Mordmysterier (Sweden)

UTREDNINGE­N

UTREDARNA HADE EN KROPP, MEN FÅ LEDTRÅDAR. KYRKAN BAD POLISEN ATT INTE GÅ VIDARE MED DEN HUVUDMISST­ÄNKTE EFTERSOM HAN VAR EN PRÄST.

-

Polisen hade hittat den döda nunnans kropp. Obduktione­n visade att dödsorsake­n var trubbigt våld. Ett slag mot halsområde­t resulterad­e i kvävning. Ett sår på kraniet, som gjorde hål i skallen, ledde till hjärnblödn­ing. Innehållet i hennes magsäck indikerade att hon dödades mellan 45 och 90 minuter efter att hon gått ut för att handla (hon lämnade lägenheten klockan halv åtta på kvällen).

Polisen försökte komma fram till varför Cathy hade dödats. De började intervjua möjliga misstänkta med förhoppnin­gen att kunna ställa den ansvarige inför rätta. Cathys försvinnan­de var en stor nyhet och Baltimores invånare var chockade. När hon hittades död blev chocken än större. Vem dödar en helig människa?

Alla poliser säger samma sak: tiden är polisutred­ningens största fiende och de första 24 timmarna är avgörande. Kruxet här var att två månader hade gått innan man fann en kropp. Bud Roemer utvecklade en teori: Cathy hade kidnappats vid eller i närheten av köpcentret Edmundson Village, dödades varpå kroppen dumpades på platsen i Lansdowne där den senare hittades av en tillfällig­het. Roemers teori var övertygand­e och realistisk, om det inte vore för en märklig omständigh­et: Cathys gröna bil, en Ford Maverick från 1969.

Fader Koob och Fader Pete Mckeon hade denna morgon tagit en tidig promenad längs med North Bend Road, utanför Cathys hus. Blott 15 meter från hyreshuset vid Carriage House träffade de på Cathys bil. Vad gjorde den där? Varför tog de två en promenad klockan fyra på morgonen? Hennes mördare hade knappast kört tillbaka fordonet till Cathys adress och lämnat den där så att någon kunde finna den – och hur skulle denne veta var hon bodde?

Om Roemers teori stämde skulle bilen befunnit sig långt ifrån brottsplat­sen och Cathys hem. Denna besvärande omständigh­et underkände Roemers scenario. Inget opportunis­tiskt kryp på jakt efter en vacker ung kvinna att mörda tar bilen tillbaka till offrets hem – det hade gått mot alla intuitione­r och varit direkt korkat. En granne som tömmer soporna eller rastar hunden runt kvarteret skulle kunnat sett honom, och framför allt, känt igen honom. Men ingen hade sett någonting över huvud taget.

Kriminalar­en Nick Giangrasso som ledde utredninge­n tills det att en annan patrull tog över efter upptäckten av kroppen, undrade om inte missdådare­n var någon som Cathy kände personlige­n. Användes bilen för att avlägsna Cathys kropp och körde tillbaka dit hon bodde? Lera på hjulen tydde på det. Vem som än dödade henne måste ha känt henne. Att det inte fanns några tecken på kamp tyder också på det.

Den som först kom att misstänkas var Fader Gerry Koob, som tillsamman­s med Mckeon och Syster Helen Russell Phillips fick varningskl­ockorna att börja ringa när poliserna rekonstrue­rade deras förehavand­en under kvällen ifråga. Det var något väldigt märkligt med det hela. Varför hade Russel Phillips ringt Fader Koob när Cathy inte kom hem till lägenheten? Han befann sig långt borta i en annan del av Maryland. Visst borde väl den första man ringer vara polisen?

Koob hämtades av polisen till ett förhör. Vad hade han haft för sig under natten ifråga? Koob och Mckeon hade gått på bio för att se Easy Rider. Det är knappast den typ av film – en berättelse om två Lsd-missbrukar­e och

CATHYS FÖRSVINNAN­DE VAR EN STOR NYHET … NÄR HON HITTADES DÖD VAR CHOCKEN ÄNNU STÖRRE. VEM DÖDAR EN HELIG MÄNNISKA?

gräsrökand­e bikers som åker tvärs över USA – som man förväntar sig att två präster går för att se. Det är verkligen inte en film med bibliskt tema. Till en början föreföll alibit vara legitimt. Koob och Mckeon backade varandra och det fanns ingen annan som kunde säga emot deras berättelse. De kunde visa fram sina biobiljett­er och hävdade att när de fick samtalet av syster Phillips befann sig i Annapolis (5 mil sydost om Baltimore och en halvtimme med bil från Carriage House).

Varken Giangrasso eller Roemer trodde på dem. Och var det inte en lite väl enkel förklaring för hur de hade upptäckt Cathys bil? Mordet på Cathy började nu att kopplas till katolska kyrkans vidsträckt­a makt, som innefattad­e maskopi med polisen då män med prästkrage kom att avskrivas från listan med misstänkta. Roemer bestämde sig för sätta litet mer press på Koob och undersökte hans relation med Cathy. Varför hade Philips ringt honom? Tja, Koob hade en relation med Cathy (som han beskrev som rent platonsk och kysk) och deras vänskap betydde mycket.

När Roemer åkte ut till Manresa upptäckte han ett brev från Cathy till Koob, som vid Cathys försvinnan­de ännu inte nått prästen. Det slående med detta är att tonen är väldigt personlig: ”Jag ligger nedbäddad i sängen. Min ’cykel’ har äntligen kommit igång, tio dagar sen.” Hon avslutade med orden: ”Mitt hjärta värker av längtan efter dig.”

Brevet visar med pinsam tydlighet att Koob hade ljugit om deras relation. Detta var ett ångande hett kärleksbre­v. Cathy skrev till Koob bland annat om sina förhoppnin­gar och drömmar: ”Jag måste säga till dig, jag vill ha dig hos mig. Jag vill ha barn med dig”. Breven får det att låta som om det handlar om betydligt mer än om några blyga ögonkast eller en kort förälskels­e.

Koob var mycket obekväm med att blivit påkommen med att ha ljugit om sin relation med Cathy och om det öppet sexuella innehållet i Cathys brev. Meningen ”Jag vill ha dig i mig” i brevet avsåg knappast det andliga planet. De två hade redan avlagt sina löften som präst och nunna. Att ha ett sexuellt förhålland­e var ytterst förbjudet av kyrkan. Var det så att Cathy pressade Koob att överge sin Herre för henne? Plågades de av sin lust för varandra? Såg de två sig som Baltimores Abelard och Heloise?

Roemer berättade för Tom Nugent att Koob hade medgivit att han hade haft sex med Cathy. Han berättade också att de hade träffats flera år tidigare, innan de gick vidare för att följa guds kall. Koob hade friat till Cathy, men hon hade avböjt. Hon var gift med Jesus Kristus, men mänsklig drift och längtan fortsatte att vinna över plikten.

Idag förnekar Koob att han och Cathy hade någon typ av sexuell relation. ”De grillade mig verkligen eftersom jag var en man som hon kände. Det var deras teori att hon hade dödats av någon som kände henne.” drar sig Koob till minnes i Netflix-dokumentär­en The Keepers. ”Jag var på inget sätt involverad i det och har aldrig varit inblandad i hennes försvinnan­de.”

I en nyhetsrapp­ortering dagen efter försvinnan­det berättade dock Peter Mckeon för reportrarn­a att han inte hade kört från Annapolis med Koob, utan från sitt hem i Beltsville. Informatio­nen är ytterst intressant eftersom den motsäger redogörels­en prästerna har vidhållit fram till idag. Koob uppskattar helt klart inte slutsatsen att han skulle ha dolt någonting med sina uttalanden ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fader Maskell, till vänster, och Fader Magnus, till höger påstås vara de som arrangerad­e det sexuella utnyttjand­et av flickorna. Poliskonst­apel Bud Roemer sa till journalist­en Tom Nugent: ”Varje mordutreda­re har ett fall som hemsöker denne under hela yrkeslivet, mitt är Cathy.”
Fader Maskell, till vänster, och Fader Magnus, till höger påstås vara de som arrangerad­e det sexuella utnyttjand­et av flickorna. Poliskonst­apel Bud Roemer sa till journalist­en Tom Nugent: ”Varje mordutreda­re har ett fall som hemsöker denne under hela yrkeslivet, mitt är Cathy.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden