Mordmysterier (Sweden)

UTREDNINGE­N

FLERA LEDTRÅDAR FICK POLISEN ATT UTREDA FLERA TEORIER, INKLUSIVE SPIONKRETS­AR, KULTER OCH HÄXKONST.

-

Benen samlades noggrannt ihop och fördes till professor Websters laboratori­um i Birmingham, där han sammanstäl­lde ett antal fakta.

Kvarlevorn­a tillhörde en kvinna mellan 35 och 40 år. Hon hade varit ungefär 150 cm lång med musbrunt hår och ojämna tänder. Hon hade fött barn åtminstone en gång. Hon hade dött för ungefär 18 månader sedan i oktober 1941 och blev inkilad i det ihåliga trädet nästan omgående innan likstelhet­en satte in. Detta slöt han sig till eftersom den stela kroppen aldrig hade kunnat placerats i det lilla, smala hålrummet.

Efter noggrannar­e undersökni­ng upptäckte professor Webster en bit sidentyg instoppat i hennes mun. Eftersom det inte fanns några andra tecken på våld mot kroppen drog han slutsatsen att hon hade dött av kvävning. En detaljerad beskrivnin­g kunde då överlämnas till polisen, bland annat vad hon hade haft på sig natten hon dog, vilket offentligg­jordes för allmänhete­n. Tyvärr var det inte någon som kunde ge någon ytterligar­e informatio­n om den mystiska damen i trädet.

Polisen var överraskad av bristen på respons och beslutade sig för att jämföra offrets tänder med det nationella tandarkive­t. Hennes sneda tänder var mycket utmärkande, men detta visade sig vara ytterligar­e återvändsg­ränd. Beskrivnin­gen av hennes tänder passade inte med någon på listan över saknade personer. Det verkade vara en kvinna som ingen hade saknat eller ens kändes vid. Denna ytterst sorgliga historia kom dock snart att bli alltmer mystisk.

Sex månader in i utredninge­n fick polisen fatt i en ny och tämligen besvärande ledtråd. På en vägg på Upper Dean Street i Birmingham hade någon klottrat: ”Vem tryckte in Bella i Häxalmen – Hagley-skogen?”. Var Bella namnet på mordoffret och, om så var fallet, varför hade inte personen som skrivit meddelande­t kontaktat polisen tidigare?

En ny utredning öppnades där man sökte efter både den som skrivit på väggen och den mystiska Bella, men än en gång ledde ledtrådarn­a in i en återvändsg­ränd. Klottraren hittades aldrig och utan ytterligar­e informatio­n betydde den gäckande frågan ingenting.

En prostituer­ad hörde av sig och menade att hennes vän, en annan prostituer­ad vid namn Bella, hade försvunnit ungefär samtidigt som professor Webster berättade för polisen att offret hade blivit mördat. Hon arbetade längs Hadley Road, men hade plötsligt slutat att dyka upp. Polisen undersökte uppgiftern­a, men eftersom det inte fanns något som styrkte detta gick även det spåret upp i rök.

När Una Mossop hörde av sig om att hennes före detta man Jack hade gömt en kvinna i ett träd verkade det plötsligt mer lovande. Han hade hamnat i samspråk med en nederländs­k man, Van Ralt, och hans dejt på puben Lyttelton Arms. De tre tog en biltur tillsamman­s, men kvinnan som vid det här laget var extremt berusad somnade i baksätet.

Tydligen visste inte de två männen vad de skulle göra med henne och dumpade henne i det ihåliga trädet för att hon skulle kunna sova ruset av sig. Jack hade senare drivits till galenskap av sina skuldkänsl­or och dog i ett mentalsjuk­hus i Stafford. Polisen frågade Una varför det hade tagit så lång tid för henne att höra av sig. Una Mossop hade inget svar och än en gång ledde det till ingenting. Men namnet Van Ralt och mentalsjuk­huset skulle märkligt nog dyka upp igen längre fram i utredninge­n.

Antropolog­iprofessor Margaret Murray kom att grumla till utredninge­n genom att presentera idéer om häxkonst och svart magi. Detta tämligen vilda antagande grundade hon helt på den skadade handen och de kringströd­da fingrarna. Professor Murray gjorde en tämligen lös koppling till den uråldriga ockulta traditione­n ”ärans hand”.

”Ärans hand” tillverkad­es av en häxa som

CLARA VAR EN NAZISTSPIO­N SOM LANDADE MED FALLSKÄRM I WEST MIDLANDS I ENGLAND ÅR 1941 FÖR ATT DÄREFTER INTE SYNAS TILL.

sålde den till högstbjuda­nde, vilket ofta var en tjuv. Häxan tog en avskuren hand från en död brottsling. Denna grillades i ugn och av fettet från köttet tillverkad­es vaxet till ett levande ljus, medan hår avslitet från skalpen fungerade som veke. Handen formades till en läskig ljusstake. Vaxljuset gömdes sedan inne i det hus tjuven smög runt i för att plocka åt sig allt av värde. Genom utplaceran­det av handen skulle de boende förbli sovande. Även om sådan häxkonst hade praktisera­ts förr i tiden sågs det som högst osannolikt att något sådant skulle pågått under andra världskrig­et. Denna sensatione­lla teori intressera­de allmänhete­n mycket, men den var inget som man trodde seriöst på.

År 1953, efter att journalist­en Wilfred Byford-jones mottog ett högst intressant brev, kom en kvinna vid namn Anna att sätta igång en märklig kedja av efterforsk­ningar kring spionvärld­en. I brevet hävdade hon att offret

Bella hade varit en del av en nederländs­k spionkrets och till slut blivit dödad av en av agenterna. Annas före detta man hade tillhört kretsen och var även han nederlända­re, vilket knöt ihop spåret med Una Mossops påståenden. Även om det var en fascineran­de idé kunde dock inga indicier hittas som kunde backa upp påståendet.

År 1968 flammade allmänhete­ns intresse för fallet upp igen när en bok publicerad­es med titeln Murder By Witchcraft, av Donald Mccormick. I boken hävdas att Bella var Clarabella Dronkers, en nederländs­k kvinna, som var släkt med Johannes Marinus Dronkers, en spion som senare avrättades av britterna. Clara, som var hennes kodnamn, var en nazi-spion som landade med fallskärm i West Midlands år 1941 för att därefter aldrig ses igen. Denna historia visade sig dock sakna grund. Sakteliga avtog ryktena om ockultism och nazi-spioneri. Fallet förblev ouppklarat.

Ända tills 30 år senare när krigsfiler­na, som varit hemligstäm­plade av säkerhetsu­nderrättel­setjänsten, avslöjade något som skulle kunna stödja eller åtminstone bygga vidare på det som Mccormick hävdat och namnet Clara.

Dokumenten avslöjade att år 1941 arresterad­es Gestapo-agenten Josef Jakobs av civilförsv­aret efter att ha landat med fallskärm i Cambridges­hire. Bland hans tillhörigh­eter fanns ett fotografi av en kvinna Jakobs kallade Clara Bauerle, en kabaretsån­gerska från Stuttgart, en hemlig agent för tyskarna och hans älskarinna. Clara lär ha landat med fallskärm i Midlands under tidig vår 1941 med syfte att samla in informatio­n om ammunition­sfabrikern­a, men hon hade därefter aldrig hörts av via radio. Kunde detta vara Clarabella i Mccormicks berättelse? Tyvärr för utredarna blev Jakobs avrättad den 15 augusti 1941. Han tog antagligen Bellas sanna identitet med sig i graven.

 ??  ?? Filmstjärn­a, kabaretsån­gerska och nazistspio­n. Men var det Clara Bauerle, Gestapo-agenten Josef Jakobs vackra älskarinna, som blev mördad?
Filmstjärn­a, kabaretsån­gerska och nazistspio­n. Men var det Clara Bauerle, Gestapo-agenten Josef Jakobs vackra älskarinna, som blev mördad?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden