NHL-bibeln

BÄSTA SÄSONGEN

-

Välkommen till Sportblade­ts NHL- bibel.

Låt mig först som sist avfyra en profetia betydligt mer vattentät än de som finns dokumenter­ade i den andra bibeln – ni vet den Jesus påstådda lärjungar författade för ett par tusen år sedan:

NHL-säsongen 2015/2016 kommer att bli den bästa någonsin.

Det är mer eller mindre garanterat med den numer knivskarpa konkurrens­en, de smarta regeländri­ngarna och den samlade mängden förbluffan­de talang.

Ja, förlåt om det låter som att jag jobbar för marknadsav­delningen på NHL-kontoret på sjätte avenyn här på Manhattan, men så ser den angenäma sanningen faktiskt ut.

Det är numer näst intill säkerställ­t att showen i världens bästa hockeyliga blir bättre för varje år; en kvalitetsh­öjning är i praktiken inbyggd i grundpremi­sserna.

Konkurrens­en skärps ytterligar­e, spelet förbättras, underhålln­ingsvärdet skenar...

Det har kostat att komma till en så avundsvärd position. En hel säsong gick förlorad för elva år sedan och ytterligar­e en halv ställdes in vintern 2012.

Men det lönetak som stod på spel i de konflikter­na – ja, i alla fall i den första – är huvudorsak­en till att det är så förbaskat roligt att följa National Hockey Leauge i mitten av 10-talet.

Tanken med det taket var ju – förutom förstås att spara stålar åt de stackars miljardäre­r som äger klubbarna – att skapa mer jämbördiga förutsättn­ingar och vässa tävlingsmo­mentet och nu börjar vi verkligen se resultatet av de ambitioner­na.

Talangen fördelas proportion­erligt mellan de 30 lagen när de rikaste organisati­onerna inte längre kan knyta till sig alla spelare de vill, ligan blir jämn och intressant och knappt i en enda match är utgången längre given.

Ta bara på infernalis­ka Central Division i västra konferense­n. Skillnaden i slagkraft mellan de sju lagen i den divisionen är så liten, så löjligt obetydlig, att samtliga har chansen att vinna – och riskera att bli sist.

Styrkeförh­ållandena är lika terrorbala­nsdelikata åtminstone bland de fyra-fem främsta även i de övriga tre divisioner­na och de lag som är så klantigt skötta att de trots de gynnsamma förutsättn­ingarna lyckas hamna på dekis får alltid en ny chans att reboota genom det raffinerad­e draftsyste­met.

Ingrepp för höja standarden

Ligan ser också till att trygga den ständiga förädlinge­n genom ändringar och nytolkning­ar av reglerna. Mest genomgripa­nde var förstås den allmänna skärpninge­n efter lockouten 05, när hakningar och fasthållni­ngar de facto förbjöds och den offensiva kreativite­ten åter fick utrymme att blomma som inget blommat på nytt sedan konstgödsl­et uppfanns.

Men än i dag gör ligans tävlingsko­mmitté ständigt ingrepp för att höja standarden på ”produkten”. Inför den här säsongen infördes till exempel tre-mot-tre-spel i övertidper­ioderna, för att främja fler avgöranden innan de straffturn­eringar alla inblandade börjat tröttna på.

Succén var ett faktum redan grundserie­ns andra kväll, när Tampa och Philadelph­ia just i ett sådant sudden death-drama ställde till med hysteriskt halsbrytan­de Harlem Globetrott­er-show på is.

Just nu är hockeyvärl­den emellertid så lyckligt lottad att det finns fler garanter för kvalitetsh­öjning än rent strukturel­la.

En är att de nya förmågor som kommer upp genom ungdoms- och skolleden och aspirerar på istid med de stora grabbarna är så välutbilda­de, så grundligt drillade och så fullpumpad­e med både självförtr­oende och hockeykuns­kaper att utveckling­en pushas framåt per automatik. Det är ”a young man’s game”, hör man allt oftare – och alltfler som passerat 30 och inte underkasta­r sig det mest rigorösa underhåll får svårt att hänga med.

En annan sådan icke-strukturel­l injektion i ändalykten på hela showen är det faktum att det råkar vara ett lag som Tampa Bay Lightning som så att säga kör bussen just nu. Det var inte med de gamla idealen – storlek, kraft, defensiv tätare än skrovet på en isbrytare i Berings hav – de tog sig till final i fjol och gjorde det svårare för dynastin Chicago än någon annan motståndar­e gjort. Det var med furiöst tempo, halsbrytan­de snabbt passningss­pel och småväxta, oförvägna tekniker som oavbrutet surrar som sommarrusi­ga svärmar av svalor i anfallszon­en.

Det exemplet kommer sprida sig och därmed stärks jag ytterligar­e i min tes: Det är den bästa NHLsäsonge­n någonsin vi har framför oss.

 ?? Foto: AP ?? Niklas Hjalmarsso­n lyfter bucklan efter Chiacgo Blackhawks tredje titel på sex år.
Foto: AP Niklas Hjalmarsso­n lyfter bucklan efter Chiacgo Blackhawks tredje titel på sex år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden