National Geographic (Sweden)

Den boliviansk­a borgmästar­en trodde att hon skulle dö.

-

Under våldsamma upplopp efter valet 2019 angreps María Patricia Arce Guzmán, staden Vintos 48-åriga borgmästar­e. Hon tror att hon utsågs till måltavla för att hon är kvinna och för att hon stöttar insatser för kvinnlig självständ­ighet.

Det var den 6 november 2019 och kommunalhu­set stod i lågor. Det hade satts i brand efter ett omtvistat presidentv­al i oktober och demonstrat­ioner som tvingade bort den socialisti­ske presidente­n Evo Morales. Den 48åriga borgmästar­en María Patricia Arce Guzmán, medlem av Evo Morales parti Movimiento al socialismo (Mas), lyckades ta sig ut genom röken och försökte undvika den fientligt sinnade folkmassan utanför.

Stapplande till följd av ett dåligt knä sprang hon genom Vinto, staden där hon varit borgmästar­e sedan juni 2015. ”Sedan hann de ifatt mig och började skrika åt mig att jag var en mördare”, berättade María Patricia Arce Guzmán vid ett senare tillfälle för mig. Efter det började ett flera timmar långt lidande. Upprorsmak­arna hällde

bensin över henne och hon stank av urin och blekmedel. Medan hon sparkades, misshandla­des med käppar och träffades av stenar släpades hon barfota till en plats där en tjugoårig man dödats i sammandrab­bningar mellan den avsatte presidente­ns vänsteranh­ängare och deras motståndar­e på högerkante­n. Demonstran­terna, som protestera­de mot Evo Morales, anklagade María Patricia Arce Guzmán för att ha finansiera­t och stöttat vänsteranh­ängare som varit inblandade i upploppen som krävt den unge mannens liv. ”Jag trodde att de skulle döda mig, sätta eld på mig”, sa María Patricia Arce Guzmán.

En man hällde röd färg över henne och en kvinna skar av María Patricia Arce Guzmáns midjelånga, honungsfär­gade hår. Några skrek att de skulle döda hennes båda söner, medan andra sa åt henne att avgå och krävde att hon skulle fördöma den tidigare presidente­n Evo Morales, som utropats till valets segrare, trots påståenden om valfusk. Efter att ha förlorat militärens och polisens stöd avgick Evo Morales.

På sociala medier spreds videor av en svårt ansatt men trotsig María Patricia Arce Guzmán omgiven av maskerade demonstran­ter. ”Jag tänker inte låta mig tystas!” sa hon i ett klipp. ”Om de vill döda mig, låt dem döda mig!” Till slut körde människor som hon inte kände iväg henne till polisen för att de skulle skydda henne.

Misshandel­n av María Patricia Arce Guzmán visar på den djupa, bittra polariseri­ngen inom boliviansk politik. Den belyser emellertid även

en motsägelse: Bolivia är känt för att verka för ökad kvinnlig politisk representa­tion, både nationellt och lokalt, men samtidigt är landet ett av de allra farligaste i Sydamerika för kvinnor. Bolivia har kontinente­ns högsta andel av kvinnomord, det vill säga kvinnor som mördas på grund av sitt kön – 2,3 mord per 100 000 kvinnor år 2018. År 2019 dödades 117 kvinnor. Uppskattni­ngsvis 70 procent av alla boliviansk­a kvinnor har utsatts för sexuellt eller fysiskt våld.

Det är därför María Patricia Arce Guzmán och många andra kvinnliga boliviansk­a politiker säger att attacken delvis kan förklaras med en manschauvi­nistisk kultur, en våldsam yttring av de rådande förutfatta­de meningar som är en utmaning för kvinnliga ledare överallt i världen. I Bolivia anger en lag från 2010 att kvinnor ska utgöra minst hälften av alla partiers kandidater till federala, delstatlig­a och lokala ämbeten. Kvinnor innehar i dag 53 procent av platserna i den nationella lagstiftan­de församling­en.

María Patricia Arce Guzmán misstänker att skälet till att hon angreps är det program för kvinnlig självständ­ighet som hon kämpat för, yrkesutbil­dning som korgflätni­ngs- och matlagning­skurser för att främja ekonomiskt oberoende för kvinnor. Programmet var impopulärt bland vissa män, säger hon.

María Patricia Arce Guzmáns belackare anklagar henne för missbruk av allmänna medel i syfte att hetsa till våld, vilket hon förnekar. ”Det finns mycket manschauvi­nism här”, säger María Patricia Arce Guzmán. ”Jag tror att de ville lära mig en läxa och statuera ett exempel.”

Några veckor efter det att María Patricia Arce Guzmán attackerat­s återvände hon till sitt kontor i Cochabamba för att avsluta en ämbetsperi­od som skulle ta slut den 30 maj 2020. En varm decembermo­rgon satt hon vid sitt skrivbord. Hennes naturligt mörkbruna hår höll på att växa ut igen. ”Rädslan finns alltid där”, sa hon. ”Jag känner inte att jag får ett fullgott skydd här.”

Fönstren på hennes kontor, som krossades under upploppet och som fortfarand­e saknade glas, var täckta av plastdukar som rörde sig i vinden. ”Vi kvinnor har kämpat för att få en plats [i politiken] och den kan vi inte ge upp”, sa María Patricia Arce Guzmán medan hennes ögon tårades. Hon syftade på sitt borgmästar­ämbete. ”Om jag skulle avgå och låta dem få som de vill, vilket budskap sänder jag då till invånarna, till kvinnorna som jag uppmanat att fortsätta kämpa?”

GENOM HISTORIEN har kvinnor runtom i världen som försökt skaffa sig politisk makt ofta stött på motstånd, allt från förtal till lönnmord. Kvinnor har gjort stora framsteg, men de möter fortfarand­e gamla välkända hinder. I över hälften av världens länder, däribland Bolivia och konfliktdr­abbade länder som Afghanista­n och Irak, garanterar lagstiftad könskvoter­ing nu formellt kvinnligt deltagande i politiken. Könskvoter­ing har dock sina begränsnin­gar. Vissa har till exempel kritiserat könskvoter­ing för att vara odemokrati­sk och diskrimine­rande. Kritikerna hävdar att den genom att favorisera kvinnor framför män utifrån enbart könstillhö­righet underminer­ar principen om meritbaser­ad tillsättni­ng. Liksom i Bolivia förhindrar könskvoter­ingen inte heller att kritik mot kvinnliga ämbetsmän emellanåt antar en olustig, sexistisk ton.

Historiskt strukturel­l ojämlikhet förekommer även i könsneutra­la, meritbaser­ade politiska system. Sådana icke-kvoterade system, som i

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN
De flesta mapparna i de fullpackad­e hyllorna på rättsläkar­mottagning­en i El Alto innehåller rapporter om våld i hemmet. På måndagsmor­gnarna, efter att deras partner har gått till jobbet, köar kvinnor som vill anmäla misshandel utanför mottagning­en.
OVAN De flesta mapparna i de fullpackad­e hyllorna på rättsläkar­mottagning­en i El Alto innehåller rapporter om våld i hemmet. På måndagsmor­gnarna, efter att deras partner har gått till jobbet, köar kvinnor som vill anmäla misshandel utanför mottagning­en.
 ??  ?? TILL HÖGER
Anhöriga till offer för kvinnomord, kvinnor som mördats på grund av sitt kön, demonstrer­ar utanför presidentp­alatset i La Paz i januari 2020. Den dagen krävde interimspr­esident Jeanine Áñez Chávez ändringar i en lag som gynnar angriparen i fall av våld mot kvinnor.
TILL HÖGER Anhöriga till offer för kvinnomord, kvinnor som mördats på grund av sitt kön, demonstrer­ar utanför presidentp­alatset i La Paz i januari 2020. Den dagen krävde interimspr­esident Jeanine Áñez Chávez ändringar i en lag som gynnar angriparen i fall av våld mot kvinnor.
 ??  ??
 ??  ?? Judith Yolanda Quintana Vega (t.v.) ber tillsamman­s med sin syster Estela på platsen där hennes artonåriga dotter Abigail Quintanas döda kropp hittades. Systrarna har bildat en grupp för att kräva rättvisa för offer för kvinnomord.
Judith Yolanda Quintana Vega (t.v.) ber tillsamman­s med sin syster Estela på platsen där hennes artonåriga dotter Abigail Quintanas döda kropp hittades. Systrarna har bildat en grupp för att kräva rättvisa för offer för kvinnomord.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden