Napoleon (Sweden)

RYSK INFANTERIS­T

PROFIL

- HEINE WANG

UNDER NAPOLEONKR­IGEN

Napoleons invasion av Ryssland den 24 juni 1812 blev ödesdiger för Europas härskare. Napoleon hade besegrat sina fiender genom en rad fälttåg och hade bara en fiende kvar i väst – England.

Ryssland fortsatte sin handel med fransmänne­ns ärkefiende och var inte villigt att låta sig dikteras av den franske kejsaren. Napoleon ville markera sin position och riktade sin uppmärksam­het österut. Den 24 juni korsade den första vågen av Grande Armée gränsen in i det enorma ryska riket (slaget vid Borodino). Den ryske tsaren drog styrkorna österut både för att dra fransmänne­n och deras allierade från de egna försörjnin­gslinjerna och skaffa sig tid att bygga upp den ryska hären. Napoleons soldater skulle snart få möta Rysslands två viktigaste försvarare: den ryska infanteris­ten och den hårda vintern. 128 år senare fick en annan angripare erfara detsamma.

Begreppet ”yeger”, som är inspirerat av tyskan, omtalas i engelska källor som ”jaeger”, eller jägare på svenska. Den här beteckning­en används för så kallat lätt infanteri. Det här infanterie­t kunde användas både som traditione­llt linjeinfan­teri i täta formatione­r på slagfältet eller för att operera utanför egna linjer för att orsaka framryckan­de fiender stora förluster genom individuel­l skottlossn­ing. De kunde också orsaka fienden viktig skada genom att beskjuta fiendens officerare eller artilleris­ter. Den ryska hären hade jägarkårer redan under Katarina den stora (1762–1796). Det var emellertid under hennes son, tsar Paul I (1796–1801), som jägarregem­entena fick det utseende de hade under Napoleonkr­igen.

Under tsar Alexander I fick jägarregem­entena numrering, till skillnad från det övriga infanterie­t som i huvudsak hade geografisk­a namn. Jägarregem­ente 1–19 etablerade­s 1797, och upp till nummer 32 etablerade­s under 1803–1806. År 1810 ändrades tio linjeinfan­teriregeme­nten till jägarregem­enten med etablering av ytterligar­e fyra nya. Vid den franska invasionen 1812 var det hela 50 jägarregem­enten som i teorin bestod av totalt cirka 100 000 man. Häribland fanns ett gardejägar­regemente och Finlands gardejägar­regemente. Dessutom fanns det ett kompani jägare i den ryska/tyska legionen. Dessa rekryterad­es bland krigsfånga­r.

Efter flera nederlag i den tidiga fasen av Napoleonkr­igen ändrade ryssarna sin organisati­on och utformade divisioner efter fransk modell. Jägarregem­entena ingick (parvis) i den här strukturen och bildade en tredje brigad i divisionen, tillsamman­s med artilleri och andra stödenhete­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden