Nöjesguiden (Malmö)

KÅRP TAR EN PAUS FRÅN VERKLIGHET­EN

Dödsdiscoa­kten Kårp är aktuella med sin nya EP Perfect Order. Den andra delen av bandets apokalypti­ska trilogi.

- TEXT: HANNA FAGERLUND FOTO: BJÖRN WALLIN

TOBIAS MÜLLER BERÄTTAR att bandet, som förutom han själv består av Jonas Källstrand, Anna-Maria Lundberg och Anders Simonsson, varit intressera­de av apokalyps och undergång under en väldigt lång tid. Men att det egentligen grundar sig i albumet Album 1 från 2019 som handlar om rymden och ufon.

EFTER ETT TAG kändes det som något slags självbedrä­geri att rikta blickarna utåt. Bandet bestämde sig då för rikta blickarna ner mot jorden igen.

– Det låter jävligt deppigt, men det vi såg då var ju undergång på något sätt. Med klimatkris­en, George Floyd i USA och nationalis­tiska partier som kommer in i parlamente­n i Europa. Det kändes jävligt mörkt bara. Att göra en apokalypst­rilogi är väl lite som en kommentar mot vår samtid på något sätt.

KÅRP BÖRJADE JOBBA med trilogin redan innan pandemin kom våren 2020. Tobias Müller berättar att det kändes som ett dåligt omen, men samtidigt mer relevant än någonsin att genomföra projektet. Bara att de inte trodde att apokalypse­n skulle komma så snabbt.

– Men sedan så blev det nästan pinsamt, som att det blir en efterkonst­ruktion där man inte vill profitera på folks oro och olycka. Så vi var väl på något sätt tvungna att distansera oss ifrån det lite grann.

TIDEN EFTER ATT den första EP:n, Kris, släpptes den 27 januari har också kantats av mörker. Tobias Müller berättar att kriget i Ukraina gjort att det inte känns rätt att prata om apokalyps längre. Att det känns för nära. Första skivan som handlar om mörker och undergång med följs nu upp av något ljusare.

– Det känns väl ganska bra nu att på något sätt vara lite hoppfull. Det känns inte som att man ska prata apokalyps nu utan man ska nog se framåt för att ge lite hopp till oss själva och våra lyssnare.

TANKEN MED PERFECT Order är att den ska vara som en andningspa­us i kaoset som vi befinner oss i just nu. En trygg stund. Även om den kanske bara varar under EP:ns längd.

– Men under den perioden så får man lov att känna sig trygg, och det rummet vill vi ge till folk. Det är lite så vi ser på det. Att det är en paus från verklighet­en.

I HÖST SLÄPPS den tredje och sista delen i trilogin, vilken kommer vara ännu mer hoppfull. Medan Perfect Order är mer kontemplat­iv är den tredje EP:n mer framåtrikt­ad.

– Den handlar om den nya världen som man bygger upp när allt raserats. Att man bygger upp på nytt och gör allt rätt igen, säger Tobias Müller och fortsätter: – Alltså det här är ju en helt Kårp-konstruera­d teori. Men i vårt universum så har vi delat in apokalypse­n i tre faser. Och den tredje är liksom den nya världen och där får vi skapa precis det vi vill tillsamman­s. Alltså det är ju inga Carolalåta­r i den, men den har en framåtrikt­ning som känns optimistis­k. Sedan kommer det ju fortfarand­e låta som vi. Det är så vi har tänkt när vi har jobbat med det här. Det har varit ett inspireran­de sätt att arbeta på.

KÅRP VAR INLEDNINGS­VIS oroliga över den starka kontrasten i sound mellan Kris och den nya singeln. Då hela Perfect Order är mer poppig och låter mer 80-tal.

– Vi tänkte att “nu kommer alla hardcore fans hata oss och tycka att vi är tuggummipo­p”. Det får man ju riskera ibland men det var verkligen inte så. Det är fantastisk­t att ha något slags sånt samförstån­d med sina lyssnare. Så den har mottagits väldigt väl.

VARFÖR KÅRP BESTÄMDE sig för att göra en EP-trilogi från första början bottnar enligt Tobias Müller i hur vi lyssnar på och tar till oss musik nu för tiden. Att vi lyssnar mindre och mindre på album. Något som han även tror gäller alla i bandet. Från början nådde Kårp sin publik genom att endast släppa singlar. – Känslan när man gör ett album är ofta att folk lyssnar på de tre första låtarna och sedan så får de andra låtarna som är på albumet inte den kärleken som vi tycker att de borde få. Därför bestämde vi oss för att hålla oss till ett format som folk gärna tar in. Eller som vi själva gärna tar in. Det känns som att det passar vår tid att lyssna på musik i EP-format väldigt mycket bättre än album. Men sedan så kommer vi förmodlige­n nästa år sammanstäl­la alla tre EP:s i något slags fysiskt släpp.

KÅRP FORMADES EFTER att bandmedlem­marna träffades under en utbildning som gavs av UFO-Sverige i att analysera bilder på flygande tefat. Det var då de insåg att de alla höll på med musik och fick idén att göra musik om rymden. Vad som började med att någon av dem skickade ett utkast till en låt slutade med att bli deras första singel Therapist^2.

– Så det började med den och den satte på något sätt soundet som vi har fortsatt att raffinera.

TOBIAS MÜLLER BESKRIVER bandets skapandepr­ocess som väldigt demokratis­k och att det inte går att säga vem som är hjärnan i Kårp. Han berättar att de har en musikbank där alla lägger in sina kompositio­ner, som man sedan får botanisera i själv. När man har slut på idéer kan man börja jobba med något som någon annan redan påbörjat. När en tredje kommer in är det inte långt från att alla sätter sig tillsamman­s och avslutar musiken. Detta gör att de jobbar på ungefär tjugo låtar parallellt hela tiden.

– Det är ett väldigt kul sätt att jobba på. Det är ett sätt som funkar väldigt bra för oss för att det innebär också att folk tar olika mycket plats hela tiden. Alla kan vara drivande i perioder. Det är musiken som är det viktiga och inte någons ego.

I SOMMAR SPELAR Kårp bland annat på Subkultfes­tivalen och snart därefter är det singelsläp­p som gäller. Utöver det är det fullt fokus på att färdigstäl­la den tredje och sista EP:n i trilogin.

– Vi jobbar liksom hela tiden, det tar aldrig slut. Det är aldrig någon vila. Jobbar vi inte inför spelningar så jobbar vi med nästa släpp. Men vi kommer också utveckla livekoncep­tet. Vi har även vår egen ljusrigg och egna projektion­er. Så det går alltid att göra ännu mer spännande. Så förhoppnin­gsvis kommer vi även ha tid att sitta och programmer­a ljus och sånt för att livespelni­ngarna ska bli ännu mer maxade.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden