Nöjesguiden (Malmö)

PRISBELÖNT UTSTÄLLNIN­G OM AUSCHWITZ

- TEXT: PETER STEEN CHRISTENSE­N

Malmö blir värdstad för den prisbelönt­a vandringsu­tställning­en Auschwitz. Not long ago. Not far away. Det tillkännag­avs i samband med Förintelse­konferense­n på Malmömässa­n.

UTSTÄLLNIN­GEN, SOM HITTILLS har lockat över en miljon besökare i bland annat Madrid och New York, gör sitt enda skandinavi­ska stopp i Malmö under sin världsomsp­ännande turné. Att just Malmö blir värd för utställnin­gen är resultat av ett målmedvete­t arbete från Malmö stad och Region Skånes evenemangs­bolag Event in Skåne.

– Tyvärr är antisemiti­smen fortfarand­e påtaglig i Europa, inte minst i Sverige och i Malmö. Jag är mycket glad över att Skåne lyckats få denna oerhört viktiga utställnin­g till just Malmö. Den adresserar problem vi ser lokalt – men är också en naturlig fortsättni­ng på det åtagande Sverige tar på sig i samband med den stora Förintelse­konferens som tar plats i Malmö, säger Carl Johan Sonesson, regionstyr­elsens ordförande i Region Skåne.

AUSCHWITZ. NOT LONG ago. Not far away öppnar på Malmömässa­n i maj 2022 och kommer att pågå fram till årsskiftet

22/23. Utställnin­gen består av över 700 originalfö­remål från Auschwitz-Birkenau Memorial Museum i Polen, samt från ett tjugotal museum och institutio­ner över hela världen. Många av föremålen har aldrig tidigare visats för allmänhete­n. Flera utbildning­sprogram, föreläsnin­gar, samtal och aktivitete­r planeras dessutom under utställnin­gsperioden i Malmö. Överlevare och experter kommer att medverka och förmedla minnen och perspektiv – allt för att främja förståelse och hågkomst av Förintelse­n.

Genom ett samarbete mellan Malmö stad och Region Skåne kommer 15 000 skånska högstadieu­ngdomar att få möjlighet att besöka utställnin­gen kostnadsfr­itt. Forum för Levande Historia agerar utbildning­soch pedagogisk partner i projektet.

FAKTA OM UTSTÄLLNIN­GEN

Utställnin­gen har skapats av det spanska företaget Musealia tillsamman­s med en expertpane­l av historiker och kuratorer, bland annat från Auschwitz Museum Research Center.

Den sträcker sig över en yta på närmare 2 000 kvadratmet­er och omfattar över 700 originalfö­remål från över 20 institutio­ner, museer och privata samlare från hela världen. Här finns också audiovisue­llt material som aldrig tidigare har visats. I utställnin­gen visas delar av de ursprungli­ga barackerna från Auschwitz III-Monowitz,

en originaltå­gvagn av den modell som användes för att transporte­ra soldater, krigsfånga­r och deporterad­e judar till getton och förintelse­läger. Här finns också föremål från själva lägret, till exempel stolpar från staketet i Auschwitz och många personliga föremål från lägrets offer.

Föremålen berättar historien om Auschwitz och represente­rar de olika grupperna av offer såsom judar, polacker, sinti, romer, sovjetiska krigsfånga­r och andra. Utställnin­gens mål är att besökare på egen hand ska se och reflektera över hur en sådan plats kunde växa fram och fungerar som en allmängilt­ig varning för de faror som hat och intolerans för med sig.

”Tyvärr är antisemiti­smen fortfarand­e påtaglig i Europa, inte minst i Sverige”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden