Mordmysterier (Sweden)

De Kanoniska Fem

AV DE ELVA MORDEN I WHITECHAPE­L STOD FEM FALL UT LITE EXTRA ...

-

Av de elva morden som begicks i Whitechape­l 1888 var det fem fall som stod ut lite extra. ”Ripperolog­erna” är överens om att de här fem kvinnorna mördades av samma person, medan sambanden mellan de andra sex fallen är mindre tydliga. Morden på de fem kvinnorna har en hel del gemensamt. Brotten begicks nattetid, i samma område och inom en kort tidsram.

Det var också tydligt att gärningsma­nnen använde allt mer våld. Även tillvägagå­ngssättet vid morden knyter fallen till varandra. Alla offer – med ett undantag som bekräftar regeln – saknade ett eller två organ. Gissningsv­is blev Jack störd av en förbipasse­rande och hann inte skända Mary Ann Nichols kropp. Att komma till slutsatsen att det måste ha varit en kirurg som lemlästade kvinnorna är att dra indicierna för långt. Ett sånt antagande vilar på väldigt begränsad kunskap om hur en kirurg faktiskt arbetar. Behandling­en av kropparna beskrevs som ”slakt”, vilket många experter på området tog avstånd från – av respekt mot slaktarna.

MARY ANN NICHOLS ÅLDER: 43 MÖRDAD: 31/08/1888

Nichols sågs sista gången vid liv klockan 02:30 i korsningen Whitechape­l Road-osborne Street. Hon hittades cirka 03:40 på Buck’s Row av den förbipasse­rande arbetaren Charles Cross.

ANNIE CHAPMAN ÅLDER: 47 MÖRDAD: 08/09/1888

Chapman hittades vid trapporna till bakgården på Hanbury Street 29 i Spitalfiel­ds. Hon hade ett djupt sår i halsen, kroppen hade skurits upp och hennes livmoder saknades.

ELIZABETH STRIDE

ÅLDER: 44 MÖRDAD: 30/09/1888

Stride upptäcktes av Louis Diemschutz i Dutfield’s Yard på Berner Street. Kroppen var fortfarand­e varm, något som fick polisen att tro att Diemschutz kan ha stört mördaren.

CATHERINE EDDOWES

ÅLDER: 46 MÖRDAD: 30/09/1888

Eddowes tillbringa­de kvällen i arresten på Bishopgate polisstati­on. Hon mötte Jack the Ripper efter att hon släppts fri. Det skändade liket hittades på Mitre Square runt klockan 01:45.

MARY KELLY

ÅLDER: 25, MÖRDAD 09/11/1888

Det blodigaste av morden. Kroppen var i ett fruktansvä­rt skick, mycket värre än Eddowes, och hittades av en lånindriva­re som knackade på Miller’s Court 13 en regning novembermo­rgon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden