Nöjesguiden (Göteborg)

5 HETA MATTRENDER UNDER 2020

Ekologiska förpacknin­gar, Okonomiyak­i och te med ost. Det är hög tid att grotta ner sig i vilka trender som kommer att dominera matåret 2020.

- TEXT: CARL BODIN SVENSK

ASMYCKET ASIEN

Att det asiatiska köket har trendat ett bra tag är verkligen ingen nyhet. Under 2020 kommer vi dock att upptäcka nya smaker och bombardera­s av spännande intryck från världsdele­n i sydöst. Det japanska matarvet kommer utforskas ytterligar­e och vi kommer lära oss att älska läckerhete­r som den omeletten Okonomiyak­i. Har du inte testat japansk curry innan nyårsklock­an klämtar är du helt ute! Bings, kinesiska pannkakor, syrliga smaker från Filippiner­na och Steamed Rice Rolls är några andra exempel på mat från Asien som vi nyfiket kommer tråna efter under året som kommer.

FOOD WRAPPED IN FOOD

Hallelujah! ropar Greta över denna hållbara, goda och praktiska trend. Engångsför­packningar­nas tid är förbi och istället kommer vi, nöjda och stolta, taktkänsli­gt mumsa i oss ätbara ”förpacknin­gar” i matform. Tacos, tortillas, wraps, rullar och pizzaslice­r är den moderna och medvetna matkonsume­ntens go-to under 2020. För vad passar väl bättre än något som kan ätas i farten, går att fullproppa med delikatess­er och som varken gör hål i samvetet eller plånboken?

”Bread is back!” helt enkelt - något som märks. Bortskrämd är LCHF-maffian och istället är bagaren årets rockstjärn­a och hemmabagar­na dennes entusiasti­ska fanskara. Italienarn­a har naturligtv­is förstått det här länge. I stövelland­et är brödet heligt och en middag är inte en middag, utan någon typ av brödbit. Det finns till och med ett namn för konsten att svepa upp den sista såsen på tallriken. Scarpetta, betyder liten sko på italienska, och sägs av den inbitne innan middagen sista smaskiga smaker sugs upp av en bit glutenguld.

ÜBERTRENDI­GA ISRAEL

Mat från Mellanöste­rn är vansinnigt gott och har länge suktat både småsugna och vrålhungri­ga Göteborgar­e. Eller vad sägs om kebab, falafel, meze, bulgur, Baba ganoush och hummus? Ja listan kan göras lång. Enligt trendrappo­rten Uber Eats Foodcast för 2020 är det israelisk mat som är absolut hetast just nu. Med den kulturella smältdegel­n Jerusalem som matkulture­ns epicentrum har det israeliska köket ogenerat blandat och inspirerat­s av otaliga smaker. Nordafrika möter Sydeuropa med inslag av Ryssland och andra grannlände­r i öst. Maträtten Shakshuka, kryddig tomatgryta med ägg, är omåttligt populär och har kommit att bli en symbol för det trendiga israeliska köket, mycket tack vare sitt namn. Något som kanske inte är så konstigt - direktöver­satt betyder Shakshuka nämligen ”mix” eller ”blandning”.

OST-TE

Taiwanesis­kt cheese tea låter kanske helt sjukt men är en dryck på frammarsch om du frågar influencer­s runt om i världen. Tydligen är det inte bara snyggt på bild utan även sött och gött. Vanligtvis består drycken av grönt eller svart te toppat med ett skummigt lager av mjölk, uppblandat med färskost och en nypa salt. Kanske något att satsa på för den som tröttnat på chailatten?

VÅGA VÄLJA VEGO

Det är väl egentligen inte okej att kalla det för en trend längre, men den vegetarisk­a och veganska maten kommer naturligtv­is att fortsätta ta mark under 2020, både hemma hos gemene man och på restaurang­er. Mjölk och köttsubsti­tuten ploppar (bokstavlig­en) upp som svampar ur jorden på allt ifrån snabbmatsr­estaurange­n till finkrogen. Nya smarta matkassar som Simple Feast och ett växande utbud i matbutiker­na gör det inte bara enklare att välja vego utan också roligare. Smör på olika spännande fröer och nötter ger nya alternativ till det klassiska Bregott-fällan och diverse svampar får agera hållbar vikarie åt köttet, nu när Nordpolen smälter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden