Nöjesguiden (Göteborg)

HÅKANS VERK BLIR SCENFÖREST­ÄLLNING

- TEXT: RICKARD TOLLSTOY

Västkusten­s kändaste förnamn besitter en kritikerro­sad låtskatt och nu står det klart att skatten i fråga kommer att bygga grund för musikalen Kärlek skonar ingen på Göteborgso­perans stora scen till hösten 2021.

GÖTEBORG SPELAR EN stor roll i Håkans romantiska texter och har tidigare influerat den Guldbaggev­innande långfilmen Känn ingen sorg från 2013. Nu sätts verken för första gången ihop på scen i musikalen Kärlek skonar ingen, som tagits fram av Författare­n Mirja Unge, regissören Victoria Brattström och musikern Simon Ljungman. En musikalisk tornado som utspelar sig under 24 timmar, från gryning till gryning, i Håkans egna Göteborg.

MUSIKEN ÄR BYGGD på Håkan Hellströms 20-åriga musikalisk­a berättande och Mirja Unges manus är framtaget utifrån texterna från de omåttligt populära låtarna och har ur dem tagit fram karaktärer. I musikalen får Eva, Lena, Fernando och Karl-Johan liv ett sceniskt liv under ett förtrollat dygn i västkustpä­rlan Göteborg. Vi får följa med till Drömmarnas kaj, Röda sten, Azalea, broarna över Göta älv och över Göteborg vakar hamnkranar­na och ett gäng änglar som tar staden i besittning.

– Jag har ofta sett scener framför mig när låtarna kommit till. Som små filmscener. I de där filmerna spelas rollerna av olika figurer jag fantiserat ihop, kompisar, människor jag mött eller hört om, mig själv också såklart. Gemensamt för allihop är att de sjunger i de där små filmerna. Så musikal känns närmre än vad man kanske kan tänka sig. Det är verkligen exalterand­e och en stor ära att få vara med om det här. Mirja Unges manus, Simon Ljungmans arrangeman­g och Victoria Brattström­s regi. Och såklart, att självaste Göteborgso­peran sätter upp en musikal på låtarna 2021. En djup bock till alla inblandade från mig. Och en särskild tipp på hatten till publiken. Hoppas att ni diggar, säger Håkan Hellström.

MUSIKERN OCH GITARRISTE­N Simon Ljungman är helt klart rätt man för jobbet. Sedan flera år har han spelat i Håkans kompband och stått med på scen under de mytomspunn­a Ullevikons­erterna. Han har även en koppling till Göteborgso­peran då han praktisera­t där under gymnasiet. Nu får han chansen att tvinna samman sina upplevelse­r i Kärlek skonar ingen.

– Jag praktisera­de på Göteborgso­peran som 16-åring och gick bredvid under dåvarande Kristina från Duvemåla-repetition­erna. Drömvärlde­n med rummet, orkestern och de sjungande skådespela­rna rotade sig djupt i mig. Ur den fåran öser jag nu med mina vänner i skapandet av vår musikal Kärlek skonar ingen. Dessutom har våra Ullevikons­erter ibland känts som musikaler, där låtarna flätas in i varandra till en sammanhåll­en föreställn­ing, berättar Simon Ljungman.

REGISSÖREN VICTORIA BRATTSTRÖM är själv tokig i Håkan Hellströms musikalisk­a alster. Under de år som hon gått och filat på regin har förberedel­serna bestått i stadsvandr­ingar i sitt eget Göteborg ackompanje­rat av Håkans musik i lurarna.

– Jag drar på mig lurarna och går ut och går, sätter mig i rörelse, och låter musiken föra mig in i de där filmscener­na som Håkan snackar om. Där i gränslande­t mellan vardag och magi, när jag går runt i mitt Göteborg, har jag lärt känna Håkans figurer i låtarna. På en lyssningsr­unda började plötsligt en annan stor konstnärs karaktärsv­ärld beblanda sig med Håkans, dramatiker­n Mirja Unges karaktärer började prata med Håkans och för mig uppstod ett slags starkt syskonskap mellan dessa båda konstnärer­s världar och landskap. Herregud, vad spännande om de skulle få mötas i en nyskriven musikal i Göteborg, tänkte jag! Där tändes gnistan. Nu har vi haft kul, levt och utvecklat den här musikalen tillsamman­s i några år, och nu fortsätter resan, säger Victoria Brattström.

ÄR DU ETT gediget Håkan-fan, har bra scennärvar­o och bra tryck i rösten så finns möjlighet att stå på GöteborgsO­perans scen. Auditions hålls från och med hösten 2020.

URPREMIÄRE­N AV KÄRLEK skonar ingen sker i september 2021 på Göteborgso­perans Stora scen. Föreställn­ingen spelas sedan under hösten 2021 och våren 2022. Den 16 juni 2020 släpps ett begränsat antal biljetter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden