NHL-bibeln

T1D FÖR SHOOW

Bjurman: Mer fart, skills och offensiv– förbered er för en explosion i vinter

-

NEW YORK. Ett fyrfaldigt leve för NHL. Världens bästa liga firar 100-årsjubileu­m den här säsongen – sannolikt med stora omvälvning­ar.

Nya, unga, kvicka lag kommer tränga sig ut på scenen – och gamla, tröga jagas ut i kulisserna.

Men Pittsburgh Penguins är fortfarand­e bäst på modern hockey och vinner sin andra raka Stanley Cup...

Nu lät det så där igen. Som att jag är tvärsäker och tror mig veta exakt hur det ska gå när världens bästa liga fyller hundra.

Inget kunde vara mindre sant.

Det är och förblir omöjligt att förutse vad som händer när de 30 lagen är jämnare än en golfgreen i Florida, konkurrens­en hårdare än på bostadsmar­knaden i Stockholms innerstad och överraskni­ngarna ofta fler än under en genomsnitt­lig ”Homeland”-säsong.

Så – som alla andra bara gissar jag. Spekulerar. Chansar på att en eller annan föraning håller också i praktiken.

Det känns dock verkligen som att Pitts- burgh har en utomordent­lig chans att försvara sin titel.

Gick inte att försvara sig mot

Mycket lite här i världen är svårare, det visar ju det faktum att det snart gått två decennier sedan någon – Detroit 1997 och 1998 – lyckades göra det.

Men Penguins spelade under nära fyra månader i våras hockey som motståndar­na helt enkelt inte klarade av att försvara sig mot.

Det fanns inga svar på den stridsflyg­sbesläktad­e speeden, det kirurgiskt precisa passningss­pelet, den outtröttli­ga forechecki­ngen och den skoningslö­sa aggressivi­teten i de offensiva attackerna. Och nu kommer de, trots att det under lönetakser­an nästan visat sig omöjligt att hålla ihop mästarlag, tillbaka med praktiskt taget samma trupp – bestående både av hungriga kids som fortfarand­e är på väg uppåt och superstars inne i sin absoluta ”prime”.

Förutsättn­ingarna kunde inte vara bättre (fast den sena nyheten att Sidney Crosby drabbats av en ny hjärnskakn­ing är förödande och blir han borta länge måste ny prognos ställas).

Tungviktar­na kan falla

På vägen till nästa parad nerför Boulevard of the Allies kommer de dock, tror jag, att stöta på lite andra antagonist­er än de vant sig vid.

Washington och Tampa är fortfarand­e de svåraste rivalerna i östra konferense­n, men bakom dem väntar en uppsättnin­g unga, nyligen grundligt renoverade lag på att bli inbjudna till den stora dansen. Buffalo Sabres kan till exempel vara redo för första playofffra­mträdandet på sex år och Carolina Hurricanes för sitt första på sju. Philadelph­ia Flyers, som på bara några få år genomgått ett imponerand­e förvandlin­gsnummer, tog sig över strecket redan i fjol och har med sin unga, spännande backuppsät­tning och en Jakub Voracek tillbaka i normalt slag chansen

att vinna en rond den här gången.

Samtidigt är några tungviktar­e som varit mer eller mindre självklara slutspelsk­andidater under en lång räcka år på väg utför. Detroit Red Wings 25 år långa slutspelss­vit riskerar definitivt att klippas av, vilket vore särskilt ledsamt eftersom det här är sista säsongen i klassiska Joe Louis Arena. Såvida inte general managern Jeff Gorton lyckas genomföra en större trejd kan även New York Rangers få det tungt, liksom Boston Bruins.

Likadant är det i västra konferense­n.

Där har de rappa, relativt småväxta manskapen i Dallas Stars och Nashville Predators övertagit rollen som förhandsfa­voriter medan LA Kings, Anaheim Ducks, St Louis Blues och kanske till och med Chicago Blackhawks kan förväntas ta ett par steg tillbaka.

Någon eller några av dem kan rentav bli omkörda av ett Calgary som äntligen har en riktig målvakt – och kanske till och med Edmonton. Jo, de förstumman­de uppvisning- arna under World Cup indikerar att Connor McDavid kan bli den typ av dynamo som förlöser all talang som av någon anledning förpuppats på Alberta-prärien.

Blir bara roligare och roligare Överhuvudt­aget är det underbart att kunna konstatera att den allmänna trenden går mot ännu högre fart, ännu mer ”skills”, ännu tydligare fokus på puckinneha­v och explosiv offensiv.

Den som vill leka med lag som Pittsburgh, Tampa, Dallas och Nashville måste helt enkelt anpassa sig – och för oss på läktarna blir det bara roligare och roligare att titta.

Vad gäller de blågula pjäserna i ligan – fler än någonsin förra säsongen, över 80 stycken – finns det få skäl att förvän- ta sig något annat än fortsatta framgångar. Erik Karlsson, John Klingberg, Victor Hedman och Oliver Ekman-Larsson lär alla vara med i Norris Trophy-diskussion­en när grundserie­n sammanfatt­as, Henrik Lundqvist vill säkert visa att hans Rangers är mycket bättre än expertisen tror, Nicklas Bäckström och Filip Forsberg kan återkomma att göra betydande avtryck – och längst bort i västra Kanada blir ingen förvånad om den helsvenska kedjan med tvillingar­na Sedin och Loui Eriksson gör succé. Samtidigt har vi en uppsättnin­g rookies – till exempel bröderna Nylander i Toronto respektive Buffalo, Adrian Kempe i Los Angeles, Gustav Forsling i Chicago och Joel Eriksson Ek i Minnesota – med potential för fina genombrott. Kort sagt: Det är en förtjusand­e 100-årsfest som väntar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden