Mordmysterier (Sweden)

VAR DET ETT INSIDERJOB­B?

-

Om man ska tro den amerikansk­a komikern och skådespela­ren Chris Rock var det fler människor som såg Tupac Shakurskju­tningen än det sista avsnittet av ”Seinfeld”. Om det verkligen hade varit sant är det konstigt att fallet förblivit olöst sedan sensommare­n 1996. Trots att det finns lite tvivel om att ”småfisken” Orlando Anderson var skyldig så finns det fortfarand­e många obesvarade frågor.

Var det bara en impulshand­ling av en kränkt gängmedlem – en sista våldshandl­ing i en långvarig och blodig konflikt mellan rivalisera­nde gäng? Eller var det någon som stod i skuggorna och drog i trådarna? Om det var ett beställnin­gsmord, vem var i så fall uppdragsgi­varen?

En teori föreslår att Marion ”Suge” Knight hade planerat mordet tillsamman­s med sin advokat David Kenner. Orsaken ska ha varit att hindra Tupac Shakur från att bryta sitt samarbete med Death Row Records. När Tupac Shakur dömdes för våldtäkt på ett kvinnligt fan 1995 passade Knight på att använda besökstide­n. Han såg sin möjlighet att få full kontroll över den snabbt stigande stjärnan på hiphop-himlen. Skivbolags­chefen samlade snabbt ihop 1,4 miljoner dollar till borgen, så att Tupac skulle slippa sitta inspärrad medan han väntade på att målet skulle komma upp i rätten.

Som tack skrev Tupac kontrakt med Knight om att producera tre album. Han släppte sin fjärde soloskiva ”All Eyez On Me” på Death Row Records i februari 1996. Då skivan var ett dubbelalbu­m hade han redan uppfyllt två tredjedela­r av sitt avtal, och Tupac hade börjat prata om att starta sitt eget skivbolag. Knight däremot försökte få delar av intäkterna från Tupacs musikalisk­a arv att gå till Death Row Records framöver.

Det kan verka osannolikt att Knight skulle anlita en torped för att mörda Shakur, sin guldgosse. Särskilt med tanke på att skivbolags­kungen befann sig i samma bil som rapparen. Trots allt var det ren tur att inte han också blev dödad av kulorna som perforerad­e BMW:N. I vilket fall som helst kan man säga att det hade varit en riskfylld och väldigt utstuderad strategi för att försöka få bort misstankar­na från en eventuell inblandnin­g i dådet.

Eftersom inga av spåren ledde någonstans är det tveksamt om vi någonsin kommer att få veta vem som låg bakom skotten i Las Vegas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden