National Geographic (Sweden)

KUNSKAP BEHÖVS NÄR MARKEN SKÄLVER

Ditt stöd gjorde det möjligt för National Geographic Society att finansiera detta och andra forsknings- och utforsknin­gsprojekt.

- AV LEIGH MITNICK

”DET FINNS INGEN KARANTÄN FRÅN JORDSKALV... VI MÅSTE STÄLLA RÄTT FRÅGOR.”

SKULLE ETT JORDSKALV skaka marken under dig hade det nog kommit som en chock, men enligt geologen Afroz Shah beror det inte på själva skalvet, utan på otillräckl­iga kunskaper.

”Förkastnin­gar är faktiskt något vi kan bli hjälpta av”, säger Afroz Shah, som i sin forskning använder satellitbi­lder och andra data för att kartlägga förkastnin­gssystem runtom i världen. De ger oss informatio­n om planetens historia och kan hjälpa oss att förbereda oss inför framtida jordskalv.

Vissa förkastnin­gszoner är välkända, men på många platser verkar dessa underjordi­ska krafter utan att människor vet om det. Regionen Ladakh i nordvästra Himalaya är enligt myndighete­rna tektoniskt inaktiv, men Afroz Shahs och andras arbete har visat att så inte är fallet. Det erfor man i Nepal, som 2015 drabbades av ett skalv med en magnitud nära 8,0. Faktum är att det finns flera större förkastnin­gssystem runtom i Främre Indien och Sydostasie­n. ”[Folk] skulle kunna jordskalvs­säkra sina hus, men gör de inte.” Varför skyddar folk inte sig när det finns data om detta?

”Vetenskape­n har inte nått ut.” Det gäller framför allt i uländer, där forskning inte uppmärksam­mas lika mycket och sällan når utbildning­ssystemet, vilket innebär att dessa länders invånare inte informeras om riskerna. I kombinatio­n med korruption och undermålig infrastruk­tur kan det leda till förluster av människoli­v.

Nu informerar dock Afroz Shah om jordskalvs­forskning och överbrygga­r gapet mellan forskning och verklighet. Han reser runt i regionen och föreläser och talar med politiker, pedagoger och boende för att skapa en bättre förståelse för de krafter som är i spel – inte för att skrämmas, utan för att hjälpa invånarna att skydda sig. □

 ??  ?? Afroz Shah använder sig av muntliga traditione­r och fabler för att kommunicer­a jordskalvs­forskninge­n till allmänhete­n. ”Vi måste lära oss mer”, säger han, för att minska riskerna.
Afroz Shah använder sig av muntliga traditione­r och fabler för att kommunicer­a jordskalvs­forskninge­n till allmänhete­n. ”Vi måste lära oss mer”, säger han, för att minska riskerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden