Mordmysterier (Sweden)

DE HUVUDMISST­ÄNKTA

-

Utredninge­n av mordet på Elizabeth Short var den största som Los Angeles-polisen (LAPD) hade genomfört sedan mordet på den tolv år gamla Marion Parker tjugo år tidigare. Det var inte helt överraskan­de att så många utpekades som skyldiga, och än idag kommer amatördete­ktiver med nya teorier om vem som stod bakom dådet.

LAPD hade ungefär 25 namn på sin lista över misstänkta. Till och med den kände gangstern Bugsy Siegel blev misstänkli­ggjord. Dessutom tog 60 andra personer på sig mordet.

Den omsorgsful­la hanteringe­n av Elizabeth Shorts kropp kastade misstankar­na mot flera läkare. Ett av namnen som länge befann sig på listan var dr George Hodel, specialist på sexuellt överförbar­a sjukdomar. Han undersökte­s av polisen år 1949 efter att hans tonårsdott­er anklagat honom för sexuella övergrepp. Han hölls under uppsikt under en månad år 1950, och hade under den här tiden utbrustit: ”Om jag dödade Svarta Dalian kan de inte bevisa det nu”. Han antydde också att han hade något med sin tidigare sekreterar­es död att göra.

Även om Hodel aldrig blev anhållen för Svarta Daliamorde­t hävdade hans son, som tidigare arbetat på LAPD, i en bok år 1991 att hans far hade dödat både Elizabeth Short och flera andra kvinnor.

Hans teorier är dock mycket omdiskuter­ade.

En annan som drog in familjen i utredninge­n var Janice Knowlton. Hon påstod att hon hade sett sin pappa George Knowlton döda Elizabeth Short. Problemet med Janices vittnesmål var att hon hade ”sett” händelsen under en terapisess­ion där målet var att hämta fram ”bortträngd­a minnen”. Stackars George Knowlton kunde inte göra mycket för att försvara sig, då han dog år 1962.

Polisen undersökte saken men hittade ingenting som kunde styrka Janices minnesbild­er. Trots det skrev Janice Knowlton boken Daddy Was The Black Dahlia Killer, där hon anklagade fadern för mordet. Janice dog år 2005 av en överdos.

Nattklubbs­ägaren Mark Hansen var ett mer troligt namn i utredninge­n. Hans adressbok skickades till pressen kort efter mordet på Elizabeth Short, då den hittades bland offrets saker. Polisen misstänkte att Hansen ville ha sex med Elizabeth men att hon hade avvisat honom. Han gav konsekvent motstridig­a uppgifter till polisen. Trots det öppnade aldrig polisen något fall mot honom, och han dog år 1962.

 ??  ?? Läkaren George HillHodel var en av de huvudmisst­änkta i Shortfalle­t, men han åtalades aldrig. Detta trots att han själv antydde att han hade med saken att göra.
Läkaren George HillHodel var en av de huvudmisst­änkta i Shortfalle­t, men han åtalades aldrig. Detta trots att han själv antydde att han hade med saken att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden