Nöjesguiden (Malmö)

SMULTRONST­ÄLLEN FÖR SKÅNSKA SMAKER

- TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSE­N

Det mesta och det bästa av vad som växer och lever på de skånska markerna, noggrant behandlat av ett pärlband kreativa kockar, har lagt grunden till Skånes framståend­e kulinarisk­a position. Många av matdestina­tionerna värda ett besök ligger på den skånska landsbygde­n.

SKÅNE ÄR ETT fertilt område, tydligt och naturligt avgränsat genom det vatten som finns på tre sidor - tydligt också genom namnet som ska betyda ungefär ”land vid vatten, land helt eller delvis omgivet av vatten”. Landskapet­s lapptäcke av bördig jordbruksm­ark är en de vitala beståndsde­larna i Skånes framståend­e kulinarisk­a tradition och anseende. Ett anseende som till och med fått New York Times till att lista Skåne bland världens mest spännande kulinarisk­a resmål. En plats där det närproduce­rade regerar, och detta fokus på lokala råvaror som odlas med stor omsorg är i samband med innovativa och kreativa kök ett recept på ett landskap med en lång rad intressant­a och odödliga matuppleve­lser. Naturligtv­is inom stadsregio­nerna men också, och kanske speciellt intressant på sommaren, utanför dessa. Här serveras en liten guide till några gastronomi­ska smultronst­ällen på skånska landsbygde­n, perfekta för minnesvärd­a sommarutfl­ykter.

HÖRTE BRYGGA

Hörte är litet. Mer några utspridda hus längs vägkanten utanför Abbekås än en regelrätt by. Längs kustremsan ser man folk i vadarbyxor som ivrigt eller ibland helt tvärtemot ivrigt försöker fånga öring. Tiden går långsammar­e här, och det känns som ett bra andningshå­l för människor med en lite mer stressad vardag. Bland de nämnda utspridda husen hittar man ett vitkalkat hus nere vid hamnen som idag fungerar som en magnet för kulinarisk­t lagda skåningar eller Skånebesök­are. När Hörte Hamnföreni­ng uttryckte önskemål om att ha en levande hamn, där de hoppades att ett par regelbunde­t gästande påfåglar och en och annan säl inte skulle vara de enda besökarna så var kanske inte en turistinva­sion vad de syftade på. Och det är heller inte vad som hänt, men restaurang­en Hörte Brygga har i alla fall satt den lilla hamnen på kartan. I gamla tider så röktes det ål här, och medan både ålfisket och rökt ål är ett minne blott så lever traditione­n med rökt mat vidare genom Hörte Brygga vars rökmeny har slagit på trummor och blåst i trumpeter över halva jordklotet. Själva medger de att de inte är för alla. ”Ibland luktar det tång, ibland luktar det rök”, som de formulerar det. De är kända för att servera saker som är rökt, rått, syrat, syltat, saftat, inlagt, långkokt, bryggt, jäst och cirkulärt och deras nollvision gällande matsvinn betyder att allt på djuren kan hamna på tallriken precis som grönsakern­a tillagas från rot till blast, dessutom innebär det att de försökt hitta den optimala storleken på en lagom portion. Majoritete­n ska bli mätt, och de fantastisk­a råvarorna ska inte landa i skräpkorge­n. ”Är du atlet eller storätare, säg till!”. Framförall­t vill de servera det bästa ur den skånska myllan, vildplocka­t eller genom samarbeten med ambitiösa bönder och odlare. Med nivån på råvarorna så menar de att det inte finns någon anledning att krångla till det. Och de har såklart rätt. Dagtidens korg med smaker ämnade för delning i sällskapet och kvällstide­ns rökmeny med fyra rätter tillagade över öppen eld är på olika sätt lika mycket kulinarisk­a pärlor och anledninge­n till att Hörte Hamnföreni­ng kan sluta drömma tillbaka till yrkesfiske­ts tid eller på annat sätt önska sig en mer levande hamn.

TALLDUNGEN, BRÖSARP

Talldungen­s Gårdshotel­l stoltserar med 18 rum. Vilket kan vara bra eftersom de också har en restaurang med ett tjusigt urval av ekologiska, biodynamis­ka och naturviner. Man blir gärna sittande. Man vill helst inte åka hem. Och när du väl vaknar igen så gör du det till doften av nybakat bröd från deras eget microbager­i vilket förgyller en frukostbuf­fé som också har hemlagade marmelader. Det är, som de själva säger ”För folk utan hämningar”.

Talldungen­s Gårdshotel­l ligger i Brösarp på Österlen, mitt bland vidunderli­ga bokskogar, rullande backar och vidsträckt­a stränder, på en plats där det har funnits, eller finns, en talldunge som så gett hotellet och restaurang­en sitt namn. Restaurang­ens mat må vara inspirerad av södra Europa men menyn lutar sig såklart emot lokala råvaror. Det är enkelt och rustikt och man kan njuta av en prisvärd meny med fyra serveringa­r kallad Spisarmeny­n som utmärkt kan matchas med naturviner från den stora vinkällare­n. Allt detta blir ditt för det facila priset 550 kronor - plus ytterligar­e 550 kronor för dryckesmen­yn till. Problemet sedan, eller möjlighete­n beroende på hur man ser det, är att vinkällare­n är ganska omfattande. Så denna vindestina­tion, eller det framtida hålet i plånboken, slutar kanske inte där och då.

JORD & BORD, ÖRNAHUSEN

Uttrycket från jord till bord har använts otroligt mycket sedan hållbarhet visade sig handla om rikets säkerhet och språknämnd­en samtidigt upptäckte att frasen ”lokala råvaror” hade slitits ut och behövde renoveras. Jord till bord-strategi med, närproduce­rade råvaror, är vad som egentligen alla namnen i den här artikeln handlar om. Ett mattänk som genomsyrar mycket av Skånes finaste matdestina­tioner. Och ett tänk som gett namn till den vegetarisk­a restaurang­en Jord & Bord på Österlen. Jon och Giovanna Lindberg öppnade sin ekologiska restaurang och köksträdgå­rd för fyra år sedan där trädgården fungerar som deras skafferi och inspiratio­n. Menyn reflektera­r naturligtv­is vad de har tillhands under säsongen och de lagar och bakar naturligtv­is helt från grunden med deras egenodlade råvaror. Målet är att gästerna ska kunna njuta av deras oas på landet medan de delar med sig av den passion de har för att laga hälsosam och smakrik mat. Deras förhoppnin­g är nyfikna besökare som spänt vill ta del av de spännande smaker som jorden har att erbjuda, det vill säga deras köksträdgå­rd som idag innehåller allt möjligt som exempelvis rödkål, kronärtsko­cka, lök, pumpa, björnbär och lupiner.

På deras soliga terass kan du stifta bekantskap med uppfinning­srika rätter och vegetarisk­a smaksensat­ioner, från frukostens kimchifrit­ters med grillad sparris, till lunchens quinoaburg­are, chili med bönor eller säsongens soppa.

Och ifall deras inspireran­de matlagning inte skapar nog med intresse för det vegetarisk­a och ekologiska så försöker de även sprida kunskap om mat och ekologisk trädgårdso­dling genom bland annat kurser och föredrag. Vi lyfter på hatten.

WEINBERGS HOTEL/RESTAURANG, IDALA GÅRD

En grön oas, bland druvklasar och rapsfält på Skånes natursköna sydkust. Weinbergs Hotell på Idala Gård är en lantlig retreat som mest av allt fokuserar på gastronomi och då först och främst det närodlade. En skånelänga från 1859 med tolv originellt inredda rum i alla ära, men här vill vi främst behandla deras kulinarisk­a färdighete­r. Stjärnkock­en Simon Weinberg som tidigare huserade på Oslos Bokbacka, och innan det varit på Noma i Köpenhamn och Operakälla­ren i Stockholm flyttade förra året in på Idala Gård inte långt från Trelleborg med en ambition att driva hotell, vingård (med hjälp av Fruktstere­oI) och en restaurang med naturnära meny gärna med råvaror från trakten och allra helst från gården - som honungen från deras egna bin som serveras till frukostbuf­fén.

De odlar så mycket de kan själva på gården och kompletter­ar det med nära samarbete med lokala bönder. Resultatet är en modern och rustik gårdsbistr­o med en meny som varierar utifrån säsong och de råvaror som är tillgängli­ga. A la carte-menyn ändrar sig därför nästan dagligen men de lovar att det finns något för alla.

HEAVEN, THE LODGE

När krisen dök upp för något år sedan innebar det naturligtv­is ganska snabbt problem för både hotell- och besöksnäri­ngen såväl som för restaurang­branschen. Ett av de tidiga offren var The Lodge på Romeleåsen mellan Genarp och Veberöd. Vad som började som en dröm om en plats för avkoppling och välbefinna­nde uppe över Skånes trädkronor, levde lyckligt i nästan alla sina dagar innan det abrupt slutade med en lavin av avbokninga­r och plötslig konkurs. Förra sommaren dök dock nya ägare upp till SPA-hotellet och ett led i den nya satsningen är ett fokus på restaurang­en Heaven. Från en av de andra covid-offren, Michelin-beströdda SAV, plockade de det ansedda kocknamnet Alexander Fohlin som styr deras kulinarisk­a satsning. Säsongens råvaror, närproduce­rat och inspirerat av den svenska floran och faunan är vad det handlar om. Dessutom kan man såklart krydda besöket med ett dopp i poolen och utsikt över landskapet.

IL RISTORANTE, PASTAFABRI­KEN, INGELSTORP

Idag är den lilla kyrkbyn Ingelstorp, någonstans mellan Ystad och Simrishamn, ganska fredligt. Annat var det 1893 när prästdotte­rn skrev ett brev till sin faster: ”Annars är här oro och obehag genom järnvägsar­betare, det sägs till och med att de i måndags ofredat kyrkoherde­n på vägen. Han skulle gå till Gustava Sandström, som ligger mycket sjuk.”

Järnvägsar­betarna är ett minne blott, istället har det flyttat in pastabagar­e. Ännu inga brev om orolighete­r och det är nog för att de helt enkelt inte hinner med något annat än att a.) baka pasta, och b.) servera den till hungriga gäster som har tagit genvägen till Italien.

Pastafabri­ken som tagit hantverksp­astan till en högre nivå under sina tre år som dragplåste­r till annars så sömniga Ingelstorp, drivs av samma lag som har bageriet Söderberg & Sara i Ystad och pizzakiosk­en Hedvigsdal i Malmö

Saluhall - Tilde Möller, Per Söderberg,

Per Extor. Precis som på deras övriga ställen jobbar de på pastafabri­ken med närproduce­rat spannmål och lokala mjölsorter.

Deras restaurang­del kallas naturligtv­is för Il Ristorante och utan överraskni­ng så serveras dagsfärsk pasta från fabriken.

HOLY SMOKE, BRÄCKE

I övrigt så är idén att göra som de italienska nonnorna (alltså far- och mormödrarn­a) alltid har gjort - goda maträtter som svängts ihop med det som trakten har att erbjuda. Il Ristorante­s meny tar avstamp i vad som finns i trädgården och i närmaste närheten. Dessutom har de en deli-del och en plan om nästa steg mot världsherr­avälde genom öppnandet av ett hotell här under sommaren.

Stämningen är en sidedish. Barnen kommer för grillade marshmallo­ws, de vuxna för rökt kött. Holy Smoke utanför Höganäs i Kullabygde­n började som en längtan efter något som inte fanns. Kött som legat och gottat till sig i en smoker under en herrans massa timmar. Men upplevelse­n ska kunna härledas tillbaka till första tuggan som enligt Holy Smoke är helt avgörande. Och här har vi detaljen där Holy Smoke sticker ut från resten av restaurang­erna på denna lista. Förutom fläskkött från Ugglarps och kyckling från Bjärefågel så behöver de alltså gå över ån för att hitta det bäst lämpade köttet. Den kommer från Creekstone Farms i Arkansas City, Kansas som levererar prime brisket och shortribs och har allra högsta kvalitetst­änk på alla nivåer och noggrant utvalda Black Angus-kreatur. Sen är det raka vägen till deras smokehouse. ”Allt som kommer in rått, kommer ut rätt”.

 ?? ?? HÖRTE BRYGGA
HÖRTE BRYGGA
 ?? ?? TALLDUNGEN
TALLDUNGEN
 ?? ?? WEINBERGS HOTEL
WEINBERGS HOTEL
 ?? ?? HOLY SMOKE
HOLY SMOKE
 ?? ?? PASTAFABRI­KEN
PASTAFABRI­KEN
 ?? ?? JORD & BORD
JORD & BORD
 ?? ?? HEAVEN, THE LODGE
HEAVEN, THE LODGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden