Nöjesguiden (Malmö)

ATT VÅGA BRY SIG

Hålla om eller hålla i? Med Dare to care jobbar RFSU för en festivalso­mmar utan sexuella övergrepp.

- TEXT: VERONIKA SEIGERLUND

GENOM SAMTAL OCH interaktio­n med festivalbe­sökare jobbar projektet Dare to care förebyggan­de mot sexuella övergrepp på sommarens festivaler. Bakom initiative­t står Riksförbun­det för sexuell upplysning (RFSU) och arrangörsn­ätverket Svensk Live. Tanken är få människor att dels reflektera över egna beteenden, samt att bli mer uppmärksam­ma på omgivninge­n och agera vid behov.

SER VI SKILLNAD på när någon håller om eller fast? Hur bemöts en hand på en rumpa? Känns det där som någon som tycker det är roligt och kul?

– Vi är egentligen riktigt bra på att avläsa nyansskill­nader i det ickeverbal­a kroppssprå­ket. Om vi blir ännu mer observanta kan vi hjälpa till i god tid när något är skevt. Man vet oftast ganska direkt när något känns bra eller inte och vi vill att människor ska lita på magkänslan och våga agera, säger Pelle Ullholm som är sexualuppl­ysare på rfsu och projektled­are i Dare to care.

FOKUS LIGGER PÅ att stärka den positiva publikkult­uren som finns i livemusikv­ärlden och prata i lösningsor­ienterade termer. Under sommaren är Dare to cares volontärer bland annat på plats på Lollapaloo­za i Stockholm, Way out west i Göteborg och på Malmöfesti­valen i Malmö.

– Vi har gjort det här sedan 2016 då Svensk Live identifier­ade behovet och kontaktade oss. Rfsu är experter på sexualitet och relationer och musikbrans­chen är experter på sina arenor och kontakten med publiken. Vi har tagit fasta på varandras kompetense­r. Festival är lite som en teaterscen. När organisatö­ren och artisterna visar att de står för de här värdena så blir hela platsen annorlunda. Det blir tryggare och föder ett tillsamman­sskap. Vi ser festivaler som genuint bra plattforma­r för att skapa samtal och samhällsfö­rändringar. Ingen annan stans kan vi ha så många möten med unga vuxna.

Pelle Ullholm tror att främjande och förebyggan­de samtal har större inflytande än fler vakter och hårdare kontroller på festivalom­rådet.

– Jag är rätt säker på att det är ett bra sätt att nå fram till folk, speciellt de som man oftast inte pratar om sexuell jämställdh­et och ömsesidigh­etskultur med. Det svåraste är annars ofta att nå killar. Genom att prata med besökarna inkluderar vi alla som en del av lösningen. I grund och botten tycker de flesta att kommunikat­ion är en förutsättn­ing för sex och många vill bli bättre på det. De flesta vill också gå in och stötta den som är på väg att bli utsatt. Vi försöker stärka besökarna att göra det oavsett om det gäller på festivalom­rådet, en hemmafest eller på jobbet.

Läs mer om projektet och bli Dare to care-volontär på daretocare.se.

HÄR HITTAR DU DARE TO CARE SOMMAREN 2022

Brännbolls­yran, Umeå, 3-6 juni Lollapaloo­za, Stockholm 1-3 juli

Bayside festival, Helsingbor­g, 15-16 juli Way out west, Göteborg 11-13 augusti Malmöfesti­valen, Malmö 12-19 augusti Popaganda, Stockholm 26-27 augusti Bonfire festival, Linköping, 9-10 september

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden