NHL-bibeln

”NU BÖRJAR

Demoncoach­en inplockad för att frälsa Maple Leafs

-

Kontraster blir nog inte mycket tydligare än just här.

Mike Babcock lämnade en klubb han fört till slutspel tio år i rad – för en som bara gått dit en enda gång det senaste decenniet. Men räcker det verkligen med fingertopp­skänslan hos en 52-årig supercoach för att väcka en kroniskt underprest­erande jätte som Toronto?

– Vad som hänt här tidigare är helt irrelevant för mig. Allting börjar om nu, säger den nye Maple Leafs-tränaren.

För ett ögonblick ser det ut som det nästan alltid gjort i Joe Louis Arena. Mike Babcock står i ena båset i och ger instruktio­ner till spelarna, vid sidan håller han ett vitt plastblock och bakom sig har han den publik som stöttat honom helhjärtat under ett drygt decennium.

”För ett ögonblick” var dock orden, för zoomar man sedan bara ut sitt blickfång ser plötsligt ingenting längre ut som det tidigare gjort.

Spelarna framför Babcock har nämligen vita hjälmar med blå lönnlöv på sidorna och först på andra sidan mittlinjen, i motståndar­båset, återfinns Henrik Zetterberg och hans lagkamrate­r i Detroit.

Så hur hamnade vi egentligen här, med den 52-årige kanadensar­en i Red Wings motståndar­bås?

Tja, det räcker egentligen med en 60 minuter lång ishockeyma­tch i den andra rundan av årets grundserie för att förstå varför Ontarioklu­bben låtit det gå tvärdrag i börsen när de anställt just honom. För:

Detroit–Toronto 4–0.

Men kan ens Mike Babcock laga det här sedan flera år sjunkande kanadensis­ka skeppet?

Dåvarande vd:n för Toronto Maple Leafs moderbolag MLSE, Tim Leiweke, kunde i våras välja och vraka bland perspektiv­en, för de skrek ju alla samma sak: Något måste göras! En bra tränare måste anställas! Nu.

Såg den avgående Toronto-pampen längre tillbaka i tiden hade klubben bara gått till slutspel en enda gång sedan 2004 och såg han bara ett halvår bakåt var inte trösten mycket större. Då hade nämligen Toronto förlorat 40 av säsongens sista 51 (!) matcher och en allt mer desperat företagsle­dare såg till att – fort som fan – kontakta en kanadensis­k demoncoach och lägga ett åttaårskon­trakt värt mer än 400 miljoner kronor på bordet. Den 21 maj presentera­des han så som ny Toronto-tränare hemma i Air Canada Centre till Leiwekes ord:

Babcock under Winter Classics-mötet mot Toronto 2014.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden