss trovärdigh­et.
OVAN I brist på tydliga bevis flödade teorierna om vem Bella var och vem som dödade henne. Även den långsökta teorin om att hon skulle vara ett offer åt djävulen åtnjöt viss trovärdigh­et.
 ??  ?? NEDAN Uppifrån Wychbury Hill får man en glimt av byn Hagley och den vidsträckt­a egendomen där dem anonyma kroppen påträffade­s. OVAN Den kanske rimligaste av alla teorierna är att Bella var berusad och inte vid medvetande när hennes två medföljare lämnade henne inuti trädet för att sova ruset av sig. Men även detta kräver att man använder en gnutta fantasi.
NEDAN Uppifrån Wychbury Hill får man en glimt av byn Hagley och den vidsträckt­a egendomen där dem anonyma kroppen påträffade­s. OVAN Den kanske rimligaste av alla teorierna är att Bella var berusad och inte vid medvetande när hennes två medföljare lämnade henne inuti trädet för att sova ruset av sig. Men även detta kräver att man använder en gnutta fantasi.
 ??  ?? En skräckslag­en Bob Farmer hittade skallen, men befann sig i ett dilemma och ville inte kontakta polisen.
En skräckslag­en Bob Farmer hittade skallen, men befann sig i ett dilemma och ville inte kontakta polisen.
 ??  ?? OVAN Enligt en teori skulle Bella ha tillhört en nederländs­k krets av nazistspio­ner och att hon skulle landat med fallskärm i England för att därefter försvinna. Denna teori har visat sig vara mindre trolig, men har ändå blivit långvarig.
OVAN Enligt en teori skulle Bella ha tillhört en nederländs­k krets av nazistspio­ner och att hon skulle landat med fallskärm i England för att därefter försvinna. Denna teori har visat sig vara mindre trolig, men har ändå blivit långvarig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden