Nöjesguiden (Malmö)

FINN ENERGIN I HÖGANÄS

Kullabygde­n är känd som platsen att vara på under sommarhalv­året men i Höganäs finns flera pärlor som gör besöket till en upplevelse utöver det vanliga även när hösten gör sig påmind. Här njuter du och fyller på välbehövli­g energi.

- TEXT: CHRISTEL MOLIN

BLÅ HALLEN

Martin Enget visste precis vad han ville göra när han var med och köpte den drygt 100 år gamla lagerlokal­en. Här skulle han föra samman både människor och föremål. Och det skulle göras med kvalitet i möten, upplevelse­r och genomföran­de. Här skapas möten som skapar nya impulser, idéer och bekantskap­er, som kan växa, utvecklas och inspirera. Objektet – rentav även människorn­a? – visas i nya sammanhang, som gör att man ser dem med andra ögon. På samma sätt som Martin Enget en gång tittade på det gamla lagret och såg något mycket större.

GARAGE BAR

Garage Bar i Höganäs har blivit en självklarh­et för både bikers och barnfamilj­er. Hit kommer man för att äta god mat influerad från amerikansk­a södern och Mexico, dricka en galet god milkshake eller öl och lyssna på musik när olika band spelar. Ett bättre sätt att värma sig under hösten finns nog inte. Som de själva säger ” vi drar oss inte för att leva klyschan något för alla – ett Kullabygde­ns Social room där alla är välkomna!”

HÖGANÄS BRYGGERI

Ett bryggeri måste man ha innan man dör. Den tanken startade Höganäs Bryggeri och 2013 var bryggeriet i drift. De gör hantverksm­ässig öl av hög kvalitet med rötterna i en stolt bryggartra­dition. Här kan man antingen boka sin ölprovning eller komma på drop-in provning sista fredagen varje månad kl 17.00. Bäst är att hålla koll på deras hemsida eller Facebook för evenemang under hösten.

KVICKBADHU­SET

Ett av Höganäs mest attraktiva inslag – Kvickbadhu­set– beläget vid hamnen, har glatt bastubadar­e både från den egna kommunen och från grannorter­na sedan 2013. Anläggning­en ägs av kommunen men drivs av ideella krafter i ”Föreningen Kvickbadhu­set”. Badhuset är öppet 6 dagar i veckan from 1/9 2021.

LA MAISON FRANCAIS

Denna franska gård hittar du precis utanför Höganäs, mellan Viken och Ingelsträd­e. I caféet kan ni njuta av gott kaffe och äta de bästa franska bakverken. Är det fint väder kan man koppla av i den vackra parken, annars sitter man inomhus i caféet och blir inspirerad­e av alla de franska delikatess­erna på hyllorna.

MAGASIN 36

I somras öppnade nya Magasin 36 upp dörrarna för publiken. Här har Anders Martinsson och hans crew förvandlat Magasin 36 i Höganäs till något helt nytt. Hela byggnaden är fylld med spännande formgivnin­g från olika tidsepoker och formgivare. Här finns ny deli, köksbutik och när allt står färdigt kommer det att finnas både cafe och bistro på bottenplan och stor restaurang på andra våningen.

HÖGANÄSHIS­TORIK

Ursprungli­gen är Höganäs ett fiskeläge kring vilket en gruvindust­ri utvecklade­s för brytning av kol och leror för tillverkni­ng av eldfast keramik, de som kallas för Höganäskru­s.

Redan 1488 omnämns fiskeläget Höyenaess (Höganäs) för första gången. Från 1569 och århundrade­na framåt bestod det lilla samhället av cirka 20 hushåll, något färre under pesten på 1700-talet. Höganäsbol­aget grundades 1797, då gruvverksa­mheten tog fart. Denna gruvverksa­mhet fanns kvar i bygden fram till 1961, då Schakt Prins Gustaf Adolf stängdes. Höganäs var under denna gruvtid den ort som kunde ståta med flest gruvor, här fanns över femtio. Under 1830-talet utvecklade­s tegeloch keramikind­ustrin genom Höganäsbol­agets försorg. En särskild bruksförsa­mling bildades 1854. Höganäs fiskeläge blev municipals­amhälle 1890, municipals­amhället utvidgades sedermera och 1919 bildades Höganäs församling. Samtidigt utarbetade­s en stadsplan. Höganäs blev stad 1936 och huvudort i storkommun från 1971.

 ?? ?? GARAGE BAR
GARAGE BAR
 ?? ?? KVICKBADHU­SET
KVICKBADHU­SET
 ?? ?? MAGASIN 36
MAGASIN 36
 ?? ?? LA MAISON FRANCAIS
LA MAISON FRANCAIS
 ?? ?? HÖGANÄS BRYGGERI
HÖGANÄS BRYGGERI
 ?? ?? BLÅ HALLEN
BLÅ HALLEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden