National Geographic (Sweden)

”FOLK VAR TVUNGNA ATT GE DE DÖDA GÅVOR EN GÅNG I VECKAN FÖR ATT HÅLLA DEM VID LIV.”

EGYPTOLOGE­N KOEN DONKER VAN HEEL OM DE KONTRAKT SOM PRÄSTER INGICK MED DE DÖDAS FAMILJER OM ATT TA HAND OM DERAS NÄRA OCH KÄRA I LIVET EFTER DETTA.

- Andrew Curry skriver om arkeologi och andra ämnen från sin bas i Berlin. I nummer 7/2019 skrev han om de första européerna.

Deras arbetsbesk­rivning inkluderad­e underhåll av gravar och böner för de avlidna. Vissa hade tiotals gravar med hundratals mumier inpackade i var och en av dem.

”Folk var tvungna att komma med offergåvor åt de döda en gång i veckan för att hålla dem vid liv”, berättar egyptologe­n Koen Donker van Heel vid Universite­it Leiden i Nederlände­rna, som ägnat år åt att studera de juridiska kontrakt som prästerna ingick med de dödas familjer. ”Döda människor är pengar. Så är det bara.”

För första gången finns det nu arkeologis­ka bevis på vad som hittills bara varit gissningar grundade på inskriptio­ner och flera tusen år gamla juridiska dokument. Det gör utgrävning­en i Sakkara speciell. Den utgör en del av en ny inriktning av egyptologi­n, där forskarna har börjat tittar närmare på detaljer som belyser de gamla egyptierna­s vardag i stället för att bara fokusera på de mest iögonfalla­nde gravarna.

”Ramadan har fått fram mycket informatio­n som tidigare gick förlorad”, säger Dietrich Raue. ”Det fanns en hel infrastruk­tur ovan mark som grävdes undan utan att dokumenter­as.”

Det innebär att vi i framtiden kan få se fler sådana upptäckter av utgrävare som har tålamodet att leta ordentligt. När Ramadan Hussein studerade gamla utgrävning­srapporter insåg han att schaktet som ledde till mumifierin­gsverkstad­en låg inte ens en meter från platsen där franska och egyptiska utgrävare slutade leta 1899. Kammaren och dess innehåll doldes av sanden som de hastigt skyfflade bort.

”Kanske behöver vi gå tillbaka till platserna som utforskade­s på 1800talet och i början av 1900talet och gräva ut dem igen”, säger Ramadan Hussein. □

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden