Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

FALLET ÄR GAMMALT, MEN LÅNGT IFRÅN KALLT.

-

Fallet med I-70-mördaren utreds fortfarand­e i Indianapol­is, Wichita, Terre Haute, St Charles och Raytown. I varje stad får poliserna nya ledtrådar varje år, och samtliga följs upp. I-70-mördarens Texas-koppling är ganska osäker då den tekniska bevisninge­n inte överensstä­mmer och för att utredarna i Texas nekar till att fallen där har något med brotten i mellanväst­ern att göra. Trots att tillvägagå­ngssättet, de dödas utseende, det faktum att brottsplat­serna låg nära motorvägar och användande­t av miniatyrka­liber går igen i samtliga fall så har polisen aldrig gått ut med att samma vapen användes i samtliga tre fall.

Under åren har tv-program som America’s Most Wanted, Inside Edition, Unsolved Mysteries och på senare år Dark Minds visat avsnitt som handlar om I-70-fallet. Dessutom har lokal press följt upp morden gång på gång. All den uppmärksam­het som fallet fått de senaste 23 åren borde ha varit tillräckli­gt för att till sist avslöja mördaren.

Men så har det inte blivit.

Under åren har det lagts fram otaliga teorier om vad för slags person I-70mördaren egentligen var. Vad jobbade han med, varför mördade han precis vid motorvägen och varför slutade han? Utredarna har gått igenom teorierna om och om igen. Var han lastbilsch­aufför? Reste han i jobbet? Eller var han en vagabond som levde under radarn och utanför samhället?

Om det ligger något i idén om att seriemörda­re aldrig slutar att mörda, varför slutade han då plötsligt? Två gånger kan man till och med hävda. Den pensionera­de polisen Mike Hennessy påpekade i en tv-intervju 2013 att seriemörda­re faktiskt kan bestämma sig för att sluta mörda. Han höll i spaningsar­betet som till sist ledde fram till att den så kallade Btk-mördaren greps i Wichita 2005. Dennis Rader mördade tio personer mellan 1974 och 1991 och slutade plötsligt. Men han var en självuppta­gen person som njöt av uppmärksam­heten och började igen 2005, vilket till sist ledde till att han kunde gripas.

I dag har det gått 23 år sedan det första mordet. I-70-mannen bör antagligen vara i mitten av 50-årsåldern vid det här laget. Polisen har fortfarand­e inte kommit närmare ett gripande och det är svårt att veta om han är död, i fängelse eller sjuk. Kanske har han slagit sig ner någonstans och skapat ett normalt liv. Om han fortfarand­e lever och finns bland oss lär han vara en av de svåraste seriemörda­rna att få upp ett spår på i USA:S historia.

 ??  ?? VÄNSTER Ordförande­n i en grannfören­ing såg en okänd person gå bort från brottsplat­sen före mordet på Fuldauer.
VÄNSTER Ordförande­n i en grannfören­ing såg en okänd person gå bort från brottsplat­sen före mordet på Fuldauer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden