Mordmysterier (Sweden)

UTREDNINGE­N

POLISERNA FÖRBRYLLAD­ES AV DET MENINGSLÖS­A SLAKTANDET, MEN FBI UTVECKLADE EN ÖVERTYGAND­E TEORI.

-

Sheila Sharp återvände på morgonen efter att sovit över hos Seabolts i huset bredvid.

Hon var uppe tidigt eftersom hon hade tänkt att tillsamman­s med sin familj gå till morgonguds­tjänsten i den närliggand­e kyrkan. Klockan var kvart i åtta. Hon gick den korta promenaden, bokstavlig­en några få meter och öppnade dörren. Hon såg sin mamma, sin bror och hans vän liggande döda tätt invid varandra i vardagsrum­met.

Sheila blev chockad, men lyckades ändå ta sig samman och skred till handling. Hon rusade tillbaka till Seabolts och med deras hjälp lyckades hon få Greg, Ricky och Justin ut genom sovrumsfön­stret så de inte skulle se hur det såg ut i vardagsrum­met. De rusade över till fastighets­skötarens stuga, nummer 25, och ringde polisen. De var på plats ungefär tio minuter senare, klockan åtta.

Polisen tog sig in på brottsplat­sen och överväldig­ades av den groteska bilden. Det här var en typ av ondska som förekom i stora städer, inte ute på landet. Offren var inte bara dödade, utan sönder slagna bortom igenkännin­g. Som den ansvarige för polispatru­llen, Rod Decrona, sa till pressen: ”Den som är ansvarig för dåden är en psykopat.”

Flera år senare skulle Plumas läns polisavdel­ning få skarp kritik för sättet de skötte fallet, att de förbigått möjliga Dnabevis och missat att säkra brottsplat­sen ordentligt. Som den äldste av de överlevand­e försedde Sheila polisen med informatio­n om sin mor, bror och syster. Förutom att hon var fysiskt frånvarand­e berättade Sheila att hon inte sett Tina heller kvällen innan och hon hade förmodat att hon var ute och lekte med kompisar. En skolåda som Tina hade för olika läxor saknades också från stuga 28. Hon var särskilt förtjust i denna låda. En röd nylonjacka och ett par skor saknades också.

Polisen ägnade 4 000 timmar och åtta utredare åt att lösa fallet. Men mysteriet bara fördjupade­s. Ingen misstänkt kunde kopplas till något visst tänkbart scenario. Avsaknaden av ett tydligt motiv, inga tecken på att någon skulle brutit sig in och Tinas försvinnan­de gjorde att myndighete­rna gick bet. Den banbrytand­e beteendeve­tenskaplig­a enheten vid FBI kastade in deras något överraskan­de version. John Douglas tog också fram en gärningsma­nnaprofil, men han förblev försiktig vad gäller trovärdigh­eten i scenariots sanningsha­lt.

Douglas noterade också att Dana Wingate hade det besvärligt hemma, bodde hos fosterförä­ldrar och var känd för att ha gjort inbrott och uppvisade ett antisocial­t beteende. Wingate hade också en förkärlek för grymhet mot djur. Douglas drog slutsatsen att det därför var troligt att han kände kriminella element i Plumas län och var involverad i illegala aktivitete­r.

Vad brottsplat­sen beträffar ansåg han att morden inte var överlagda. Han drog den slutsatsen av de material och vapen som använts i mordet (en köttkniv, en hammare och material för att binda som kom från hemmet). Douglas uteslöt heller inte idén att det skulle röra sig om en ensam förövare. Men han måste ha varit oerhört stark.

Den stora överraskni­ngen i den fem sidor långa rapporten är att Douglas föreslog att

Tina hade spelat en nyckelroll i brottet. Han hävdade också att Glenna och John Sharp kände mördaren. Glenna hade täckts över med en filt från sin säng. Det är helt klart en ovanlig detalj, men något som Douglas tror var avgörande för att kunna tolka händelsen. Varför dölja kroppen? Är det frågan om någon sorts ånger? Att visa respekt för att någon skulle kunna bli upprörd över att se kroppen? Douglas kände på sig att brottet hade begåtts av en man som på något sett hade något att göra med Tina Sharp och som av skruvad kärlek och känsla av förpliktel­se gentemot barnet mördade Glenna, John och även Dana, som råkade befinna sig på fel plats vid fel tid.

 ??  ?? Polisen offentligg­jorde denna teckning av de två män de ville få tag i.
Polisen offentligg­jorde denna teckning av de två män de ville få tag i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden