National Geographic (Sweden)

DYKER FÖR ATT ÖVERLEVA

- Av Leigh Mitnick

Hur håller man sig torr i vad en forskare kallar ”världens blötaste vatten”? Är man en tvåvinge av arten Ephydra hians räcker det att vara väldigt hårig. Vid Monosjön öster om Yosemite National Park i Kalifornie­n lever denna vattenflug­a, som anpassat sig för att överleva i denna karga miljö. Biologen Floris van Breugel ville veta hur det går till.

De hårstrån som täcker kroppen på vanliga flugor står emot fukt i form av regn och stänk, men när Floris van Breugel testade ett antal arter i vätskor med olika salthalt fann han att de flesta flugor inte kan hålla sig torra i Monosjöns extremt salta vatten. Höga koncentrat­ioner av natriumkar­bonat, ett salt med molekyler som lätt binder till ytor, gör sjöns vatten ”extra blött”, som han uttrycker det.

För Ephydra hians är det inget problem. Den kan dyka ända ner till sjöns botten, där den äter alger och lägger ägg, omgiven av en luftbubbla som fungerar som en dykardräkt och en yttre lunga. Hemlighete­n bakom artens framgång, säger Floris van Breugel, är att den är betydligt hårigare än andra flugarter. Hårstråna är längre, sitter tätare och är täckta av ett vax, vilket stöter bort vattnet från flugans kropp. Det växer emellertid inget hår på de delar av kroppen som används när flugan äter och lägger ägg, vilket gör att de hamnar utanför luftbubbla­n och följaktlig­en kan användas under vattnet.

Dessa anpassning­ar har gjort det möjligt för arten att frodas, eftersom den har tillgång till föd o källoro c hägg läggningsp­latsers om andra djur inte kommer åt. Flugorna fyller även en viktig funktion i sjöns ekosystem som föda åt de över två miljoner fåglar som varje år stannar till vid sjön under sin migration.

 ??  ?? Hår täckta med vax förser flugan Ephydra hians med en skyddande luftbubbla som håller den torr och gör att den kan andas i Monosjöns salta vatten i upp till femton minuter.
Hår täckta med vax förser flugan Ephydra hians med en skyddande luftbubbla som håller den torr och gör att den kan andas i Monosjöns salta vatten i upp till femton minuter.
 ??  ?? Ditt stöd har gjort det möjligt för National Geographic Society att bekosta detta och andra forsknings­projekt.
Ditt stöd har gjort det möjligt för National Geographic Society att bekosta detta och andra forsknings­projekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden