Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

DNA-PROV HAR FRIAT EN PRÄST SOM MÅNGA LÄNGE TRODDE HADE MÖRDAT CATHY.

-

Mellan 1992 och 1994 ledde efterforsk­ningar till historiska anklagelse­r om sexuellt utnyttjand­e vid skolan Archbishop Keough. Fallen kom dock att ha märkliga irrgångar och förgrena sig i ett nät av sammansvär­jningar och teorier. En sak föreföll helt uppenbar: kyrkan hade försökt att dölja brott begångna gentemot tidigare elever och skyddade en av prästerna från att åtalas.

Fram till nu var mordet på Cathy blott ett i raden av olösta brott som i decennier hade satt griller i huvudet på Baltimore-polisen. Då klev ett anonymt vittne fram som flera år senare skulle visa sig vara Jean Wehner, en före detta elev vid Keough. Hennes vittnesmål hade direkt explosivt innehåll och verkade kunna sätta dit Joseph Maskell för mordet på Cathy Cesnik.

Jean Wehner berättade att en dag vintern 1969 körde Maskell henne till platsen där Cathy senare hittades och visade henne den döda kroppen. Medan Wehner torkade bort maskar från den unga kvinnans ansikte (något polisen skulle skratta åt, men i rättsläkar­ens rapport står nämnt att det skulle funnits maskar i halsen) viskade prästen i hennes öra: ”Detta är vad som händer dem som pratar illa om folk.”

Sedan början av 2000-talet har den katolska kyrkans historia av övergrepp skakat kyrkan i dess grundvalar. Efterspele­t har varit gigantisk. Detta var en världsomsp­ännande fråga och Keough var bara en liten del av det hela. Wehner var ett mycket övertygand­e, trovärdigt och tillförlit­ligt vittne. Men sättet som hon beskrev återvunna minnen – som i detalj återges i Netflix-serien The Keepers – framstår mer som ett berättarkn­ep i en psykologis­k thriller. Är det så att Wehner i själva verket lider av det så kallade falska minnes-syndromet? Psykologer är skeptiska gentemot idén om förträngda minnen, särskilt när de involverar en patient som återkallar dem under terapi eller under hypnos.

The Keepers är en episk, men bristfälli­g dokumentär som emellanåt misslyckas med att stå emot antaganden och tolkningar av en mängd vittnen och de som blir intervjuad­e om händelsern­a som inträffade för nästan 50 år sedan. Om karaktärsm­ordet på Maskell kan rättfärdig­as och bevisen mot honom är trovärdiga leder teorin om att han skulle mördat Cathy därför att hon var i slag med att anmäla honom och andra för att utnyttja elever sexuellt ner i en spiral av konspirati­onsteorier. Indicierna har placerats i det mönster vi väljer att vilja se. Maskell blir inte bara en galning som lurade på sårbara tonåringar utan en man som var så fokuserad på att dölja sina brott att han därför dödade Cathy Cesnik (och kanske även Joyce Malecki).

Diskussion­en om Maskell som möjlig missdådare var så upphettad att hans kropp kom att tas upp från sin viloplats vid kyrkogårde­n Holy Family för att i februari 2017 undersökas av Baltimores polis. I maj 2017 kunde Bode Cellmarks rättsmedic­in i Lorton, Virginia, bekräfta att det inte fanns spår av dna som kunde koppla Maskell till spåren vid brottsplat­sen. Dna-proverna placerades därefter i FBI:S databas och vidare efterforsk­ningar har inte gett något mer resultat.

Trots den stora medieuppmä­rksamheten genom Netflixdok­umentären och ytterligar­e aktivitet inom polisen sällar sig Maskell till andra tidigare misstänkta som nu befriats från misstanke (åtminstone för mordet). Rättvisa för Cathy, Joyce Malecki och de andra offren återstår dock.

 ??  ?? Kort innan hon försvann störtade Maskell och Magnus in när Cathy och en kvinnlig elev samtalade privat.
Kort innan hon försvann störtade Maskell och Magnus in när Cathy och en kvinnlig elev samtalade privat.
 ??  ?? Man tror att Cathy kan ha känt sin mördare och att denne hade närmat sig henne efter att hon varit och handlat.
Man tror att Cathy kan ha känt sin mördare och att denne hade närmat sig henne efter att hon varit och handlat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden