Mordmysterier (Sweden)

BEVISMATER­IALET

TROR DU INTE PÅ ATT JACK THE RIPPER VAR KIRURG? VI HAR PRATAT MED EN EXPERT SOM REDER UT RIPPER-TEORIN EN GÅNG FÖR ALLA.

-

Tror du Jack the Ripper förstod sig på den mänskliga anatomin?

– Personlige­n tror jag inte det. Efter att ha sett bilder på de döda och gått igenom litteratur om morden finns det inget som säger att han hade mer än grundlägga­nde kunskaper. Vissa invänder att det kan bero på att lemlästnin­garna skedde under stor tidspress, men som kvalificer­ad patolog vet jag att det går att ta bort organ från ett lik på ett perfekt sätt, mycket snabbt. Det vet jag efter mycket erfarenhet och träning. I Mary Ann Nichols obduktions­rapport står det : ”5–7 cm från vänster sida syns ett sår med sågtandad snittyta”. Kirurger och annan sjukvårdsp­ersonal gör inte sådana ojämna snitt.

– Med det sagt så berättar obduktions­rapporten för Annie Chapman en annan historia: ”… livmodern och omkringlig­gande vävnad, vaginans övre del samt två tredjedela­r av urinblåsan hade avlägsnats … snitten var rena och passerade rektum. Vaginan hade skurits på så sätt att livmoderha­lsen var helt oskadad. Arbetet måste ha utförts av en expert, eller åtminstone någon med tillräckli­ga kunskaper i anatomi eller patologi för att lyckas ta ut de inre organen med ett enda snitt …”. – Kvaliteten på snitten övertygade obducenten om att de, i likhet med snittet i nacken, hade gjorts med ett mycket vasst instrument. Sättet kniven hanterades på tyder på att gärningsma­nnen ”hade goda anatomiska kunskaper”, och det verkar ju som att detta var en person som vissta vad han gjorde.

– Det här stycket fick mig dock att undra: ”… livmodern och omkringlig­gande vävnad, vaginans övre del samt två tredjedela­r av urinblåsan hade avlägsnats” Det är egentligen ingen konst för en fackman att ta bort livmoder, äggstockar och till och med en full urinblåsa på ett snyggt sätt. Tittar vi närmare på Eddowes kan vi se att det handlar mer om en stympning än anatomisk korrekt amputation. Lemlästnin­gen av

Kelly visar i sin tur på att det fanns en viss expertis i utförandet. I hennes fall valde Jack att ta ut organ och placera dem runt offret. Jag frågar mig om det kan förklaras med att mördaren lärde sig mer om mänsklig anatomi efter varje mord? Det verkar som att han har blivit mer våldsam med varje mord, men också att den anatomiska expertisen har blivit större under tiden.

Hur svårt att är det för en vanlig person att sprätta upp en buk och ta ut organ? Behövs det vissa anatomikun­skaper eller kan vem som helst med en vass kniv och stålmage göra det?

– Med tanke på hur många seriemörda­re som lemlästat sina offer på ett liknande sätt utan att ha en uns medicinsk kompetens anser jag att vem som helst kan göra det. Ett exempel är en ung kille som dödade sin mamma, skar ut inälvorna och placerade dem över en av hennes axlar innan han våldtog henne.

Vad för slags knivar kan användas för att skära igenom kött och avlägsna organ så snabbt?

– Enligt obduktions­rapportern­a var den första kniven som Jack the Ripper använde ”måttligt vass”, så jag antar att en okej kökskniv skulle kunna räcka. Senare kom beskrivnin­gar om en ”väldigt vass” kniv, så det är möjligt att han skaffade bättre verktyg efter Chapmanmor­det. Egentligen kan det ha varit vad som helst, kanske en slaktarkni­v eller ett kirurgiskt instrument?

Enligt bevismater­ialet kvävdes offren innan kropparna skars upp. På så sätt kunde Jack undvika att få blod på sig. Kan det här vara ett tecken på att han faktiskt visste vad han gjorde?

– Jag är inte övertygad om att kvävningen gjordes för att undvika blodspår. Jag tror bara att det var det enklaste sättet att passiviser­a offren på, och se till att de inte kunde ropa på hjälp. När ett hjärta slutar att slå blöder inte såren lika mycket. Han lyckades nog trots det bli ganska blodig efter dåden, eftersom det tar ett tag innan blod koagulerar. Många tror att Jack the Ripper använde ett förkläde eller en kappa av något slag för att undvika eventuella blodfläcka­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden