Nöjesguiden (Malmö)

SÅ BLIR BLIR SOMMAREN PÅ GÅSEN

Agnes-Sillkafét-Grå Gåsen-restaurang­en kommer servera medelhavsm­at med småtouch av asiatiskt och smörgåsbor­d. Blodpuddin­g blir restaurang­ens signaturrä­tt.

- TEXT: VERONIKA SEIGERLUND

GRÅ GÅSEN [GRA gasi, som generation­en gotlänning­ar med bred dialekt skulle ha sagt] är ett boutiqueho­tell i ett stort vitt kalkhus på södra Gotland där tv-programmet Så Mycket Bättre spelas in. Den intilligga­nde restaurang­en har de senaste somrarna lånats ut till namnkunnig­a kockar.

I ÅR HAR vandringsp­okalen hamnat i famnen på Emelie Svensson från restaurang Agnes på Kungsholme­n och Douglas Tjärnhamma­r-Alm från Sillkafét i Gamla Stan.

Emelie: Jag fick frågan och sa ”tack, va gulligt, men absolut inte. Jag har redan en krog”. Det är typiskt mig, börjar alltid med att säga nej. Precis som min pappa. Men så ringde jag Dogge som är yngre, starkare och modigare. Vi hade ett förvirrat samtal och plötsligt hade vi bestämt oss för att köra en sommar på Gotland.

HON ÄR SOMMELIER och han är kock, därav blir fördelning­en av sommarjobb­et naturlig: vinlistan och matsalen blir Emelies ansvar och Douglas står i köket.

Douglas: Utmaningen har varit att få ihop maten, vi kommer ju från två restaurang­er med helt olika kök. Vi blir en sådan restaurang man aldrig skulle vilja driva egentligen. Agnes står för medelhavsm­at med småtouch av asiatiskt, koreansk ibland och kinesiskt ibland. Sillkafét är nörderi när det kommer till svensk hantverksm­ässig husman och smörgåsbor­d. Signaturrä­tterna blir de där vi får ihop smaker från båda restaurang­erna. Bouqerones med salsa verde och blodpuddin­g med anklever, bacon och lönnsirap.

E: Och madeira i glaset. Det kommer vara gastronomi­skt och kul och mat vi står för hela vägen, inget halvdant. Sen blir det mycket grill, lamm och någon gris. Och gotlandsli­nser och massor av fisk. De som varit på Agnes vet ju att den menyn är rörig, det blir samma här. En mishmash. Men så länge det är gott?

D: Vi hoppas och tror att det kommer komma massa mat- och dryckesint­resserade gäster. Vi har räknat med 200 per kväll.

DEN 26 JULI förvandlas Grå Gåsen dessutom till ett festivalom­råde när konsertkon­ceptet Så Mycket Burgsvik gör comeback.

D: Då kommer det att komma 4 000 personer. Den kvällen slänger vi upp massa grillar och kör gotlandsko­rv och annan handmat, det ryktas om food trucks.

E: Vinlistan blir lite kortare än monsterlis­tan på Agnes, så varje vin kommer vara noga utvalt och avvägt. Vi kommer vara aktiva krögare som är där hela sommaren.

D: Leo Bjurensted­t och Aron Firouzbakh­sh från Rumble/Sway ansvarar för baren. Det blir drinkar i trädgården och skönt gung på kvällen.

E: Så länge man är snäll får man vara full. Det kommer bli en jävligt rolig, härlig sommarrest­aurang.

Och så den eviga frågan, vilket vin dricker man till sill?

E: Sill och vin... Det godaste är ju faktiskt öl och nubbe. Men även en Riesling Kabinett, Champagne eller Pét-nat med pyttelite restsocker är gott.

Grå Gåsen har öppet från den 28 juni till den 26 augusti.

”Det kommer att vara gastronomi­skt och kul”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden