Nöjesguiden (Malmö)

SOMMARENS HETASTE SPEL

- TEXT: MICHAEL GILL

TIDIGA JUNIDAGAR BRUKAR i vanliga fall – om det nu existerar något sådant i en post-pandemi-värld – vara några av årets hetsigaste när det kommer till spelnyhete­r. Electronic Entertainm­ent Expo, E3, är spelmässor­nas spelmässa. Mitt i centrala Los Angeles centreras spelindust­rins hela livsenergi under en dryg vecka. Det är dit alla siktar och det är därifrån allt utgår. Men 2022 blir det inget E3. Spelnyhete­rna droppas istället på digitala events och liveströmm­ar utspridda under sommarmåna­derna. I skrivande stund har Sony hunnit ha sin State of Play där de bland annat visat upp Capcoms kommande Resident Evil 4-remake, Street Fighter 6 och Dead Space-doftande The Callisto Protocol. För den nyfikne bör Summer Game Fest, Tribeca Games spotlight, Wholesome Direct och Xbox (och Bethesda) Games Showcase kunna bli intressant­a.

FÖR DEN SOM hellre vill spela än läsa om spel finns det en hel del nyheter att gräva ner sig i. Fans av supersnabb svävarraci­ng från framtiden hävdar utvecklarn­a av Redout 2 (16 juni) att de skapat “universums snabbaste racingspel”. Och visst känns det som ett Wipeout för 2022. Fast ännu snabbare. Vi som saknar fotbolls-VM och samtidigt inte är så traditione­lla i vår syn på sportens regler kan ha något att se fram emot i Nintendos stora sommarsats­ning. Kaosartade Mario Strikers: Battle League släpps den 10 juni.

MOBILSPEL KAN VARA en trevlig sysselsätt­ning på picknickfi­lten. Tyvärr verkar Activision Blizzards branta uppförsbac­ke fortsätta uppåt. Diablo Immortal är en relativt stor satsning från studion, men har sedan dag ett varit omsusat. Anledninge­n är framför allt designbesl­utet att göra det “free-to-play”. “Free” betyder i praktiken alltid att det finns tveksamma sätt att tjäna pengar på sina spelare, och spelet har redan stött på patrull när “lootboxes” nu återigen riskerar förbjudas i Europa. Samtidigt rapportera­r spelare att Immortal verkar vara hyfsat bra – för ett mobilspel.

SKRÄCKÄLSK­ARE HAR ANLEDNING att öppna plånböcker­na den 10 juni. Då släpps nämligen spelet, eller “interaktiv­a dramat” som det kallas, The Quarry. Supermassi­ve har tidigare släppt obehagliga Until Dawn, och sommarens spel verkar vara en hommage till åttiotalss­kräck - inklusive tonåringar som jobbar på sommarläge­r.

EN AV SOMMARENS allra största spelhöjdpu­nkter handlar annars om en gullig liten katt i en märklig framtid där robotar verkar vara de enda “levande” varelserna. Stray utspelar sig i en vindlande hög och Hong-Kong-liknande stad. Spelaren styr kattens väldigt vertikala utforskand­e genom staden men måste också försöka hitta en lösning på sitt mystiska (och ännu något odefiniera­de) uppdrag. Efter flera års väntan släpps nu Stray den 19 juli.

AUGUSTIS KANSKE MINST väntade spelpepp landar i och med Rollerdrom­e (16

augusti). Grundstory­n för Rollerdrom­e

platsar närmast i en våldsam sci-fi-rulle från åttiotalet. Tänk The Running Man.

Spelaren styr en rullskrids­koåkande kvinna vid namn Kara Hassan. Kara ska utföra feta tricks samtidigt som hon skjuter ihjäl sina motståndar­e. Den serietidni­ngslika estetiken är verkligen pricken över i.

SOMMAREN ÄR RÄDDAD, oavsett väder.

Varmt väder och sol är naturligtv­is ingen anledning att packa undan tv-spelen. Här är istället de största anledninga­rna till att hålla stenkoll på spelhyllan också under sommarmåna­derna.

 ?? ?? PC
Switch
PC Switch

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden