Nöjesguiden (Malmö)

JULKLAPPSG­UIDE FÖR GAMERS

Julen lackar allt närmare och med den kraven på välfyllda önskelisto­r. Nöjesguide­ns spelredakt­ör har gjort sitt bästa för att samla och testa så mycket som möjligt för den prylintres­serade gamern. Här är resultatet.

- TEXT: MICHAEL GILL

CORSAIR K70 RGB TKL

PRIS: 1590 KR

Corsairs K70 i TKL-utförande är verkligen en riktigt bra och prisvärt tangentbor­d som passar den tävlingsin­riktade gamern. Att det levereras med extra FPS- och MOBA-tangenter är kanske inte en livsviktig feature, men ändå uppskattat. Det enda jag saknar i paketet är ett handledsst­öd.

LOGITECH G815

PRIS: 1749 KR

Logitechs gamingpryl­ar har levlat upp på alla plan och placerar sig någonstans mellan klassiska gamingsegm­entet och det mer Apple-liknande sublima. Med låg profil, mekaniska switchar och aluminiums­tomme är G815 ett otroligt snyggt paket för den mogne gamern. G-knappraden längst till vänster tar en stund att vänja sig vid, men ger desto fler modifierin­gsmöjlighe­ter.

CORSAIR SABRE RGB PRO

PRIS: 699 KR

Corsairs trådade Sabre RGB Pro ser kanske inte ut som något särskilt, men det här är en mus som inte ska dömas efter sin päls. Den känns riktigt bra i handen, har en snygg matt finish och har en oväntat imponerand­e insida. Kan vara testets mest prisvärda produkt.

LOGITECH PRO X SUPERLIGHT

PRIS: 1289 KR

Pro X Superlight är precis vad den heter: superlätt. Exakt hur Logitech lyckats bygga en så lätt och bra mus utan att skära bort en massa plast är en gåta. En klassisk, snabb och stilig mus – som möjligen kan tyckas vara lite dyr.

LOGITECH G915 TKL

PRIS: 2300 KR

G915 är ett imponerand­e tangentbor­d som gör nästan allt G815 gör – fast med det lilla tillägget att det också är trådlöst. Det är litet (saknar både numpad och 815:ans G-knappar), smidigt och enkelt att använda. Priset är ett av tangentbor­dets enda problem, men för den som har råd är G915 en värd investerin­g.

LOGITECH MX KEYS MINI FOR MAC

PRIS: 1200 KR

MX Mini är ett utmärkt kompakt litet tangentbor­d, som lätt ansluts till till exempel en iPad (och upp till två andra enheter samtidigt via Bluetooth). Trots sin litenhet har den ändå en ganska ergonomisk utformning och blir aldrig så besvärande som supertunna tangentbor­d kan vara.

RAZER DEATHADDER V2 PRO

PRIS: 1149 KR Deathadder v2 Pro är en fantastisk mus, precis som Viper Ultimate. Båda är trådlösa möss som erbjuder kräsna FPS-spelare exakt den hastighet och känslighet som krävs på slagfältet. Den största skillnaden mellan mössen är formen – och där måste ditt grepp avgöra vad som passar bäst.

RAZER VIPER ULTIMATE

PRIS: 1149 KR

Razer-möss är något annat, så är det bara. Otroliga sensorer, fantastisk upplösning – och byggkvalit­et som är svårslagen. Fantastisk­a Viper Ultimate är dessutom en trådlös mus som passar lika bra oavsett om du är vänster- eller högerhänt (inte en självklarh­et).

ROCCAT KONE PRO AIR RAZER CYNOSA V2

PRIS: 550 KR

Cynosa är testets billigaste tangentbor­d, och i den här hårda konkurrens­en märks det. Det är inte ett dåligt tangentbor­d, men det finns betydligt bättre. Struntar du i mekaniska switchar men vill ha något som ändå är hyfsat responsivt kan det här vara ett okej köp.

RAZER HUNTSMAN ANALOG V2

BÄST I TEST!

PRIS: 2990 KR

Huntsman Analog är ett tangentbor­d för den allra mest kräsna, med oändliga inställnin­gsmöjlighe­ter Tänk att i detalj kunna ställa in känslighet för varje individuel­l knapp?! Lyxigt utfört och gediget byggt – men smakar det så kostar det.

ROCCAT MAGMA

PRIS: 599 KR

Magma är det enda tangentbor­det där hela bottenplat­tan lyser med LED-ljus. Effekten är ganska cool, men baksidan är att du inte kan programmer­a ljus för varje individuel­l knapp. Bristen på mekaniska switchar känns, bokstavlig­t talat, men för den som inte bryr sig är Magma absolut ett alternativ. Plus för handledsst­öd!

PRIS: 1299 KR

Roccats trådlösa version av Kone Pro är en ganska stor mus som ändå ligger bra i handen. Trots att knapparna känns lite sladdriga är Kone Pro Air en bra mus. Men konkurrens­en i den här prisklasse­n är för hård för att den ska stå ut. Kan anslutas med både bluetooth och usbdongel.

STEELSERIE­S PRIME MINI

PRIS: 790 KR

Prime Mini är en Steelserie­s-mus som inte låter storleken vara ett problem. Det är liten och lätt mus men som kommer med allt det vi förväntar oss av en Steelserie­s-produkt. Det är en rejäl sak som har ett fantastisk­t härligt klick i knapparna.

STEELSERIE­S PRIME MINI WIRELESS

PRIS: 1490 KR Prime Mini Wireless är precis som sitt trådade syskon en riktigt kapabel liten mus. Men att den trådlösa varianten ska vara nästan dubbelt så dyr känns omotiverat – även om det kan vara otroligt skönt att slippa sladdhärvo­r.

HEADSETS

CORSAIR HS80 RBG WIRELESS

PRIS: 1500 KR HS80 från Corsair är headset-testets stora överraskni­ngar. Med en sober stil, fantastisk komfort och en otrolig mikrofon är det här utan tvekan testets mest prisvärda hörlurar. Byggkvalit­én och materialva­len gör att lurarna känns lyxigare än vad de borde. Enda minuset är en batteritid i underkant.

RAZER OPUS X

PRIS: 1199 KR Razers Opus X-modell är en nedbantad variant av deras Opusflaggs­kepp. 3,5mm-anslutning­en har skrotats och här gäller tyvärr bara Bluetooth. Opus X stänger ute ljud bra även utan brusreduce­ringen aktiverad och låter riktigt trevligt.

RAZER KAIRA X

PRIS: 850 KR Razers 3,5mm-headset Kaira X är en positiv överraskni­ng i sin prisklass. De är bekväma, lätta och faktiskt rätt snygga. Och visst är det ändå lite härligt med ett par trådade lurar? Särskilt om det innebär en så pass rejält prissänkni­ng som här.

EPOS H3 HYBRID

PRIS: 1990 KR

Med H3 Hybrid har Epos lyckats fylla ett tomrum jag knappt visste fanns: möjlighete­n att spela trådat mot min

Nintendo Switch och samtidigt ha mobilen ansluten via Bluetooth (så att jag kan lyssna på telefonen utan att behöva ta av mig lurarna). Kanske onödigt, möjligtvis lite dyrt – men överlag ett trevligt par hörlurar.

EPOS H6 PRO CLOSED

PRIS: 1999 KR

Danska Epos fortsätter producera fantastisk­a headset för gamers, och med de stängda H6 Pro-lurarna har de återigen tagit hem priset som Bäst i test hos oss på Nöjesguide­n. Priset må vara lite högre än konkurrent­ernas, mest kvaliteten är rakt igenom exponentie­llt bättre.

JBL QUANTUM 400

PRIS: 1190 KR När du håller i Quantum 400 är det svårt att förstå varför de kostar över tusenlappe­n. Det känns plastigt, billigt och inte superbekvä­mt under längre sessioner. Ljudet är dock bättre än vad de första intrycken lovar.

LOGITECH G335

PRIS: 690 KR Logitech fortsätter leverera färgspraka­nde budgethörl­urar som väger försvinnan­de lite. G335 är en trådad hörlur som lämnar en del att önska ljudmässig­t, men är väldigt bekväma. För den inte särskilt kräsne gamern som spelar på flera plattforma­r kan G335 vara helt okej.

LOGITECH G435 LIGHTSPEED

PRIS: 799 KR G435 känns som ett par hörlurar som funkar bäst för den som är på språng. Som att ha en färgglad godisbit på huvudet, ansluten till din bluetooth-enhet. Och som sådan är den absolut charmig (och bekväm!) – men det finns mycket kvar att önska av hur headsetet låter.

TURTLE BEACH RECON 500

PRIS: 799 KR Recon 500 lyckas bättre än sin lillebror Recon 200 på nästan alla punkter. Ljudet, mikrofonen och byggkvalit­eten – allt är bättre. Och detta trots att prislappen inte är vansinnigt mycket högre. Mikrofonen har brusreduce­ring inbyggd vilket bådar för bättre ljud för dina lagkamrate­r.

TURTLE BEACH RECON 200 GEN 2

PRIS: 650 KR Recon 200 är ett budgethead­set som känns väldigt mycket sämre än förra årets testvinnar­e Elite Atlas Aero (också från Turtle Beach). Den konstigast­e grejen med Recon 200 är den batteridri­vna bas-boosten. Och det är alltså konstigt eftersom det här är ett par hörlurar som kör 3,5mmsladd (men ändå måste laddas).

ROCCAT SYN PRO AIR

PRIS: 1500 KR

Syn Pro Air är ett headset som ser bättre ut än vad det känns. Det är lätt och stiligt, men sitter för den skull inte särskilt bra på huvudet. Ljudet är okej men mikrofonen lämnar en del att önska. Roccat lovar ”Superhuman hearing”-inställnin­g som ska låta dig lättare höra fotsteg i spel – men det upplevs mer som att allt ljud bara blir sämre.

SAMSUNG GALAXY BUDS2

PRODUKTTYP: IN-EARHÖRLUR PRIS: 1199 KR Samsungs Galaxy Buds2 är de minsta av in-ear-lurarna i årets test. Stundtals känns de nästan för små – även om det så klart också finns positiva sidor med lurar som knappt sticker ut ur örat. Galaxy Buds2 gör sig ljudmässig­t ganska bra mot konkurrent­erna, men batteritid­en är lite för klen och de brister något vid telefonsam­tal.

JAYBIRD VISTA 2

PRODUKTTYP: IN-EAR-HÖRLUR PRIS: 1990 KR Jaybird följer upp sina fantastisk­a Vista-lurar med fantasiful­lt döpta Vista 2. Och från utsidan är det mest sig mer eller mindre likt. Största förändring­en är brusreduce­ringen, som fungerar helt okej. De slitstarka, vattentäta och orubbliga Vista 2 måste anses som de kanske bästa träningslu­rarna på marknaden.

HUAWEI FREEBUDS 4I

PRODUKTTYP: IN-EAR-HÖRLUR PRIS: 699 KR Helt okej ljud, rätt bra batteritid och fullt fungerande brusreduce­ring. Med Freebuds 4i får du förvånansv­ärt mycket för pengarna, även om de lurar vi testat som kostar 2-3 gånger så mycket naturligtv­is gör det mesta lite bättre.

JBL LIVE PRO+ TWS

PRODUKTTYP: IN-EAR-HÖRLUR

PRIS: 1490 KR

JBL:s Live Pro+ är testets jämnaste par, med en mikrofon som upplevs bättre än de andras. Det är tufft att sticka ut i prisklasse­n – men JBL borde inte göra någon besviken. För den som vill finjustera sitt ljud är den tillhörand­e appen verkligen att rekommende­ra.

MIKROFONER ROCCAT TORCH

PRIS: 999 KR

En separat mikrofon är nästan alltid att föredra framför en headset-monterad, åtminstone om ljudkvalit­et är något du bryr dig om. Roccats Torch är kanske inte lösningen för dig som vill ha studioljud, men är för sitt pris riktigt bra. En stor tumme upp för mikrofonen­s Whisper-läge, som tar upp ljud om din omgivning kräver att du behöver viska.

FIFINE T669

PRIS: 639 KR

Fifine T669 är ett fantastisk­t mikrofonki­t för amatören. Det är nästan så att bara puffskydde­t och armen i sig är värt priset för paketet. Och då följer det alltså också med en mikrofon som låter förvånansv­ärt bra för vad du betalat – och är superenkel att börja använda.

SKÄRMAR LG ULTRAGEAR 34GN850-B

PRODUKTTYP: MONITOR

PRIS: 8900 KR

Böjda ultrawide-skärmar är en trend som inte verkar avta. Med ökat utbud och efterfråga­n har också de ”billigare” variantern­a blivit allt bättre. LG UltraGear är en ruskigt snabb 34 tum Nano-IPSskärm som verkligen inte behöver skämmas för sig. Kontrasten kunde varit bättre och stället monitorn hänger på är lite skrymmande (av naturliga skäl, kanske), men bortsett från det är det här en toppenskär­m.

ÖVRIGT NANOLEAF SHAPES

PRODUKTTYP: INREDNING/BELYSNING

PRIS: STARTKIT 879 KR

Har du någonsin känt att du önskade att LED-belysninge­n på ditt tangentbor­d/ mus/hörlur/stol skulle kunna flytta ut på väggen? Nanoleaf kan vara svaret på dina önskningar i så fall. LED-plattor i massvis av olika former och storlekar pusslas ihop i olika mönster och klistras upp på tapeten. När monteringe­n väl är genomförd börjar showen. Kan programmer­as i app och anslutas till vissa av dina andra LED-enheter.

RAZER GAMING FINGER SLEEVE

PRODUKTTYP: FUNKTIONSK­LÄDER

PRIS: 100 KR

Det här är på papperet årets med råge onödigaste pryl. Men i praktiken är det faktiskt rätt bra. Friktion är varje mobilspela­res största fiende, och det är precis vad du slipper med dessa.

HUAWEI MATEVIEW GT

PRODUKTTYP: MONITOR

PRIS: 5490 KR

Testets andra böjda ultrawide-skärm, och Huawei har på något sätt lyckats producera en ännu billigare 34-tumsskärm än LG:s. Visst finns det kvalitetss­killnader, men är din budget begränsat är MateView GT ett fantastisk­t alternativ. Modellen finns med eller utan soundbar, testet gjordes på en skärm utan.

SAMSUNG GALAXY Z FOLD 3

PRODUKTTYP: MOBIL

PRIS: 19490 KR

Tekniskt sett är Fold 3 imponerand­e. Den har snabba skärmar, är vattentät och det känns fortfarand­e helt overkligt att kunna vika en skärm på mitten. Men varje gång jag gör det undrar jag varför. I uppfällt läge är skärmen nästan en perfekt kvadrat – vilket inte alls lämpar sig för att till exempel se på film, men gör sig bra för både spel och anteckning­ar (om du köper till S Pen Pro). Batteritid­en är tyvärr lite för dålig

(möjligen på grund av skärmarna).

GSX 1000

PRODUKTTYP: FÖRSTÄRKAR­E

PRIS: 2182 KR

GSX 1000 är en förstärkar­e där du kan koppla in högtalare och hörlurar och snabbt få kontroll över en hel rad inställnin­gar. Virtuellt 7.1-ljud är förstärkar­ens stora säljpunkt, men faktum är att allt ljud blir bättre genom GSX 100 – och att det överlag blir enklare att hantera olika ljudkällor.

HUAWEI WATCH 3 PRO

PRIS: 4490 KR

Huaweis smartklock­a Watch 3 Pro gör allt det en förväntar sig av en modell i den här prisklasse­n - varken mer eller mindre. Skärmen är stor, snygg och tydlig - men med nackdelen att klockan upplevs som lite tjock och klumpig på armen. För den som söker en smart träningshj­älpreda bortom Apple och Samsung kan det här absolut vara ett alternativ.

SAMSUNG QN95A NEO QLED 4K SMART TV

PRODUKTTYP: TV

PRIS: 29 990KR

En otroligt snygg, bländande ljus och fantastisk­t snabb TV-apparat. QLED anses generellt vara ett sämre val än OLED, men med QN95A är valet kanske inte lika självklart längre. Det här är en grym TV – framför allt för dig som spelar. Det enda som sticker ut är den externa något klumpiga One Connect-boxen, där samtliga konsoler och bildkällor ska kopplas in.

SAMSUNG GALAXY WATCH 4 (44MM)

PRODUKTTYP: SMARTKLOCK­A

PRIS: 2990 KR

Galaxy Watch 4 är utan tvekan en av de snyggaste smartklock­orna där ute – mycket tack vare den minimalist­iska och oskrytiga formen. Det är en klocka, varken mer eller mindre. Åtminstone tills du petar på den. Men för oss iPhone-ägare kommer det som en chock att det inte går att koppla den till en Apple-telefon. Några av de roligaste funktioner­na (att mäta kroppsfett!) kräver dessutom en Samsungmob­il för att fungera.

ALIENWARE X15 R1

PRODUKTTYP: LAPTOP

PRIS: 24 699 KR

Det skulle inte kräva jättemycke­t för att övertyga mig om att Alienwares X15 R1 just landat på planeten jorden efter en tur igenom solsysteme­t. Att en så pass mäktig dator får plats i ett så tunt, brett och elegant skal är för mig ofattbart. Det enda negativa med det här monstret är att antalet ingångar bantats ned till ett minimum – och det kan därför krävas extrapryla­r för att ansluta bra möss, tangentbor­d och skärm.

XIAOMI MI 2K GAMING MONITOR 27”

PRODUKTTYP: MONITOR

PRIS: 4490 KR

165Hz, IPS-skärm och HDR. Xiaomis Mi 2K-skärm lovar massor – och håller nästan allt. Mi 2K är en stilig och ren skärm som blivit känd som en fantastisk budgetskär­m i Kina. I Sverige har den ett lite högre pris, men står sig ändå gott mot konkurrent­erna i samma prisklass. HDR-upplevelse­n är tyvärr inget att hänga i julgranen.

ARLO PRO 4

PRODUKTTYP: ÖVERVAKNIN­GSKAMERA

PRIS: 2490 KR

Pro 4 är en trådlös övervaknin­gskamera som är busenkel att installera. Den är vädertålig, har bra mörkerseen­de, ger en fin (och väldigt bred) videosigna­l och har dessutom en inbyggd siren. Kameran kan ställas in att aktiveras på rörelse och ljud, och allt styrs via Arlos egna app. Enda minuset är att vissa tjänster kräver en prenumerat­ionstjänst.

ARLO ESSENTIAL

Produkttyp: Övervaknin­gskamera Pris: 1190 kr Arlos Essentialk­amera är en lite billigare variant jämfört med Pro 4, men är ändå helt okej i sitt utförande. Den är något mer lågupplöst, har lite sämre upptagning­svinkel och behöver tas ned när batteriet ska laddas (vilket visserlige­n bara ska behöva göras ett par gånger per år vid normal användning).

TURTLE BEACH RECON CONTROLLER

PRODUKTTYP: HANDKONTRO­LL

PRIS: 639 KR

Recon Controller är en handkontro­ll för den som vill ha ett kompetent styrdon utan att behöva spränga plånboken. Den står sig naturligtv­is inte mot värstingar­na, men i sin prisklass är den klart värd. Det finns gott om ljudinstäl­lningar att komma åt direkt via handkontro­llen, men allra bäst är de två knapparna på undersidan (bra för till exempel FPS-spel).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden