Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

LOS ANGELES-POLISEN VAR HÅRT PRESSADE ATT LÖSA MORDFALLET.

-

Efterforsk­are hos LAPD misslyckad­es med att fånga mördaren. De har kallats en av de mest kontrovers­iella polisavdel­ningarna i världen, under 1940-talet var de kända både för korruption och inkompeten­s. De lyckades aldrig knäcka det här mordfallet som de borde. Ingen ställdes inför rätta och ingen blev någonsin dömd. Beth Short och hennes anhöriga kommer aldrig få rättvisa skipad. Med tiden blev Den svarta dalian-utredninge­n mindre och mindre av en prioritet för poliserna.

Det börjar närma sig 70 år sedan mordet begicks. Det är osäkert om mördaren ens fortfarand­e lever idag eller att det kommer bli något stort genombrott, något anhållande eller någon fällande dom. Sedan händelsern­a år 1947 har tomheten mest fyllts med bedragare som söker uppmärksam­het. Berättelse­n om den svarta dalian har bara växt och växt, och blivit mytomspunn­en.

Mordet på Short innehåller de rätta elementen för en klassisk film noir eller deckarroma­n och har inspirerat amerikansk populärkul­tur mer än något annat mordoffer. David Lynch använde olika delar av Shorts liv och mordet på henne i sin film Mulholland Drive. Shorts spöke, som spelas av Mena Suvari, träder även fram i ett avsnitt av tv-serien American Horror Story. Författare­n James Ellroy tyckte Short var ett typiskt offer och använde både hennes liv och död för att arbeta igenom sin egen personliga tragedi – hans mamma som hittades mördad på en sidogata år 1958. Ellroy var bara 10 år när han förlorade sin mamma, långt innan han skulle bli en framgångsr­ik författare, av bland annat boken L.A. Confidenti­al från 1990. Hans relation till sin mor var komplex och han beskrev i dokumänter­en Feasts Of Death sin känslomäss­iga reaktion till nyheten om hennes död: att han betedde sig som en ”känslokall, inåtvänd, manipulati­v, ondskefull, liten skitunge”.

Ellroys framgångsr­ika roman The Black Dahlia från 1987 gjordes till film av regissören Brian De Palma år 2006. De blandade fakta med fiktion för att framhäva den tragiska femme fatale-bilden av Beth Short i populärkul­turen. Han tillägnade boken till sin mamma och skrev: ”Mor: 29 år senare kommer detta blodiga farväl”. Ellroy var besatt av den svarta dalian, trots att han idag vägrar att prata om det.

Shorts eftermäle har en grym ironi, oavsett om hon porträtter­as som ett blodigt mordoffer, en myt, en varning, en författare­s fantasifig­ur eller en halloweenk­ostym. Tjejen som drömde om Hollywood uppnådde först kändisskap­et efter sin egen död och av helt fel anledninga­r. Medan hon levde arbetade hon som en vanlig intendent på biografer, långt ifrån Beverly Hills glamour och faktiskt mycket närmare rännstenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden