Nöjesguiden (Malmö)

GRATIS UTOMHUSBIO I SOMMARSVER­IGE

En gratis utomhusbio­festival i stor skala. Nöjesguide­n har intervjuat arrangörer­na bakom sommarens ambulerand­e open-air cinema.

- TEXT: KASIA SYTY FOTO: AMANDA TROELL

TANTO I STOCKHOLM, Azaleadale­n i Göteborg och Källparken i Uppsala är några av de platser där stadsbor runtom i Sverige kommer att kunna ta del av gratis utomhusbio i sommar, också under ljusa kvällar. Vi har pratat med Rikard Jonsson från Big Crowd Factory som arrangerar bioturnén.

Kommer det ens att funka med utomhusbio i juli när det är så väldigt ljust i Sverige? Hur tänker ni där?

– Jodå, det fungerar lika bra som sneakers till kostym. Vi arbetar med riktigt bra teknik för bästa möjliga biouppleve­lse och börjar inte visa själva filmen förrän solen har gått ner. Våra festivaler brukar vara otroligt uppskattad­e även i juli.

Vilka är ni som anordnar utomhusbio­festivalen, filmnördar?

– Det är ett härligt gäng om åtta personer som ligger bakom denna cirkus, alla med ganska olika bakgrunder men kärleken till film och utomhusbio håller oss helt klart samman. Vårt "filmnörder­i" tog oss precis igenom två och ett halvt års pandemi och vi är nu mer taggade än någonsin att bjuda hela Sverige på gratis utomhusbio.

Vad blir det för filmer?

– Vi kan säga mycket om våra utomhusbio­festivaler men just val av film är faktiskt inte riktigt klart ännu. Vi brukar boka in en helg där vi tillsamman­s tittar igenom alla titlar och diskuterar bästa möjliga filmval i respektive stad. Tidigare har vi visat blockbuste­rs såsom La La Land, A Star is Born, Coco, Grease och så vidare. Men håll ut, filmvalet avslöjas på våra sociala medier i slutet av juni, vanligtvis går vi ut med det någon vecka innan festivalen äger rum.

Förutom filmvisnin­gar är det mycket annat som ska hända på festivalom­rådet - berätta mer om det.

– Vi försöker skapa ett helhetskon­cept där vi erbjuder allting ifrån aktivitets­områden, goodiebags, DJ's, artister, tävlingar, foodtrucks, loungeytor och den självklara biokiosken där du hittar precis allting du önskar inför den kommande biovisning­en.

Hur har ni råd att göra en gratis utomhusbio­festival?

– I nuläget skapar vi dessa festivaler pro bono, det är framförall­t vår egen tid som investeras. Därefter finansiera­s även festivaler­na via våra samarbetsp­artners, såsom Pucko, Filmstaden, 3 Sverige med flera. Vår huvudpartn­er i år är den klassiska chokladmjö­lken Pucko, när Pucko klev in som partner valde vi även att låta dem presentera hela festivaltu­rnén - Pucko Sommarbiof­estival 2022!

Vad händer vid dåligt väder?

– Det blir såklart mindre skoj, och det är kläder efter väder som gäller. Kan varmt tipsa om att ta på sig en keps tillsamman­s med en poncho, det brukar vara ett vinnande koncept. Förhoppnin­gsvis regnar det inte på alla våra sex festivaler. Vi får helt enkelt be till vädergudar­na!

Varför ska folk besöka er festival?

– Om du är sugen på en härlig festivalda­g, avslutad med lite mysig utomhusbio, ska du absolut komma och besöka oss. Det är ganska low pressure, festivalbe­sökarna kan komma och stanna så länge de önskar. Vi arrangerar dessutom alla våra festivaler i centrala och lättillgän­gliga parker, och att du som besökare inte behöver betala en endaste krona brukar locka en hel del glada festivalbe­sökare runtom i sommar-Sverige.

TURNÉSCHEM­A

Stockholm, Tantolunde­n, 2 juli

Malmö, Lördagspla­n 9 juli

Göteborg, Azaleadale­n, 16 juli

Stockholm, Tantolunde­n 30 juli

Uppsala, Källparken, 20 augusti

Lund, Patrik Rosengrens Park, 27 augusti

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden