National Geographic (Sweden)

Ansiktets små inneboende

I ETT PROV FRÅN SINA PORER FÅR SKRIBENTEN STIFTA BEKANTSKAP MED SINA STÄNDIGA FÖLJESLAGA­RE, PYTTESMÅ ANSIKTSKVA­LSTER.

- AV ERIKA ENGELHAUPT

JJUST NU SITTER HUNDRATALS eller tusentals pyttesmå åttabenta djur långt inne i porerna i våra ansikten. De skulle kunna kallas våra närmaste följeslaga­re. Det rör sig om kvalster, pyttesmå spindeldju­r som tillhör en klass som omfattar spindlar och fästingar. De är för små för att vi ska se dem med blotta ögat, och för små för att vi ska känna av deras rörelser. Inte för att de rör sig så mycket. Ansiktskva­lster är riktiga eremiter. De tillbringa­r troligen större delen av sina liv med huvudet nedstoppat i en och samma por. Faktum är att deras kroppar är formade som insidan av en por. Evolutione­n har reducerat dem till smala pluggar med åtta absurt små ben. Ansiktskva­lstren upptäcktes för första gången i människans hörselgång år 1841. Strax därefter hittades de även i ögonbryn och -fransar. Sedan dess har vi insett att de inte bara håller till i våra skogar av bryn och fransar, utan även på våra savanner av korta, fina hårstrån överallt på människokr­oppen,

utom i handflator­na och på fotsulorna. De oljeproduc­erande porerna där hårstråna sitter är särskilt många i ansiktet, så där är kvalstren fler.

Mer förvånande är det kanske att det i våra porer bor minst två olika kvalsterar­ter, som båda tillhör släktet Demodex. Det kortare och knubbigare av de två är Demodex brevis, som är format ungefär som en sådan där klubba som en tecknad grottmänni­ska bär omkring på. Den arten föredrar att ligga inbäddad långt inne i våra talgkörtla­r. Den andra kvalsterar­ten är Demodex folliculor­um, som är längre och smalare och håller till i hårfollikl­erna, närmare hudens yta.

Båda dessa kvalster är sådana stugsittar­e att de är svåra att observera, både i fångenskap och i ”naturlig miljö” i ansiktet på människor. Därför vet vi väldigt lite om deras liv. Några saker är biologerna ändå hyfsat säkra på: ansiktskva­lstren är ljuskänsli­ga, de saknar analöppnin­g och kan följaktlig­en inte bajsa och de tillbringa­r i princip hela livet i vår hud.

Förutom det vet vi väldigt lite. Vi antar att de äter döda hudceller och talg, men ingen känner till några detaljer om deras kost. Vi vet att de har ett sexliv, men även på det området är detaljerna oklara.

Eftersom dessa kvalster är så hemlighets­fulla får de flesta av oss aldrig se dem. Biologen Rob Dunn och hans kollegor har emellertid gjort genombrott i förståelse­n av ansiktskva­lstren, så jag ville besöka deras laboratori­um på North Carolina State University i Raleigh. Jag hoppades inte bara få se mina egna ansiktskva­lster, utan tänkte att jag också skulle kunna lära mig mer om dessa märkliga djur. Rob Dunn blev intressera­d av att studera ansiktskva­lster just för att de är så mystiska, berättar han för mig. Hur kunde någonting leva på våra kroppar utan att märkas?

DESSA KVALSTER ÄR SÅDANA STUGSITTAR­E ATT DET ÄR SVÅRT ATT OBSERVERA DEM, BÅDE I FÅNGENSKAP OCH I ”NATURLIG MILJÖ” I ANSIKTET PÅ MÄNNISKOR. DÄRFÖR VET VI INTE MYCKET OM DERAS LIV.

MEGAN THOEMMES KNYTER upp sitt långa, röda hår i en bulle och tar på sig ett par handskar. Megan Thoemmes är i färd med att avsluta sin doktorandu­tbildning på Rob Dunns laboratori­um, så hon är proffs på att hitta ansiktskva­lster. Hon förbereder mig dock på att vi kanske inte hittar några alls.

Ett bättre sätt att samla in Demodex, förklarar Megan Thoemmes, är att sätta en droppe cyanoakryl­atlim (superlim) på en persons ansikte och sedan hålla ett objektglas mot limmet. När det torkat drar man loss objektglas­et (det gör inte så ont som det låter, hävdar hon). Limmet drar med sig precis allt ur porerna, även kvalstren. Labbets rekord är fjorton kvalster i en och samma por.

Den här morgonen hittade Megan Thoemmes inget superlim, så vi skrapar ut talg med en spatel av rostfritt stål. Jag blir rädd att jag ska ha kört fem timmar bara för att få se en närbild av geggan i mina porer. Megan Thoemmes lutar sig fram och skrapar med ett bestämt, stadigt tag. En minut senare visar hon mig att det har fastnat en rejäl dos genomskinl­ig ansiktsolj­a på spateln. Hon skrapar av den på ett objektglas, som sedan åker in under mikroskope­t.

Megan Thoemmes justerar mikroskope­t med en flinkhet som vittnar om att hon har gjort det tusentals gånger. Efter några sekunder muttrar hon: ”Jag tror att jag har hittat ett.” Vi tjuter av glädje båda två. Bäst av allt är det faktum att mitt kvalster lever. Jag ser de pyttesmå benen röra sig i det skarpa ljuset.

Efter att ha tagit bilder av min före detta ansiktsinv­ånare studerar Megan Thoemmes objektglas­et för att se om hon kan upptäcka några fler kvalster. Hon börjar räkna. ”Två, tre ... Å, jag tror att jag kanske har hittat ett brevis!” Hon är tyst en lång stund. ”Åtta kvalster”, tillkännag­er hon, sex Demodex folliculor­um och två Demodex brevis. Normalt hittar hon ett eller två i en ansiktsskr­apning, om ens några.

Megan Thoemmes har ett annat sätt att hitta ansiktskva­lster: med hjälp av deras dna. När Rob Dunns grupp analyserad­e dna i talgprover hittade de kvalster-dna hos alla personer över arton år som testades (jämfört med endast fjorton procent när m angjorde an sikts sk rap n inga r ). År 2014 publicerad­e de bevis för att ansiktskva­lster är vanliga hos människor. Ytterligar­e dna-forskning har visat att ansiktskva­lstren har utvecklats så nära sina mänskliga värdar att minst fyra typer av kvalster speglar vårt eget dna, kvalster med europeiskt, asiatiskt, latinameri­kanskt och afrikanskt ursprung.

Rob Dun n skollega Michelle Trautwein vid forsknings­institutet California Academy o f Science s fortsätter att studera denna mångfald. Efter att ha tagit prover från människor från över nittio länder hoppas hon kunna sekvensera ansiktskva­lstrens genom och därmed öppna nya vägar för forskninge­n. Vi kan kanske lära oss hur kvalstren har utvecklats tillsamman­s med oss, säger hon. En titt på deras gener skulle kunna hjälpa oss att förstå deras fysiologi, trots att de är så svåra att få att växa i laboratori­emiljö.

DE FORSKARE SOM PÅ 1800-talet upptäckte att Demodex lever i människors hud betraktade kvalstren som potentiell­a sjukdomsal­strande organismer, ett förhållnin­gssätt som levde vidare i ett drygt århundrade. (Eftersom antalet Demodex befanns vara större hos personer som lider av rosacea, en hudsjukdom som känneteckn­as av ansiktsrod­nad, har vissa hudläkare dragit slutsatsen att sjukdomen orsakas av kvalstren.)

Numera ser vi emellertid annorlunda på ansiktskva­lstren. Om praktiskt taget alla har dem är vi antingen alla hemsökta, eller så är det inte rätt ord för att beskriva deras närvaro. Kvalstrens koppling till rosacea är kanske inte den vi till en början trodde, resonerar Megan Thoemmes. Tänk om det är tvärtom? Den inflammati­on och det ökade blodflöde som är förknippat med rosacea ger kanske i stället upphov till gynnsamma förutsättn­ingar för ansiktskva­lstren. Större population­er av ansiktskva­lster kan med andra ord vara ett symptom på rosacea, inte orsaken till sjukdomen.

Dessutom, efter hand som vetenskape­n har kommit att betrakta människokr­oppen som ett ekosystem, ett hem för en mångfald av mikroskopi­sk flora och fauna, är det oklart om kvalster av släktet Demodex bör betraktas som skadliga parasiter. Kvalstren kanske rentav hjälper oss, ungefär som de ”snälla” mikroberna i våra tarmar. Det kan vara så att de förutom död hud och talg äter skadliga bakterier i våra porer, eller att de utsöndrar antimikrob­iella föreningar. Kanske är det så att vi och våra kvalster lever i ett symbiotisk­t förhålland­e; vi matar dem med porgegga och de hjälper till att hålla oss friska. □

FORSKARNA SOM PÅ 1800-TALET UPPTÄCKTE ATT DEMODEX LEVER I MÄNNISKORS HUD BETRAKTADE DEM SOM POTENTIELL­A SJUKDOMSAL­STRANDE ORGANISMER.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vetenskaps­journalist­en Erika Engelhaupt startade bloggen Gory details, som finns att läsa på natgeo.com, och har även skrivit boken Gory details:
Adventures from the dark side of science, som kommer ut under våren. Den här essän är ett utdrag ur boken. Texten har redigerats av längdoch tydlighets­skäl.
Vetenskaps­journalist­en Erika Engelhaupt startade bloggen Gory details, som finns att läsa på natgeo.com, och har även skrivit boken Gory details: Adventures from the dark side of science, som kommer ut under våren. Den här essän är ett utdrag ur boken. Texten har redigerats av längdoch tydlighets­skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden