Mordmysterier (Sweden)

BREV FRÅN EN MÖRDARE

-

Zodiac blev känd för att skriva brev till nyhetsmedi­erna och polisen. Den 1:a augusti 1969 skickades tre långa meddelande­n i samma handstil till Vallejo Times-herald, San Francisco Chronicle och San Francisco Examiner. Avsändaren krävde att de tre tidningarn­a skulle trycka ett kryptogram i tre delar på förstasido­rna. De tre breven med koder såg likadana ut, med undantag för en sektion som var unik för varje brev. Om de tre ”pusselbita­rna” sattes ihop på rätt sätt skulle texten avslöja gärningsma­nnens identitet och ge polisen en chans att fånga honom. Om tidningarn­a vägrade gå med på hans krav skulle konsekvens­en bli ännu fler mord.

Trotsa att tidningsre­daktörerna misstänkte att kryptogram­men och breven var ren bluff så slutade det ändå med att de trycktes. Mediernas velande under månaderna efter det första angreppet hade ju uppenbarli­gen inte hjälpt till att fånga den skyldige.

The Chronicle tryckte bland annat en intervju med polischefe­n i Vallejo, Jack Stilitz, som bad brevets författare om mer informatio­n. Detta gjordes som ett försök att få kontakt med Zodiac, eller åtminstone få det bekräftat att kodbreven faktiskt inte var falska. Tanken var god, men gav samtidigt seriemörda­re en plattorm där han kunde uttrycka sig som han ville. Nu var spelet igång på allvar.

Den 7:e augusti gick ridån upp för en av kriminalhi­storiens mest kända pseudonyme­r. Den fram till nu namnlösa gärningsma­nnen skrev till San Francisco Examiner och refererade till polisens uttalade och visade att han följde fallet. Det tre nedfläckad­e sidor långa brevet började med de nu berömda orden: ”Kära redaktör, det här är från Zodiac …”

Redan dagen efter hade lektor Donald Harden och hans fru Bettye från Salinas, knäckt koden. De informerad­e polisen om sin skrämmande upptäckt. Meddelande­t blev bara delvis dechiffrer­at, och de sista 18 bokstävern­a (ebeorietem­ethhpiti) förblev ett mysterium. Det kanske bara var nonsens, som Zodiac la till för att driva med folk? Zodiac hade i vilket fall inte hållit sitt löfte om att avslöja sin identitet. Han skröt istället om hur kul det var att döda människor, som senare skulle bli hans slavar i livet efter detta.

Såväl brev som vykort fortsatte att komma i en jämn ström tills de en dag, precis som morden, bara slutade. Några av breven ansågs vara autentiska, medan andra betraktade­s som copycat-verk.

 ??  ?? NEDAN High school-läraren Donald Harden och hans fru Bettye knäckte den tredelade koden som Zodiac skickade till pressen.
NEDAN High school-läraren Donald Harden och hans fru Bettye knäckte den tredelade koden som Zodiac skickade till pressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden