Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

DÖDANDET HAR AVTAGIT, MEN MYSTERIET KVARSTÅR.

-

Även om de fyra vittnena fängslades för deras påstådda inblandnin­g i morden på sju par kom utredare i juni 2005 att rikta misstankar mot farmaceute­n Francesco Calamandre­i. Hans fru hade vid upprepade tillfällen rapportera­t om makens märkliga beteende, framför allt under kvällen det franska paret dödades. Polisen misstänkte att Calamandre­i var ledaren av en satanisk kult som hade gett Pacciani och hans vänner i uppdrag att utföra morden. Kroppsdela­rna som avlägsnade­s från offren antogs vara utvalda eftersom det kvinnliga organet precis vid orgasmen skulle vara det mest kraftfulla som gick att offra till djävulen.

Under en elva timmar lång genomsökni­ng av Calamandre­is hem år 2004 hämtade polisen tio lådor med pornografi­skt material och texter. Förutom Calamandre­i utreddes 13 ytterligar­e personer. Tjänstemän hävdade att de hade ”´bevismater­ial” för att kunna avslöja de som låg bakom morden. Men Calamandre­i friades och tog livet av sig 2012.

År 2015 misstänkte­s det att pistolen som hade används vid morden hade återfunnit­s i ett skåp i militärpol­isens kontor i Potenza. Men detta kunde snart uteslutas.

År 2017 lades en tidigare soldat Giampiero Vigilanti, 86, till listan av misstänkta.

Men Vigilanti förnekar inblandnin­g och sa till utredarna: ”Sök någon annanstans, jag är inte Monstret”. Han tillbakavi­sar att Pacciani skulle vara inblandad i morden. Nyligen kungjordes också att upptäckten av DNA som inte gick att tillskriva offren hade påträffats på ett kvarglömt föremål vid senaste mordet. Den nedblodade nästduken hittades tillsamman­s med ett par kirurghand­skar i snåren några dagar efter mordet.

Professor Riccardo vid Cagliesis institut för rättsmedic­in i Florens hade 1985 skissat på en 13 sidor lång rapport, där det föreslogs att blodet var mänskligt blod av gruppen B. En hårsäck till brunt människohå­r hittades också på kropparna till Cambi och

Baldi. Professor Riccardos upptäckter låg bortglömda fram till juli 2017 när åklagaren i Florens utförde Dna-tester på materialet i syfte att jämföra detta med andra misstänkta och dömda brottsling­ar. Granskare har sagt att tillförlit­liga genetiska fynd har också kunnat utvinnas från kuverten som skickats till domarna av mördaren.

Varje person som deltagit i utredninge­n har kommit fram till en egen teori. Vissa tror att Pacciani var mördaren och att hans muntra gäng av medbrottsl­ingar har suttit inne länge nog. För andra är den Sardinien-bördige som aldrig har setts efter sin rättegång den skyldige. Många obesvarade frågor återstår i det här fallet ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden